Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
A Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tó környékén is megindul a vérszívók gyérítése Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó-Bisztricz Anett   
2015. július 15.

Image

Az eddigi sikeres végrehajtás eredményeként a katasztrófavédelem a források átcsoportosításával hazánk nagy tavainak térségeit is beemeli a központi szúnyoggyérítési programba, kiegészítve ezzel a Magyar Turizmus Zrt. és az önkormányzatok által elvégzett munkát. A vérszívók gyérítésének negyedik hetében 47 ezer hektár légi kémiai, mintegy 33 ezer hektár földi kémiai és ezer hektár biológiai kezelése fog megvalósulni országszerte – beleértve a Balatont, a Velencei-tavat és a Tisza-tavat.
 
 
Ugyan a múlt heti gyérítéseket a július 8-i vihar kedvezőtlenül befolyásolta – mivel a csapadék és az erős szél miatt több helyen nem lehetett elvégezni a tervezett kivitelezéseket – a múlt heti légi kémiai gyérítés 272 települést, a földi kémiai eljárás pedig 269 települést érintett. Július 6. és július 12. között légi kémiai gyérítés 37 és félezer hektáron, földi kémiai módszerrel 25 és félezer hektáron, biológiai módszerrel pedig ezer hektáron gyérítettek.
 
Ebben az időszakban Székesfehérvár és térségének kezelése, a földi kémiai gyérítésekből pedig Vas megye, és egyes Győr környéki települések gyérítése maradt el. Az elmúlt héten valósult meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyérítések pótlása is. A kezelések hatékonysága megfelelő, azonban egyes Dráva-parti és Zala megyei településeken a 29. héten ismételt gyérítést végeznek.
 
A nagy tavaink térségében, vagyis a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén az előkészítő munkálatokat elvégezték, a méhészek múlt heti kiértesítését követően július 14-től így megindul a vérszívók számának csökkentése. Folyamatosan történik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeinek teljesítése. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére.
 
Az Országos Tisztiorvosi Hivataltól településenkénti engedély beszerzése szükséges, csak ezt követően kerülhet sor az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítésére. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hétig is eltarthat.
 
Ezen a héten légi és földi kémiai módszerrel egyaránt gyérítenek a Balatonon, a Tisza-tónál, Komárom térségében és Vas megyében. Földi kémiai eljárással végzik a héten a bajai, mohácsi, szekszárdi, tolnai, és a Dráva menti térségek, valamint a Csepel-sziget kezelését. Légi kémiai eljárással a Dunakanyar, Fejér megye, a győri és mosonmagyaróvári térség környékén végeznek majd szúnyoggyérítést. Biológiai eljárással a napokban Győr és Mosonmagyaróvár környékén csökkentik a csípőszúnyogok számát.
 
A heti kivitelezési időpontok az időjárás függvényében azonban változhatnak. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.
 
Az önkormányzatoknak idén is van lehetősége jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg.
 
A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálják, és ha a csípések száma azt indokolja, a település és környéke bekerül a központi gyérítési programba.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >