Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Új otthonában kezdte meg munkáját az Alba Regia Szimfonikus Zenekar
Új otthonában kezdte meg munkáját az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. augusztus 03.

Image

Jelentős változásokat hozott a 2015-ös esztendő az Alba Regia Szimfonikus Zenekar életében. Az önállóvá válását követően a Budai út 43. szám alatt rendezkedett be a város új intézménye. A zenekar új otthonában tartott első nyilvános próbára ellátogatott dr. Cser-Palkovics András polgármester is, akit ifj. Major István igazgató kalauzolt körbe az épületben.

 

 

A Budai út 43. számú házat birtokba vették az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagjai és menedzsmentje. Ezt adta hírül a szombaton délelőtt felharsanó Fehérvár fanfár.  Az 1913-as alapítás után a második legfontosabb évszám a zenekar életben a 2015. Ekkor a zenekar élete új alapokra helyeződött, működésük minden területén jelentős változások történtek. Ezek mind előremutató, pozitív folyamatok.

 


 

„Aki hosszú bolyongás után otthonra lel, az hazatalál!” Így kezdte köszöntőjét ifj. Major István igazgató. „Úgy gondolom, hogy az önállóvá válás már az idei évben nagyon sok eredményt hozott.”  Megalakult az intézmény, amellyel Székesfehérvár jogilag is deklarálta az Alba Regia Szimfonikusok létezését, majd átalakult a zenekart kiszolgáló és menedzselő csapat is. Világos és kiszámítható gazdasági háttere lett az intézménynek. A Székesfehérvári Intézményi Központ által mind gazdasági, mind munkaügyi szempontból törvényesen, a lehetőségeit jól kihasználva működhet.  A művészi munka sokkal szervezettebb, és ez által magasabb színvonalú lett. Koncertről koncertre világszínvonalú művészekkel dolgozik együtt a zenekar, és a nyár folyamán beköltöztek az új otthonukba, ahol független szakmai zsűri előtt tartották meg az első próbajátékokat.

 


 

Ifj. Major István igazgató kiemelte: „Az út hosszú, nagyon hosszú még a célig, de minden lépés, ami a cél felé visz lelkesítő. Ez a mai is egy ilyen alkalom. Az épület, otthonunk lehetőséget biztosít mind a színvonalas szakmai munkára, mind a menedzsment hatékony működésére. Az épület elhelyezkedése is ideális. A próbaterem mérete, akusztikája jó, míg a különtermek helyet adnak a szólampróbáknak. A hangszerek és egyéb eszközök tárolása is biztosított, valamint nagy örömünkre szolgál, hogy üzemeltethetünk egy professzionális kottatárat is.” Ifj.Major István köszönetet mondott az elődöknek állhatatos munkájukért, és a jelenlegi művészeknek, akik ennek az egésznek a lényegét teremtik meg.

Megköszönte a mindenkori és különös tekintettel a jelenlegi városvezetésnek, hogy fontosnak tartják Székesfehérvár kulturális életének fejlődését különös tekintettel a minőségi fejlesztésre. Drahos Bélának pedig az elmúl 16 évben végzett munkáját, a nagyszabású szimfonikus koncerteket, az operajátszás bevezetését, a zenekar önállóvá válására való törekvését. Köszönet illeti a közönséget is, hogy kíváncsiak és eljönnek a koncertekre. „Hálásak vagyunk, lelkesek és erősebbek, mint valaha, hogy újabb művészi magaslatokba emeljük az Alba Regia Szimfonikus Zenekart!”- zárta köszöntőjét az igazgató.

 


 

Az elmúlt évtizedekben már egyre erősödött az az elvárás, hogy ismételten egy új intézményként jelenjen meg a zenekar Székesfehérvár kulturális életében, emlékeztetett Székesfehérvár polgármestere. „Szeretnénk visszatérni azokhoz a több évszázados hagyományokhoz, amely szerint ennek a városnak mindig is meghatározó része és szerepe volt a magyar történelembe, a kulturális életben. Ma is megvan minden adottsága ahhoz, hogy ezt a szerepet erősítve talán egy kicsit feljebb is jusson a nagyvárosok ranglétráján. Azt gondolom, hogy Székesfehérvár gazdasági ereje megengedheti magának, hogy ilyen célokat kitűzzön, történelmi múltja pedig egyenesen kötelezi rá. Ezt vállaltuk fel többek mellett az Alba Regia Szimfonikus Zenekar önálló intézménnyé válásával.”

Dr. Cser-Palkovics András hozzátette, hogy egy intézmény alapítása, fenntartása komoly felelősséget jelent az önkormányzat részéről, a másik oldalról pedig biztonságot. Első lépésként a működéshez szükséges költségvetési kereteket biztosította a város, a második lépés pedig az otthon kérdése volt, hiszen a Vörösmarty Színházban való lét sok kompromisszumot kívánt mind két féltől. „ Ez a Budai úti ingatlan adta magát, amellyel az önkormányzat 2016. február végéig gazdálkodhat. Arra törekszünk, és azon dolgozunk, hogy hosszú távon rendezni tudjuk ennek az ingatlannak a sorsát az állammal.” Székesfehérvár polgármestere reményét fejezte ki, hogy az új otthont hamar belakják a szimfonikusok, és ez is megfelelő hátteret ad majd a további színvonalas szakmai munkának. A jövőre nézve megjegyezte: „Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a zenekar a gyerekek, fiatalok számára komolyzenei alternatívát tudjon nyújtani. Mindannyiunk érdeke, hogy fiataljaink a fehérvári zenészek által ismerhessék meg a komolyzene értékeit, és azt is, hogy miért fontos ez a teljes emberi életben. Felelősségteljes feladat ez, hiszen az elkövetkező évtizedek zeneszerető és -értő közönségnek nevelése is a célunk. ”

 


 

Drahos Béla a zenekar karmestere, művészeti vezetője köszönetet mondott az intézmény megalakulásáért, az új otthonért, és kiváló karmestereket, szólistákat, valamint jó művészi munkát kívánt. Az intézménybejárás zenével ért véget, Pietro Mascagni: Parasztbecsület című operájából az Intermezzo csendült fel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában. A zenekar ezt követően folytatta munkáját, hiszen Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmesterrel már a Harmonia Albensis következő estjére készülnek, amely augusztus 6-án, 19.30 órakor kezdődik a Felsővárosi Szent Sebestyén templomban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >