Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow 50 éves a Szabad Színház
50 éves a Szabad Színház Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 15.

A Székesfehérvári Szabad Színház idén ünnepeli alapításának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból május 20-24-ig születénapi programsorozatot rendeznek A Szabadművelődés Házában baráti társművészeti csoportok bevonásával, amelyet egy színvonalas Gálaműsor zár le.

Ha azt mondom: „Virágkoldusok”, minden székesfehérvárinak a Szabad Színház társulata jut eszébe (régi nevén: Videoton Színpad). Az a kortárs művészeti közösség, amely 50 éven át, megszakítás nélkül működik városunkban a gyermekek és a felnőttek nagy örömére.

Legközkedveltebb előadásuk talán – a már említett – Lázár Ervin „Berzsián és Dideki” című meséjének átdolgozása. Ebben a darabban ugyanis a nézők fontos szerepet kapnak: aktív részeseivé válnak a műsornak, s olyan „térközeliség” alakul ki a közönség és a színészek között, amely sokkal aktívabbá és élvezetesebbé teszi a produkciót.

Persze, a társulat repertoárja a felnőtteknek is tartogat meglepetéseket: a „Keráli Játék – Estefán kerál élete képekben” egy XVI-XVII. századi, vásári képmutogató stílusban előadott színdarab. Vérbő humora, régies nyelvezete a szóbeszédek, mesék és legendák közé kalauzolja el a hallgatóságot, hogy István király életét ekképpen is megismerhessük. (Legutóbb május 7-én adták elő a Városház téren).

Vagy ott van Adorján Viktor „Farsa Allegoriche” című, allegorikus vásári színjátéka Nápolyi Beatrix születéséről, neveltetéséről és szerelmeiről (az előadás legközelebb holnap és holnapután látható Válon, a Vajda napokon). A Szabad Színháznak tehát van mire büszkének lennie. Az elmúlt fél évszázados sikersorozatot május 20-24-én ünnepelik meg A Szabadművelődés Házában, amelyre mindenkit sok szeretettel várnak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >