Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Bekötött szemmel a tárlaton
Bekötött szemmel a tárlaton Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. július 01.

Image

„Tapintható Művészet Mindenkinek” – címmel izgalmas tárlatvezetést szerveztek a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban. A vándorkiállításon a Kézzelfogható Alapítvány vándorkiállítását „tapogathatták” meg az érdeklődők – bekötött szemmel.
 
 
A Kézzelfogható Alapítvány immár több éve járja a múzeumokat, kulturális intézményeket, hogy a bemutatott tárlatok – és egy szemkötő – segítségével a látogatók betekintést nyerjenek a vakok világába. Hogy megtudják, milyen információkat hordoz magában a tapintás, és milyen érzés másokra támaszkodni. Az integrált kiállításokon az ép és a fogyatékkal élő kézművesek munkáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők – miközben tapasztalatot szereznek a „sötét világról” is.
 
A „Tapintható Művészet Mindenkinek” vándorkiállítás végre a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyba is megérkezett.
 
Képtalálat a következőre: „tapintható művészet mindenkinek”

 
A tematikus nap során a Kézzelfogható Alapítvány által biztosított látássérült tárlatvezetők egész nap a látogatók rendelkezésére álltak, hogy az érdeklődőket bekötött szemmel vezessék végig a tárlaton, amely képzőművészek, iparművészek, valamint látássérült képzőművészek alkotásai által „párbeszédet” biztosított a művészek és a műélvezők között.
 
A kiállításon kortárs képzőművészek, iparművészek alkotásai, tematikus művei, látás-, hallássérült, valamint értelmi sérült alkotók művei láthatók, különös tekintettel az anyagok sokszínűségére és tapinthatóságára.
 

 
A művek izgalmas anyaghasználatukkal, technikájukkal és formáikkal minden látogatónak gazdag élményt nyújtanak. A tárlat különlegessége, hogy a látók a látássérültek vezetésével kezükbe vehetik a képzőművészeti alkotásokat, így a látók bekötött szemmel, rábízva magukat a látássérült és vak tárlatvezetőkre egy egészen új megközelítéssel ismerhetik meg a műveket.
 
A rendezők fő célja – elmondásuk szerint - tág értelemben a látássérültek társadalmi rehabilitációja, s legfőképp a művészeteket használják ennek eléréséhez. Fontosnak tartják a párbeszéd szempontjából is a kiállításokon a különböző fokban látássérült tárlatvezetők munkáját.
 
Képtalálat a következőre: „tapintható művészet mindenkinek”

 
A kiállításokon a látássérült, vak emberek és a látók együtt válnak a tárlat közönségévé - interaktív módon segítve egymás megértését és a kiállítás befogadását.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >