Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megszépült a Zsuzsanna forrás környéke Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskay Gergely   
2015. július 23.

Image

Évtizedekig a város egyik legkedveltebb kútja volt a Zsuzsanna forrás, amelynek vízéből - hasonlóan a Csitáry kút vizéhez – hosszú évtizedekig töltötték meg palackjaikat a fehérváriak. A kút környezete most a Várkörút rehabilitációja kapcsán újult meg. A téren kicserélték a régi burkolatot és megtisztították a betonfelületeket, valamint a parkosítás mellett az ivókútat is rendbe tették, amely sokáig méltatlan állapotban volt.
 
 
A 2000-es évek elején ismeretlen elkövetők tették tönkre a kút műkőből készült vízköpőit és le kellett állítani a vizet is. Éveken keresztül megmaradt ez az állapot, majd 2008-ban Kocsis Balázs restaurátor hozta helyre, aki új, saválló, masszív fémből készült kifolyókat helyezett fel a kútra. A kút állapota azonban tovább romlott, mint ahogy a körülötte lévő park és a tér burkolata is elhanyagolt állapotban volt.
 

 
Ezt orvosolta a most befejeződött rekonstrukció, amely a Várkörút rehabilitációja kapcsán valósult meg. A múlt században még megannyi híresen jó vizet adó forrás volt Székesfehérváron.
 
A Zsuzsanna forrás vízéből - hasonlóan a Csitáry kút vizéhez – hosszú évtizedekig töltötték meg palackjaikat a fehérváriak. A forrás vize az Árpád-forráséhoz hasonlóan szénsavas volt, a kútból a vízkincs még a második világháború utáni időszakban is természetes módon, szivattyú nélkül tört fel, egészen a hetvenes évek végéig. A Zsuzsanna forrás vizét ezt követően szivattyúval hozták a felszínre Debreceni Kálmán vízügyi mérnöknek köszönhetőn. Később a forrásvíz újra elapadt, jelenleg vezetékes víz folyik az ivókútból.
 

 
A Zsuzsanna forrás közvetlen közelében tört fel az Árpád forrás, amelynek szénsavas vizére létesítették 1905-ben az Árpád fürdőt, azt a szecessziós fürdő épületet, mely évtizedekig tisztasági fürdőként funkcionált. A 1920-as éves elején folytatott korszerűsítés során az Árpád Szállóval bővítették az épületegyüttest. Az Árpád forrásból táplálkozó gyógyfürdőt a kor legismertebb „sztárjai” keresték fel, többek között Blaha Lujza színésznő is itt gyógyult meg.
 

 
A századelőn ismert volt Felmayer-gyári, Árpád-fürdői, a György és a Zsuzsanna forrás, illetve a strand környéki Csitáry víz forrás is. Egykor palackozták is ezeket a vizeket. A mai Piac téren található bevásárlóközpont alatt volt Közép- Európa legnagyobb vastartalmú vizet szolgáltató kútja, amelyet a pláza építésénél feltárak, azonban - a korábbi ígéretek ellenére - bebetonozták.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >