Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Díszpolgári címet kapott Bakonyi István
Díszpolgári címet kapott Bakonyi István Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. július 10.

Image

Bodajk várossá válásának évfordulóján ünnepséget rendeztek a bodajkiak. A tó mellett megtartott programot főzőverseny, sakkverseny, teljesítmény túra, gyermekprogramok, kirakodóvásár és táncos műsorok színesítették. A kulturális programokban gazdag rendezvény égisze alól nem hiányozhatott az ünnepi közgyűlés ülése sem, amelyen a város szülöttét, híres irodalmárát, Bakonyi István Bodajk Város Díszpolgára címmel tüntették ki.

 

Akik ismerik Bakonyi Kovács Istvánt és munkásságát, azok tudják, mennyire gazdag és sokszínű életmű áll mögötte, s milyen aktívan veszi ki részét a bodajki, fehérvári, Fejér megyei, sőt, az országos irodalmi élet alakításából. Akik pedig nem ismerik, azoknak talán legyen elég annyi, hogy ez idáig 26 kötete jelent meg, műsora volt a Fehérvár Televízióban és a Vörösmarty Rádióban, hosszú ideig a Vörösmarty Társaság elnökeként dolgozott, az Árgus című fehérvári irodalmi folyóirat főszerkesztő-helyettesekén is hosszú éveken át formálta az irodalmi életet, tanárként pedig a Kodolányi János Főiskolán is oktatott.

 

Image
.

 

Munkásságáért idén József Attila-díjjal jutalmazták, szülővárosa, Bodajk pedig Díszpolgári címmel ismerte el a népszerű irodalomtörténész, kritikus, író, tanár munkásságát és mindazt, amit Bodajk kulturális életéért tett az elmúlt években. Ehelyütt tartott irodalmi estjein mindig megtelt a református lelkész háza, vagy a helyi kultúrház, és előadásai után mindenki még maradni akart egy kicsit, inni szavait, így e programokat mindig hosszas borozgatás és „sütizés” követte.

Nem csoda hát, hogy Bodajk várossá avatási évfordulóján megkapta e rangos elismerést, mely kapcsán lapunknak elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számára ez, hiszen – bár a székesfehérvári kórházban született, mégis Bodajkot tartja szülővárosának, s 18 éves koráig itt is élt. Amikor katonának vitték, vagy épp tanulmányai szólították el Bodajkról, akkor is mindig visszavágyott, s végtelen örömmel látogatta meg családját a szünetekben.

 

Image
.

 

Az irodalomtörténetben Pécsen, a tanárképző főiskolán merült el igazán, ahol magyar-angol szakon végzett 1976-ban. Főiskolai hallgatóként az Universitas című egyetemi újság közölt tőle először írásokat még Kovács István néven.

„Kiváló tanáraim – például Bécsy Tamás, Szederkényi Ervin, Péczely László – hatására is erősödött bennem az irodalom iránti elkötelezettség. – mondja – „Amikor már a fehérvári II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában tanítottam, megjelent első folyóirat publikációm is a Jelenkorban, 1976-ban. Itt kezdődött el a kritikaírás folyamata.”

 

Image
.

 

Azóta számtalan témában és műfajban publikált (1969-től, még telekis gimnazistaként a Fejér Megyei Hírlap sport rovatában is jelentek meg tőle cikkek), s reméljük, hogy még sokáig élvezhetjük kivételes írói készséges és alapos kutatómunkáinak eredményeit. Erre pedig minden okunk megvan, hiszen jelenleg is aktívan alkot, és nem áll szándékában visszavonulni, amíg csak beszélni és írni tud, hiszen ez élteti, ez teszi fiatalossá a lelkét.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >