Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Vonattal tisztelegnek a hősök előtt Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. július 14.

Image

„Isonzó Expressz”névvel indítanak emlék vonatot július 20-23. között azokra az olasz és szlovén helyszínekre, ahol az első világháborúban magyar katonák harcoltak. Az eseménnyel a száz éve, 1915. június 23-án elkezdődött, és több mint két évig tartó összecsapás-sorozat áldozatainak állítottak emléket. Az észak-olaszországi Isonzó folyó mentén, az első világháborúban elesett több mint ötszázezer magyar katona mintegy fele lelte halálát.

 

 

A csaták centenáriumához kapcsolódóan szerveznek most négynapos emlékező utazást. „Egyrészt szeretném kiemelni azt a társadalmi összefogást, amely a vonat elindulását segíti. Az „Isonzó Express” az Indóház, a MÁV Nosztalgia, a Budakeszi Kultúra Alapítvány, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, továbbá a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány szervezetek együttműködésének köszönhetően jöhetett létre. Kiemelendő ezen kívül az a tény is, hogy ilyen nagyszabású és pontos szervezőmunkát igénylő utat a MÁV Nosztalgia korábban még nem szervezett. Szervezetünk 22 éves fennállása során mindig is szem előtt tartotta a vasúti és a történelmi hagyományok ápolását, megőrzését. Az „Isonzó Expresszel” annak a több százezer magyar katonának szeretnénk emléket állítani, akik a fronton harcoltak. Reméljük, hogy ezzel egy olyan hagyományteremtés kezdődik el, melynek során a jövőben további hasonló utakat tudunk szervezni!” – közölte Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője.

A MÁV Nosztalgia Kft. felavatott élményvonati kocsija olaszul Isonzó, míg szlovén nyelven a „Soča” nevet kapta. A nosztalgiaflotta élményvonati kocsik Eger, Hargita, Pécs, Tokaj, a Pullman kocsikat magyar uralkodóink Szent István, Szent László, a DeLuxe hálókocsik nemzetköziségük miatt Cracovia, Vindobona, Saxonia, Hungaria, az étkezőkocsik az Albert Flórián, Budapest, Pannónia „keresztnevet” viselik. Az út során ezen kívül megemlékezések és előadások is szerepelnek a programban az egykori ütközetek helyszínein.

A hazaúton, július 23-án a különvonat megáll Štanjelben, ahol a vasútállomáshoz közeli, az Osztrák-Magyar Monarchia 5500 katonájának örök nyughelyéül szolgáló katonai temetőben tartanak megemlékezést.

Az út előkészületeiről további információ a http://www.isonzoexpressz.hu/, valamint az utazásról bővebben (jegyárak, programok, menetrend) ahttp://www.mavnosztalgia.hu/ oldalon található leírás.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >