Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Felújítási káosz: a Club Aliga segít Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2015. július 03.

Image

Több helyi lakos, illetve ott pihenő, nyaraló fejezte ki nemtetszését hírportálunknak a balatoni közúti és vasúti fejlesztések kapcsán, amelyek most duplán is érintik Balatonvilágost, illetve Aligát.

 

 

A helyszínen járva személyesen is szereztem tapasztalatokat a helyzetről, amely ugyan nem annyira katasztrofális, mint azt néhányan állítják, mindazonáltal alaposan nehezíti a településen való áthaladást és közlekedést, mivel két fontos ponton is egyszerre folynak útfelújítási munkálatok. A közkedvelt üdülőközpont, a Club Aliga vezetői segítenek, hogy ne legyen nagy a káosz.

A Club Aliga főbejáratától 20 méterre található az a vasúti aluljáró, melyen keresztül vezet az egyetlen olyan út, ami mindenki számára használható, s amely nélkül nem lehetne áthaladni a településen. Június közepe óta munkaterület az aluljáró, így csak részlegesen, váltott irányból, közlekedési lámpa irányítása mellett lehet áthaladni rajta.

Ez önnmagában is alaposan lassítja a forgalmat, főleg hétvégén, csúcsidőben, ám azzal együtt, hogy a balatonvilágosi vasúti megállónál az alsó útra vezető lejárót is ebben az időben éppen felújítják, már sokaknál kiverte a biztosítékot. Az csak hab a tortán - de legalább nem forgalomlassító tényező -, hogy a dél-balatoni vasúti rekonstrukció okán az állomások és környékük is inkább hasonlítanak csatatérre, mint rendezett helyre. A helyiek és az ide látogatók nem nézik ezt sem jó szemmel, ám a közútas káosz mellett ez a "szépséghiba" eltörpül, ráadásul a NIF jó előre közölte, hogy a tereprendezési munkákat csak őszre fejezik be, tehát nem lesz mindenhol szép is mindjárt a felújított vágányok és peronok környezete.

A hivatalos helyzet a következő: "Balatonvilágoson, a vasúti megállóhelynél lévő (Ady Endre utcai) útátjárót lezárta a vállalkozó, amit a löszfal támfalakkal történő megerősítését és az útátjáró átépítését követően 2015 őszén ad vissza a közúti forgalomnak. A Balatonvilágos, Aligai úti vasúti aluljáró felújítása 2015. június 15-től július közepéig félpályás lezárással történik, emiatt jelzőlámpás forgalomirányítás lesz érvényben. Ezt követően várhatóan 2015. július közepétől augusztus 21-ig az aluljáró teljes terjedelmében járható lesz, majd kezdetét veszi a műtárgy felújításának második üteme, mely újabb forgalomkorlátozásokkal jár majd együtt. A javasolt kerülő útirányok a következők: Balatonvilágos vasút feletti, magasparti része (Dózsa u. – Dobó u. – Vörösmarty u. térsége) az M7 90-es lehajtójától a 71-es út – 7-es út – 7117-es út felől érhető el. Balatonvilágos vasút alatti, balatonparti része (Baross u. – Rákóczi u. – Zrínyi u. térsége) az M7 98-as lehajtójáról Siófok-Sóstó felé, az Előd u. – Ybl u. – Pusztatorony tér – Baross u. felől érhető el."

A Club Aliga vezetői, előre felismerve a helyzetet, már a közúti felújítások kezdete előtt úgy döntöttek, hogy az üdülőközpont - lehetőségeihez mérten - időszakosan átengedi a gépjármű- és kerékpáros forgalmat a területén, ezzel is könnyítve az Aligán és Világoson való áthaladást, kikerülve a két neuralgikus pontot. Az eddigi tapasztalatok alapján hét közben normális a helyzet, ám hétvégén, főleg igazán jó strandidőben nem lehet könnyen és gyorsan áthaladni a településen, még a Club Aliga köszönetreméltó segítsége mellett sem.

Nyilvánvaló, hogy a felújítások kellenek, jobbá, szebbé teszik a környéket és gyorsabbá, komfortosabbá a közlekedést, ugyanakkor a NIF illetékeseinek és a "vállalkozónak", aki lezáratta a világosi útátjárót a vasúti megállóhelynél minimum egy nagy EGYES érdemjegy jár a bizonyítványába a szervezés elnevezésű tantárgyból, mivel az aluljáró és a lejárati út felújítását tavasszal kellett volna, vagy ősszel kellene elvégezni, semmiképpen sem a nyáron!

Minden gond és kellemetlenség ellenére azonban tévesek azok a rémhírek, melyek szerint Balatonvilágos el van vágva a külvilágtól, nem is érdemes oda menni gépjárművel, vagy kerékpárral. Időszakosan ugyan nehézkes az áthaladás, kerülni, várakozni kell, de megközelíthető a település a strandolók, nyaralók, pihenni vágyók számára! Kiváltképp a Club Aliga, amelyhez Budapest és Székesfehérvár irányából mindenféle torlódás és nehézség nélkül, zökkenőmentesen el lehet jutni!

A hét közepétől újra nagy lesz a kánikula, a népszerű üdülőközpont szlogenjével élve: nincs miért otthon maradni!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >