Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Fehérvári együttes a budapesti világzenei expón
Fehérvári együttes a budapesti világzenei expón Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. augusztus 18.
A székesfehérvári Zombori Zenekar is fellépője lesz a budapesti világzenei expó magyar napjának október 20-án. A 95 pályázatból kiválasztott zenekarok között ott van a Babra, a David Yengibarian Trio, a Dina Zenekar, a Fonó Zenekar, a Góbé, a HolddalaNap, a Kerekes Band, a Meszecsinka és a Parno Graszt. A tíz együttes az expó nulladik napján, a magyar showcase napon áll színpadra.

 

 

A WOMEX (The World Music Expo) showcase fesztiválja a világzene legfontosabb szakmai seregszemléje minden esztendőben, valamint a hagyomány és az innováció, a kulturális örökség és a sokszínűség izgalmas ünnepe is: 1994 óta évről évre háromezer résztvevővel, ötven országból érkező 590 kiállítóval és kilencven ország 1260 intézményének jelenlétében zajlik. Több mint ezer zenekar pályázik a hivatalos programban, a fellépőket a héttagú nemzetközi zsűri, a „hét szamuráj” választja ki, és folyamatosan hozza nyilvánosságra a nyár folyamán. A listán szerepel a Cimbalomduó is – Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalmos formációja – olyan együttesek mellett, mint a nemzetközileg elismert nigeri Mamar Kassey, vagy az indiai-francia Tritha Electric. Az előadók a világzene számos irányzatát képviselik a tradicionális folktól a dzsesszen át az elektronikus zenéig.

A WOMEX magyar napjának fellépő zenekarait a hazai szakemberekből álló zsűri 95 pályázatból választotta ki: a Babra, a David Yengibarian Trio, a Dina Zenekar, a Fonó Zenekar, a Góbé, a HolddalaNap, a Kerekes Band, a Meszecsinka, a Parno Graszt és a székesfehérvári Zombori Zenekar lép fel október 20-án a budapesti világzenei expóhoz kapcsolódó showcase eseményen a Fonó Budai Zeneházban. A  tíz zenekar a WOMEX nulladik napján áll színpadra a nemzetközi világzenei színtér számos képviselője előtt. A Fonó Budai Zeneház, a Hagyományok Háza és a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás pályázatát magyar nép- és világzenei zenekarok számára hirdették azzal a céllal, hogy a hazai világzenei élvonal minél több szereplője mutatkozhasson be a nemzetközi világzene magas színvonalú előadói előtt.

 


 

A Zombori Zenekar 2008-ban alakult Székesfehérváron. Zenéjükben a magyar népzene keveredik jazzes mozzanatokkal és progresszív elektronikus hangzással. Világzenei fellépéseik között több klubban és fesztiválon is szerepeltek már, mint az A38, a Művészetek Völgye, a Csángó Fesztivál vagy a Fezen. 2013-ban megnyerték a Talentométer tehetségkutató világzenei elődöntőjét, ugyanebben az évben jelent meg első kislemezük, a Napvilág, holdvilág. Nyár elejétől megváltozott a zenekar felállása, Horváth Martina kilépett az eddig két énekesnővel fellépő Zomboriból. Az együttes tagjai Csordás Zita (ének), Jeszenszky Márton (kaval, furulyák), Máhr Dániel (basszusgitár, koboz), Novai Gábor (billentyűsök) és Szabó Dániel Ferenc (dobok).

Nemcsak a zenekar felállása, hanem a Zombori zenei stílusa is átalakulóban van: „Öten fogunk fellépni, és az elektronikusabb és a kicsit populárisabb vonal felé mozdultunk el. Ezekkel a változtatásokkal egységesebb lett a zenekar képe, valamint a zenei hangzás is. A népdalfeldolgozások helyett inkább saját számokat írunk. A WOMEX-en mindenképpen új számokkal lépünk fel, szeptember-október táján új lemezünk fog megjelenni, erről játszunk majd a showcase fesztiválon. Például az egyik lemezre tervezett popszámunk címe Lila pizsama, de a világzenei expóra inkább kavalközpontú (speciális furulya), folkosabb dalokat viszünk. A CD-nk is ilyen lesz: az egyik oldalon inkább a popzene, a másikon a világzene dominál majd.” – meséli Szabó Dániel Ferenc. A nyári fellépések, fesztiválok és a népszerűség a Talentométerrel indult, de fontos szerepe volt „A népzene ünnepe” című rangos gálaműsoron való fellépésnek a Müpában, valamint az arculatváltásnak is. Ahogy Szabó Dániel Ferenc mondja, az Egyedül vagyok című számuk megjelenését követően több megkeresést is kaptak.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >