Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Az egészségügyben dolgozókat köszöntötték Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. július 07.

Image

Hagyományosan a Semmelweis-nap tiszteletére szervezett ünnepség keretében köszöntötte az egészségügyben dolgozókat Székesfehérvár Önkormányzata. A rendezvény az Oskola utcai Semmelweis-dombormű megkoszorúzásával kezdődött, majd a Hiemer-ház báltermében folytatódott, ahol elismeréseket adtak át.

 

 

A „Székesfehérvár Egészségügyéért” díjat idén Dr. Kamarás Erikagyermekorvos kapta, illetve Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vett át Dr. Kadocsa István gyermekgyógyász. Ugyancsak köszöntötték a Humán Szolgáltató Intézet jubiláló munkatársait és a közelmúltban rangos díjakat elnyert védőnőket is. 

Július 1-je 1992 óta a magyar egészségügy napja, más néven Semmelweis-nap. 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác magyar orvos, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz felfedezésében, leküzdésében. Emlékét a Székely János Jenő szobrászművész által alkotott márványtábla őrzi az Oskola utcában annak tiszteletére, hogy az anyák megmentője a Ciszterci Gimnázium tanulója volt 1832-33-ban. Székesfehérvár Önkormányzata hagyományosan a Semmelweis-napi ünnepségen fejezi ki köszönetét az orvosok, védőnők és egészségügyi szakdolgozók áldozatos munkájáért, elhivatottságáért.

A Semmelweis emléktáblát Székesfehérvár Önkormányzata nevébendr. Cser-Palkovics András polgármester, Östör Annamáriaegészségügyi és sporttanácsnok, továbbá Ráczné Földi Judit ésMárton Roland önkormányzati képviselők közösen koszorúzták meg. Ugyancsak koszorút helyeztek el a domborműnél a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete, a Humán Szolgáltató Intézet, a Család- és Nővédelmi Központ, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara képviselői.

A Hiemer-ház báltermében folytatódó ünnepségen a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház kórusa és Tóka Szabolcs orgonaművész adott közös műsort, majd dr. Cser-Palkovics Andráspolgármester mondott köszöntőt. „Ünnepnap van ma! Egy ünnepnapnak soha nem az a feladata, hogy az év egyetlen napján megköszönjünk valamit. Sokkal inkább szükséges felhívnunk a figyelmet arra, hogy a szürke hétköznapokon se felejtsük el: egy város, egy megye, vagy az ország közössége sokat köszönhet azoknak az embereknek, akik hivatásukat vállalva emberekkel foglalkoznak, és tesznek értük néha nehezebb, néha könnyebb, olykor máig is változatlan körülmények között. Ami szintén nem változott, az az, hogy akik ezeket a hivatásokat felvállalják, más emberek problémáival, nehézségeivel találkoznak, és legjobb tudásuk, ismereteik szerint segítenek nekik. Ezt nemcsak egy napon, hanem az év mind a 365 napján illik megköszönni egy nagyobb közösség nevében. Az egészügyben elvégzett munka is szükséges ahhoz, hogy összességében elmondhassuk: Székesfehérvár egy erős város és egy erős közösség. ” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András.

A polgármesteri köszönőt követően egy különleges ütőhangszert, a caisát szólaltatta meg Szabó Dániel Ferenc, majd sor került a díjak átadására. Az egészségügyben dolgozók munkájának méltó elismerésére az önkormányzat 2011-ben alapította meg a „Székesfehérvár Egészségügyéért” díjat, melyet idén Dr. Kamarás Erika gyermekgyógyász-főorvos vett át. A díjazott 1934-ben született Székesfehérváron, egyetemi évei kivételével mindvégig a városban élt és dolgozott. 1963-ban szerezte meg a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosi vizsgát, 1965-ig dolgozott a Fejér Megyei Rendelőintézetben, azóta az alapellátásban látja el feladatait gyermekorvosként. 50 éve praktizál Székesfehérvár 6. számú gyermekorvosi körzetében, a mai Budai út 24. szám alatti rendelőben. Folyamatosan érdeklődik az új szakmai eredmények iránt, kifogástalan szakmai és emberi hozzáállásának köszönhetően bensőséges kapcsolatot alakított ki számos fehérvári családdal.

Az ünnepségen Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vett át Dr. Kadocsa István gyermekgyógyász főorvos, aki 1949-ben született Székesfehérváron. Az orvosi diplomát 1973-ban, a szakorvosi képesítést 1978-ban szerezte meg. Elsőként Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban dolgozott, 1981 óta pedig Székesfehérváron, a Berényi úti gyermekorvosi rendelőben látja el feladatait. Példaértékű szaktudással és emberi hozzáállással, fáradhatatlanul dolgozik a rábízott gyermekek egészségéért. Elhivatottságával, igényességével kivívta a családok és az orvoskollégák elismerését is. Fontosnak tartja tudásának folyamatos gyarapítását, a sok munka mellett mindig szakított időt a változások, az új előírások elsajátítására.

A Semmelweis-napi ünnepségen köszöntötték a Humán Szolgáltató Intézet szakembereit, akik 25, 30, 35, illetve 40 éve közalkalmazottként látják el feladataikat az egészségügyben. Ugyancsak köszöntötték a Sarló utcai védőnői tanácsadó dolgozóit – Balogh Esztert, Boros Györgynét, Nagy Zoltánnét, Nemesné Faddi Ildikót és Raduka Gyöngyit – akik néhány hete Budapesten átvették az Év Védőnői Közössége díjat, valamint Molnár Krisztinát, a Teleki Blanka Gimnázium védőnőjét, aki a megyében egyedüli fehérvári védőnőként Kiváló Védőnő díjat kapott a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és a Fejér Megyei Egészségügyi Szakdolgozók Kamarája ünnepségén.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >