Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Anna-napi kirándulás a Föngyöskert  Gyógyító Völgybe Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. július 26.
Anna-napi kirándulás címmel hirdette meg harmadik Herbarius-túráját a Fekete Sas Patikamúzeum. A vasárnapi gyógynövény-ismertető kiránduláson résztvevőknek Lencsés Rita fitoterápiás végzettséggel rendelkező szakember tart előadást arról, hogyan ismerhetik fel és hasznosíthatják a környezetünkben fellelhető gyógynövényeket, ezúttal Vértesacsán, a Föngyöskert – Gyógyító Völgyben.

 

 

A Fekete Sas Patikamúzeum útjára indította a Herbarius-túrákat, amelynek a következő programjára július 26-án, vasárnap kerül sor:Anna-napi kirándulás címmel gyógynövény-ismertető túrát szerveznek Vértesacsára, a Föngyöskert – Gyógyító Völgybe. Az érdeklődők szakmai segítséggel tanulmányozhatják a Vértes növényvilágát azzal a céllal, hogy a környezetünkben élő gyógynövényeket felismerjék és ismerjék a hasznosításuk lehetőségeit, módját.

A kirándulás úti célja Vértesacsa alcsútdobozi végén, az egykori Meleg-hegyi legelő dombján terül el, főbejárata a vértesacsai szőlőhegy buszmegállóban található. A csaknem 10 hektárnyi kert északi, dombalji részét az acsai Öreg-szőlők és egy korabeli pálinkaház határolja. A Gyógyító Völgy hagyománya a faluban egykor gyógyítással foglalkozó pálos szerzetesekre emlékezik, a kert motívumai és formavilága a magyar kultúrában gyökereznek. „A bemutató kert egyik legnagyobb előnye a gyógynövény-ismereti túra szempontjából, hogy nagyon sok növény megfigyelhető egy helyen, ezeket természetes környezetükben nem tudnánk így megnézni, tanulmányozni – mondja Lencsés Rita, a kirándulás szakmai vezetője. – Ennek megfelelően olyan előadással készülök, amely igazán komplexen be tudja mutatni, hogy lehet például együtt alkalmazni ezeket a növényeket. Például szó lesz arról, mit és hogyan kell alkalmazni tüdőproblémák, megfázás vagy hasfájás esetén. Maga a bemutatókert is ilyen elrendezésű, alkalmazási, illetve egészségügyi problémák vagy horoszkópok szerint ültették el a növényeket. Biztos vagyok benne, hogy nagyon élvezetes kirándulásban lesz részünk!” Vásárlásra és gyűjtésre a Föngyöskert ültetvényén nincs mód, de a területen kívül vadon is megtalálhatóak a gyógynövények, amiből mindenki kedve szerint szedhet.

Lencsés Rita a dinnyési Madárdal tanösvényhez vezető túrájukról elmondta, hogy július 12-én az érdeklődők között fiatalok és idősebbek egyaránt voltak, 18-an vettek részt a fertő gyógynövényeit bemutató Herbarius-túrán. A szakmai vezető szerint a nagy meleg ellenére nagyon jól sikerült a program, olyan növényeket is meg tudtak nézni, amit korábban a résztvevők még nem láttak: a tanösvény kilátójánál hallgatták meg a szakember előadását a gyógynövények felismeréséről, gyűjtésükről, hatóanyagokról és felhasználásukról.  A Dinnyési-fertő természetvédelmi területén a második gyógynövény-ismereti túrán voltak laikus résztvevők is, és olyanok is jöttek, akik már foglalkoztak korábban fitoterápiával, céltudatosan és konkrét kérdésekkel érkeztek, így a fényképezőgép, a jegyzetfüzet is előkerült a séta és az előadás alatt. A Madárdal tanösvényen ugyan kócsagok nagy csapatát és szürke gémeket is láthattak, de a legnagyobb érdeklődés a kevésbé elterjedt mélyrózsaszín cickafarkfüvet, a tövises iglicét és a réti füzényt övezte.

Az Anna-napi kirándulás előtti találkozó Vértesacsán a Föngyöskert – Gyógyító Völgyben lesz július 26-án, vasárnap 10.15-kor. A szervezők a fehérvári buszpályaudvarról  9.35- kor, a 11-es kocsiállásból induló járatot javasolják a megközelítéshez. A részvételi díj 2.100 Ft, ez az összeg tartalmazza a belépődíjat és a szakvezetést is.

A tervezhetőség érdekében előzetes jelentkezés szükséges e-mailben vagy telefonon:

22/315-583, 70/338 6173  Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges ,
valamint 30/296 6480,  Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges .

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >