Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Második hetébe lép a szúnyoggyérítés
Második hetébe lép a szúnyoggyérítés Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó-Bisztricz Anett   
2015. július 01.

Image

A héten a tervek szerint 84 ezer hektáron lesz gyérítés légi kémiai eljárással, 35 ezer hektáron földi kémiai eljárással, biológiai módszerrel pedig 3400 hektárt kezelnek.
 
 
Légi és földi kémiai módszerrel egyaránt gyérítenek a héten Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Csongrád, Bács-Kiskun, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyében, valamint a Dráva mentén. Földi kémiai eljárással végzik a héten Budapest egyes részeinek kezelését, légi kémiai eljárással pedig Csorna, Sopron és Szekszárd környékét.
 
Légi biológiai eljárással kezelik Csongrád és Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Békés megye egyes vízfelületeit, földi biológiai gyérítés pedig a győri, a mosonmagyaróvári és a komáromi kistérségben várható.
 
A heti kivitelezési időpontok az időjárás függvényében változhatnak. Az előző héten, vagyis június huszonharmadika és huszonnyolcadika között a központi szúnyoggyérítési program keretein belül mintegy 65 ezer hektáron végeztek gyérítést a szakemberek – több mint 32 ezer hektáron légi kémiai, 33 ezer hektáron pedig földi kémiai módszerrel végezték a vérszívók számának csökkentését.
 
A légi kémiai gyérítés 263 települést, a földi kémiai eljárás pedig 264 települést érintett a központi gyérítési program első hetében. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.
 
Az önkormányzatoknak idén is van lehetősége jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg.
 
A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a csípések száma azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >