Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Együtt segítettek az önkormányzati és önkéntes tűzoltók
Együtt segítettek az önkormányzati és önkéntes tűzoltók Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó-Bisztricz Anett   
2015. augusztus 03.

Image

Derékban kettétört fák és tető nélkül maradt házak emlékeztetnek közel egy hónap után is a július nyolcadikai vihar pusztító erejére a Váli-völgyben. A váli önkormányzati tűzoltó-parancsnokság az önkéntes tűzoltó egyesülettel közel száznegyven olyan esetnél avatkozott be, amelyet a rendkívüli időjárás okozott. Volt, hogy az utat elöntő iszapból vontatták ki a személygépkocsikat, fákat daraboltak le az épületekről és gólyafiókát mentettek.
 
 
A beavatkozások többsége Válban történt, ugyanakkor több alaklommal Tabajdon, Tordason, Kajászón és Gyúrón kérték a tűzoltók segítségét. Főként épületekre és utakra dőlt fát, ágakat kellett eltávolítaniuk.
 
Tabajd és Vál között a vihar után több száz kidőlt fa zárta el az utat. Az önkormányzati és önkéntes tűzoltók váli és kajászói lakosokkal együtt három-négy órás favágással szabadították fel az utat.
 
Mindenki látta, mekkora pusztítást okozott a szél és a jégeső, ezért a lakosság közül is sokan saját fűrészeikkel indultak segíteni. A Válról Kajászó felé vezető utat a heves esőzésben egy méter magas iszap lepte el, több személygépkocsi bennragadt a sártengerben, ahonnan a tűzoltók húzták ki a járműveket. A 8111-es utat végül egy markológép tisztította meg a hordaléktól.
 
Az erős szél az épületeket sem kímélte. Válban egy családi ház tetejének a felét a szakította le a vihar, amely a faszerkezettel együtt a kerítésre repült. A megmaradt tetőrész lógó elemeit a tűzoltók eltávolították és a szakadó esőben lefóliázták a födémet.
 
Az ingatlanok tekintetében Fejér megyében a legtöbb kárt Gyúrón okozta a rendkívüli időjárás. A viharban több mint háromszáz épület rongálódott meg, ezek közül hatvan ház tetőszerkezetét bontotta meg a szél. A település polgármesteri hivatala a lakosság összefogásával kezdte meg a károk elhárítását, a tetők fóliázását és a kidőlt fák feldarabolását.
 
Az önkormányzat munkáját a martonvásári járás katasztrófavédelmi megbízottja és a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársa segítette. A vihar után az önkormányzati tűzoltókhoz csatlakozó váli önkéntes tűzoltó egyesület tagjai harminc káresetet önállóan számoltak fel.
 
Ezek többségénél a kidőlt fákat kellett motoros láncfűrésszel feldarabolniuk. Válban, a Tordasi úton összekötő úton a szélviharban három gólyafióka esett ki fészkéből, közülük kettő elpusztult. A zuhanást túlélő, harmadik fiókát az önkéntes tűzoltók tették vissza a fészekbe.
 
A káresetek felszámolásán öt napon át folyamatosan dolgoztak a Váli-völgyben. A munkálatokban huszonöt önkéntes tűzoltó vett részt.
 
< Előző   Következő >