Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Fehérvári küldöttség a WHO finnországi konferenciáján
Fehérvári küldöttség a WHO finnországi konferenciáján Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. július 20.

Image

Az Egészségügyi Világszervezet konferenciájára idén nemcsak saját tagvárosaik, hanem a WHO-tól függetlenül működő Európai Egészséges Városok Szövetségének tagjai is meghívást kaptak. Székesfehérvárt egy háromfős küldöttség képviselte Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok vezetésével. A szakmai tanácskozás középpontjában a térség egészségügyi kihívásai és lehetőségei, valamint az egészséges életmód fejlesztéséhez szükséges környezeti és szervezeti kérdések álltak.

 

 

A finnországi Kuopio-ban, az Egészségügyi Világszervezet égisze alatt megtartott idei konferencia egy különleges nemzetközi találkozó volt, hiszen a WHO Egészséges Városok Európai Szövetsége és a WHO-tól független Európai Egészséges Városok Szövetségének tagvárosai is részt vehettek rajta. Ez volt az első ilyen széles körben megtartott szakmai tanácskozás a hatodik ciklusban, melyen a WHO 98 tagvárosán (projektvárosán) túl további, az európai egészséges városok mozgalomban dolgozó települések – köztük Székesfehérvár - is meghívást kaptak.

„Székesfehérvár a 2011-ben elfogadott egészségfejlesztési tervnek köszönhetően újra aktív tagja az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének. Az Egészségfejlesztési Terv a WHO Egészséges Városok irányelveit szem előtt tartva született és a végrehajtása is ebben a szellemben történik, ezért is tett eleget egy háromtagú küldöttség a meghívásnak.” – összegezte Östör Annamária. Az egészségügyi és sporttanácsnok vezette háromfős szakmai küldöttség tagja volt még Varga Márta, az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége Székesfehérvári Tagszervezetének koordinátora és Dr. Keresztury Lászlóné egészségfejlesztő.

A háromnapos konferencia témái szoros összefüggésben vannak a VI. ciklusban megvalósítandó célokkal és a ciklus végére elérni kívánt eredményekkel az „Egészség2020” programban. A program az évtized végéig az európai kontinensen kívánja széleskörűen létrehozni az egészséges élet és a „jól-lét” megvalósításához szükséges környezeti keretrendszert, továbbá az Egészséges Városok 2014-es Athéni Deklarációját, mely a városi, települési szinten kívánja elérni, hogy ezen kisebb régiók vezető szerepet töltsenek be az egészséges életmód formálásában és fejlesztésében. Az eredmények eléréséhez természetesen elengedhetetlen az a globális egészségfejlesztés is, melynek összhangját az WHO az ENSZ erőforrásainak felhasználásával segíti elő, és az Európai Unió fejlesztései is ebbe az irányba mutatnak.

Az esemény fő célkitűzései:

  • megvitatni és felfedezni a térségi egészségügyi politika kihívásait és lehetőségeit
  • az ágazatközi együttműködés fontosságának bemutatása és a fejlesztés szükségességének alátámasztása városi és települési szinten a jó közérzet és egészség érdekében, kiemelten az egyenlőség, a kiszolgáltatottság és az egészséges, támogató környezet kialakításához
  • rávilágítani, hogy miben nyilvánul meg az innovatív és jó tapasztalatokkal bíró egészséges város és azok nemzeti, illetve nemzetközi szövetsége
  • kapacitásnövelés támogatása a városi szervezeteken és vezetőkön keresztül, mely összességében a VI. szakasz megvalósulását hivatott segíteni.

A célkitűzések sikeres megvalósítása érdekében az idei konferencia bővelkedett aktív programokban, érdekfeszítő előadásokban és a sokszínűségnek köszönhetően egy széles spektrumú skálán lehetett követni, hogy a kontinens országainak egészséges városai milyen fejlesztésekkel, innovatív technológiákkal segítik elő az egészségfejlesztést helyi és akár országos szinten is. Az egészségügyi programok pedig a települések vezetőinek segítenek, hogy átlássák az egészségfejlesztés szükségességét és a konferencián szerzett tapasztalatok, ismeretek alapján fejleszteni tudják a helyi szabályozási keretrendszert is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >