Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow FMKH cáfolat, soron kívüli vizsgálat
FMKH cáfolat, soron kívüli vizsgálat Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2015. augusztus 04.

Image

A Fejér Megyei Kormányhivatal közleményében határozottan cáfolja azokat az elmúlt napokban elterjedt híreszteléseket, amelyek szerint „a Velencei-tó partján valamennyi szabadstrand működését” felfüggesztette volna az FMKH Székesfehérvári Járási Hivatala. Mindössze három olyan természetes fürdőhely van a tó körül, amelyek nem rendelkeznek egedéllyel, ezek működését függesztették fel.

 

 

 A tóparton, a fizetős strandok mellett, több úgynevezett szabadstrand, hivatalos nevén természetes fürdőhely működik engedéllyel, hosszú évek óta, valamennyi jogszabályi és közegészségügyi feltételnek megfelelve.

A FMKH a két érintett – a velencei és a gárdonyi - önkormányzat figyelmét ismételten felhívja, hogy a tulajdonában álló partszakaszokon, a három természetes fürdőhely kijelöléséhez szükséges kérelmet az FMKH Székesfehérvári Járási Hivatalához benyújthatja.

Az FMKH emlékeztet arra: a természetes fürdőhely működtetéséhez alapvetően szükséges a vízminőség ismerete és a jogszabályban foglalt közegészségügyi feltételek megteremtése. Ez szolgálja a fürdőzők egészségét, biztonságát. A szakhatóságok megállapították, hogy a Velencei-tó partján három ún. „szabadstrand” – vagyis természetes fürdőhely – nem rendelkezik engedéllyel. A jogszabályok szerint, ebben a helyzetben az FMKH járási hivatala arra kényszerült, hogy e három fürdőhely „működtetését” felfüggessze.

A közigazgatási eljárás során az FMKH szakhatóságai maximális mértékben segíteni fogják a két érintett önkormányzatot az eljárás eredményes lefolytatásában, amint azok – az FMKH jó néhányszor, már korábban is hangsúlyozott szakmai javaslata szerint – a kérelmüket benyújtják. A Fejér megyei kormánymegbízott soron kívüli vízminőség-vizsgálatot rendelt el e három partszakaszon. A Velencei-tó partján egyébként összesen tíz kijelölt, engedéllyel rendelkező fürdőhely működik. Ezek fürdővize kiváló, illetve jó minőségű, és e tíz helyen a közegészségügy feltételek is adottak, valamennyi jogszabályi előírásnak megfelelnek.

A megyei tisztifőorvos is megszólalt

Az MTI érdeklődésére Müller Cecília megyei tisztifőorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője elmondta: a jogszabályok nem tesznek különbséget a természetes fürdőhelyek között közegészségügyi szempontból, a feltételek azonosak. A köznyelvben szereplő szabadstrandok azok, amelyek használatáért nem kell fizetni, azonban engedéllyel rendelkezniük kell – mutatott rá.

A tisztifőorvos jelezte, hogy a három érintett fürdőhely az agárdi Tini Strand, a gárdonyi Pisztráng utcai és a velencefürdői Cserje utcai strand (ez érdekes, mert elvileg a Hodfény sétánynál lévő strand is nyitott partszakasz. a szerk). Ezeknek nincsen engedélyük, engedélyeztetési eljárást sem indítottak a szezon előtt, így a hatóságok nem ismerik sem a vízminőséget, sem azt, hogy megfelelnek-e az egyéb előírásoknak – tette hozzá.

Müller Cecília közölte, hogy 2008 óta van érvényben a strandokra vonatkozó szabályozás. Ennek értelmében a fürdőszezon előtt a tulajdonosoknak fürdőhely-kijelölést kell kérniük. Ezután a működtetőnek fürdővíz-használati engedélyt kell kérvényeznie, ennek keretében vízminőség-vizsgálatot végeznek, a partszakaszon pedig ellenőrzik a közegészségügyi és biztonsági feltételeket: az illemhelyek, szeméttárolók, elsősegélynyújtó helyek, mélyvízre figyelmeztető bóják meglétét.

Velence város önkormányzata és a Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület közös szombati közleményében rámutatott: Velence területén – a fizetős strandokon túl – három szabadstrand van, a városközpontban található Velence Korzó, az északi részen lévő Tóbíró Strand és a Gárdonnyal határos Velencefürdői Szabadstrand.

Előbbi kettő fennakadás nélkül, a megfelelő engedélyek birtokában működik. A velencefürdői szabadstrand (Cserje utcai strand) egy körülbelül 70 m-es partszakasz, amely nem rendelkezik a működéshez szükséges alapvető feltételekkel, ezért az üzemeltető eleget tett az ÁNTSZ határozatának és bezárta – írták.

Velence polgármestere, Koszti András saját Facebook oldalán, majd a Velencei-tó kapuja projekt üzemeltetője saját honlapján egyaránt azt közölte, hogy a Velence Korzó Lidó szabadstrand zavartalanul üzemel, minden engedéllyel rendelkezik, és minden követelménynek megfelel.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >