Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Mesés környezetben mesés alkotás
Mesés környezetben mesés alkotás Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2015. július 03.

Image

Mary T. Csajághy-ra Mesebölcső című gyermekkönyve hívta fel igazán a figyelmet, ám már azt megelőzően is megjelent két apróságoknak szóló kiadványa. Az alkotó nem éppen szokványos karriert futott be, hiszen nagymamaként vette kezébe először komolyabban a tollat. Az emberként is roppant kedves, szimpatikus hölgyet balatonvilágosi otthonában kerestük fel, ahol a környék egyik kedvelt pihenőhelyét, az Oázis Apartmant is üzemelteti férje és gyermekei segítségével.

 

 

- Nem szokványos, hogy valakinél nagymama korában domborodik ki az alkotói véna. Mi az ami kiváltotta az írás utáni vágyát és volt-e korábban bármiféle kapcsolata az írással, az irodalommal (kivéve persze az iskolai tanulmányokat) ?

Konkrétan írással négy-öt éve foglalkozom, addig csak a fejemben fogalmazódtak meg a gondolatok, úgy látszik most jött el az ideje, hogy papírra is kerüljenek, így nagymama koromban. Gyerekként nagyon sok érdekes történetet meséltek a nagyszüleim, amelyek mély hatást gyakoroltak rám felnőtté válásom során is. Mindig szerettem a könyveket, gyakran azonosultam a szereplőkkel és a történésekkel. Aztán mikor az első unokám megszületett, én lettem az esti mesélő, kitalált, izgalmas történetek követték egymást nap-mint nap, amelyeket szerfelett kedvelt a kicsi gyermek. Természetesen az első írásaim mesék lettek, majd miután két éve a kicsi unoka is megszületett, mondókák, versikék következtek.

- Az alkotói környezet igazán ihletett. Itt, ahol beszélgetünk, Balatonvilágoson a család házának udvara, a balatoni környezet csodaszép. Ez mekkora inspirációt, hátteret jelent az írónőnek?

A Balaton természeti környezete, nagyon sok írót, festőt ihletett alkotásra. Ezzel én is így vagyok, számos mesém, versem, novellám szól a csodálatos Balatonról és az azt körülvevő természetről.

- Mary T. Csajághy néhány év alatt bizonyította, hogy alkotásainak helye van a piacon. Gyermekkönyvei igen kelendőek, egyre népszerűbbek. Már a legnagyobb könyvterjesztői, kiadói hálózatok figyelmét is felkeltette. Ez a kikövezett folytatás, vagy a nagyobbacskák, netán a felnőttek tekintetében is lehet számítani újabb kiadványokra?

Természetesen a mesék folytatódnak, készülőben van egy verselő mesekönyv, kicsit nagyobbacskák számára „Cseperedő” versekkel. Jelenleg éppen egy kalandregény, kiadása van folyamatban, mely terveim szerint az ősz folyamán már eljuthat az olvasókhoz.

- Az Ön vezetésével működik családi vállalkozásként a balatonvilágosi Oázis Apartman, továbbá elnöke egy helyi turisztikai tömörülésnek, a Fehér-partok Turisztikai Egyesületnek is. Miként jut ideje az írásra mindezen felelősségteljes, és -főképp a nyári időszakban- megterhelő feladatok ellátása mellett?

A nyári időszak mindig zsúfolt programot jelent számomra, így írásra inkább az esti órák maradnak, de ez mindig az inspirációtól függ. Viszont ha jön egy jó gondolat, azt a nap bármely szakában le kell jegyezni, mert pár óra múlva tova reppenhet.

- Messze van még az év vége, de mivel a Mesebölcső is tavaly az esztendő hajrájában látott napvilágot, adja magát a kérdés: kerülhet 2015 karácsonyára is a fa alá új Mary T. Csajághy könyv?

Ha minden a terveim szerint halad, akkor két könyv is kerülhet a Karácsonyfa alá az idei évben, egy regény és egy verselő mesekönyv, melyek remélem, elnyerik az olvasóik tetszését.

Mary T. Csajághy igen aktív alkotói időszakát éli. Az általa említett tervei mellett feltétlenül meg kell említeni, hogy korábbi verseinek, mondókáinak egy részét Hujber Ferenc zeneszerző és Bíró Krisztina énekesnő jóvoltából zeneileg is "átgondolták", és új köntösbe bújtatva igazi gyerekslágerek válhatnak belőlük.

Marika beszélgetésünk végén bemutatta alkotói birodalmát az apartmanként is üzemelő családi házzal, a gyönyörű zöldövezettel és családjával együtt. Természetesen verseinek, mondókáinak, történeteinek fő ihletői, a kis Panna és az egészen aprócska, még csak 2 hónapos Léna is a nagymama társaságában voltak. Mesebeli történet, mesebeli környezetben, mesebeli reményekkel.

Mary T. Csajághy kiadványairól bővebben a http://mesebolcso.redsign.hu/ weboldalon, valamint a Facebookon a https://www.facebook.com/bodrikalandjai linkre kattintva olvashatók információk. Az Oázis Apartmanról itt találhatunk bővebb tájékoztatást:http://www.oazis.redsign.hu/ , a Facebookon pedig itt:www.facebook.com/oazis.apartman.balatonvilagos

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >