Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Városházán ülésezett a Fehérvári Szenátus
A Városházán ülésezett a Fehérvári Szenátus Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. július 10.

Image

A Városházán ülésezett a Fehérvári Szenátus. A tanácsadó testületet a Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztésekről tájékoztatta Mészáros Attila alpolgármester, majd Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője beszélt a Székesfehérvári Királyi Napok tervezett programjairól.

 

 

A Szenátus ülésén Mészáros Attila alpolgármester részletesen bemutatta azokat a terveket, amelyek a következő években több tízmilliárd forintos fejlesztést jelentenek Székesfehérvár számára. A május 26-án aláírt megállapodás a Modern Városok program keretében, amelynek elindításában dr. Cser-Palkovics András polgármester is részt vett, olyan támogatást jelent a fehérváriaknak, amely fontos, életminőség-javító programok megvalósítását teszi majd lehetővé. Egy olyan új szemléletű gazdaságfejlesztés kezdődik meg, amely vonzóvá teszi a várost tanulmányok folytatására, letelepedésre.

Mészáros Attila elmondta: „2010 óta a Magyar Kormány és Székesfehérvár között olyan kapcsolat alakult ki, amely a fejlesztésekhez biztosított jelentős anyagi támogatásban is megnyilvánul. A 2013. augusztus 19-én Székesfehérvárra kihelyezett Kormányülésen már több fejlesztési pontot meghatároztak városunkat illetően, ezek valóban fontos beruházásokat tettek lehetővé az elmúlt két évben. 2015. május 26. a következő fontos dátum: hazánk miniszterelnöke együttműködési megállapodást írt alá városunk polgármesterével, amelynek révén Székesfehérvár további fejlődéséhez jelentős plusz támogatáshoz juthatunk.”

Mészáros Attila a következő megvalósított programokat, valamint fejlesztési terveket emelte ki tájékoztatójában:

-  a város által visszavásárolt Fűtőerőmű további fejlesztési lehetőségei;
-  a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház fejlesztése, konszolidációja;
-  az Árpád-ház program, a Nemzeti Emlékhely látogatói központjának kialakítása;
-  multifunkcionális csarnok és stadionkorszerűsítés, a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja;
-  a műszaki felsőoktatás fehérvári lehetőségeinek bővítése (Alba Regia Műszaki Kar) és a duális képzés kiszélesítése;
-  a nyugati elkerülő út beruházása;
-  a Maroshegyet érintő infrastrukturális fejlesztések;
-  egy középiskolai oktatási, művészeti és sport campus létrehozása;
-  a Belváros élhetőségét szolgáló kulturális negyed kialakítása;
-  a „Zöld város – Fehérvár tüdeje” fejlesztési program;
-  a Velencei-tó turisztikai fejlesztése;
-  a Székesfehérvár – Börgönd repülőtér és ipari terület kialakítása.

A Fehérvári Szenátus ülésén a résztvevő tagok üdvözölték a terveket, észrevételeikkel segítették újabb szempontok kialakítását, illetve előtérbe helyezését: mint például a lakásprogram fontossága, az egyetemi jelentkezések számának biztosítását szolgáló tervezet kidolgozásának szüksége.

Benkő-Igaz Krisztina beszámolójában azokat a programokat ismertette, amelyekkel a Székesfehérvári Királyi Napok során találkozhatnak a fehérváriak augusztus 14. és 23. között. A rendezvénysorozat kulturális csemegéiről szóló tájékoztatóban szerepelt a III. Koronázási Ünnepi Játékok nagyszabású, óriásbábos felvonulása, a Könyves Kálmán uralkodását megidéző koronázási szertartásjáték, a Fény utca, a komolyzenei Musica Sacra koncert, az augusztus 20-i rendezvények – mint a Fehérvári királyok menete az óriásbábokkal, az Ünnepi Közgyűlés, a hagyományőrző felvonulás –, valamint a jubiláló XX. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál. A programszerező iroda szakmai vezetője kiemelte: a programsorozat megnyitó ünnepsége a Városház téren lesz, a nemzetközi néptáncfesztivál nyitó és záró gálája pedig a Hotel Magyar Király előtt felállított színpadon. A rendezvénysorozat újdonságai között szerepel, hogy a Fény utcának idén része lesz a Városháza hátsó homlokzatára vetített, 3D-s kép is, valamint megszólalnak az óriásbábok: a 13 bábra Adorján Viktor írt verseket és a Musica Historica zenésítette meg, ezt hallhatja majd a közönség. A hagyományőrzők bemutatkozását idén a Fazekasok utcája is színesíti majd.

A Fehérvári Szenátus következő ülésére szeptemberben kerül sor.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >