Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Már csak Kazanyban gondolkodik Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2015. július 20.

Image

Hamarosan kezdődik az oroszországi Kazanyban az úszók, műúszók és vízilabdázók idei nagy seregszemléje, a világbajnokság. A magyar küldöttség tagja lesz a senior (Masters) sportolók megmérettetésén a székesfehérvári Sáringer Károly, aki három számban is indul. A megyei Príma díjas író-újságíró, korábbi magyar ifibajnok mellúszó augusztus 11 és 15 között a VII. korcsoportban (55-59 évesek) 50 és 100 mellen, valamint 50 pillangón igyekszik helytállni.

 

 

Jelen sorok írójaként leszögezem, Karcsi 30 éve jó barátom, ex-kollégám, így számomra természetes, hogy kifejezetten nagy érdeklődéssel várom szereplését. Amennyiben azt is hozzáteszem, hogy életútját ismerve szinte már az csoda, hogy ott lehet egy ilyen rangos eseményen, akkor talán mások figyelmét is sikerül ráirányítani a "Sáringer-projektre".

Ez az ember megjárta a szupertehetséges tinisportolók mennyei világát, majd nagyot zuhanva az alkoholisták poklát. Akaratereje többször is kisegítette a bajból. Először akkor, amikor a kezdeti alkoholmámoros éveit követően -még nagyon fiatalon- képes volt letenni a poharat, tisztességesen dolgozni úszómesterként és időnként masszőrként az Árpád fürdőben - közben 1988-ban barátjával és korábbi sporttársával, Sárdi Istvánnal leúszta a Duna teljes magyarországi szakaszát - , majd átnyergelve az újságírói pályára, néhány év alatt a helyi laptól a Magyar Televízióig jutva igen komoly karriert befutni.

A sikerek után megint jöttek a gondok, újra az alkohol került előnybe, majd sikerült ismét kicsit egyenesbe jönnie és "kitisztulnia" Sáringernek. A helyi tv-ből kezdve az újbóli felkapaszkodást, eljutott oda, hogy újságírói vénáját kiaknázva könyveket írt, amelyek közül több is a legkeresettebbek között volt Magyarországon! Mindeközben filmes karrierje is szépen ívelt felfelé. De még mindig volt egy "dobása" a piás korszaknak!

Sok családi probléma betetőzéseként előbb édesapja, majd édesanyja is elhunyt, ezzel együtt megjelent újra az alkohol csábító szelleme és a pokoljárás. Innen nagyon kevesek jöttek volna vissza. Sáringer Károlynak sikerült! Megint fel tudta mérni egy-egy józan pillanatában, hogy a pokol helyett sokkal jobb a mennyország, s barátainak, családjának -de legfőképpen saját magának- tartozik annyival, hogy ismét talpra áll. Nos, gyötrelmesen ment, de sikerült!

A sport azonban számára sokáig nem jelentett újból annyira meghatározó tényezőt, mint egykor. Közben az egyik népszerű esti tévés reality-sorozat meghatározó szereplőjeként is megismerhette az ország (ő volt "Barbi" apukája, "Géza" az Éjjel-nappal Budapest-ben) Nagyjából ezzel párhuzamosan, néhány esztendeje egyszercsak "bekattant" nála valami, jóval a 100 kilós testsúlya fölött úgy érezte, a sport, az úszás lesz az - egyéb kiegészítő sporttevékenységekkel társítva - , ami részint megszabadítja a fölös kilóktól, részint újra izgalmasá teheti élete sportos oldalát is.

Elkezdett úszogatni, egyre többet és többet - közben kicsiket is oktatott az úszás tudományára - , majd "öregfiúk" versenyeken indulva egyre jobb eredményeket elérve eljutott oda, hogy komoly célokat is kitűzhetett maga elé. A legutóbbi az volt, hogy jusson ki a kazanyi Masters vb-re. Ez, mint tudjuk, sikerült.

A fenti sorok alapján alighanem már mindenki megérti, miért is lesz különleges Karcsi szereplése a világ legjelentősebb senior viadalán.

Ami az oroszországi vb legfontosabb tudnivalóit, ezeken belül Sáringer szereplését illeti, maga a főszereplő az alábbiakat tartotta érdemesnek kiemelni:

- Augusztus 10-én utazom, s 15-én már jövök is haza. Nem lesz sok időm a nézelődésre, de nem is azért megyek! Augusztus 11-én a 100 méteres mellúszásban leszek érdekelt, majd 12-én 50 pillangón igyekszem helyt állni, amoylan "szoktató jellegggel". Például, ha netán 100 mellen a legjobb 20 között lennék, az kész csoda lenne. Az 50 pillangót meg felejtsük el, az tényleg csak edzésnek, felkészülésnek lesz lesz jó... Augusztus 13-a, csütörtökön lesz az amit én a legjobban várok, amire jelenleg is a leginkább készülök. Ekkor rendezik meg ugyanis az 50 m.-es mellúszást, ez a fő számom. Itt azt várom magamtól, hogy megjavítsam az 50 méteres medencében, elektromos időméréssel elért legjobbamat, ami 0:36,30. Hogy ez mire lesz elég, azt nem tudom, de ha ezt teljesítem, párosuljon akár éremmel, akár 20. helyezéssel, én már elégedett leszek!

Visszatérve a 100 mellre, ott 1:30-on belül, 50 pillangó 0:33-on belül szeretnék célba érni. Kérem minden barátomat, ismerősömet, szurkoljon értem és minden magyarért! Cserébe garantálom, hogy mindent kihozok magamból, ami az adott napon bennem lesz! Addig viszont szinte ki sem jövök a fehérvári uszoda és strandfürdő medencéjéből, keményen készülök életem legnagyobb sportos kalandjára. - zárta mondandóját Sáringer Károly, majd rohant vissza csobbanni és "kínozni" önmagát...

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >