Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A világhírű Electro Deluxe koncertezett Fehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2015. augusztus 04.

Image

Hétfőn elkezdődött az Alba Regia Feszt programsorozata Székesfehérváron. A magyar és a külföldi jazz élet sztárjai közül az első fellépők között ott volt a Fehérvár Big Band, a Peet Project és a francia Electro Deluxe. A három napos jazz fesztivál ma este folytatódik a Hotel Magyar Király előtti színpadon és a Kossuth udvarban. A jazz kedvelői a Hot Jazz Band, a Balázs Elemér Group, a Pribojszki Mátyás Blues Band, a Z-Sharp és a Vörös-Gudics-Szumper Trio koncertjeit élvezhetik kedden 17 órától a Belvárosban.

 

 

Hétfőn kezdetét vette az Alba Regia Feszt. Az este fellépői között ott volt többek között a Fehérvár Big Band, a Peet Project és a világhírű Electro Deluxe. A francia jazz banda először lépett fel Magyarországon. Az elektro-jazz útján indultak, mára komplexebb muzsika jellemzi őket: zenéjük energetikus egyvelege a dirty soul és funk-nak. Legutóbbi albumuk (Home) is a francia jazz chartok élére került, amellett is, hogy dalaikat angolul adják elő. A csapat kivételes zenei tehetségek gyűjtőhelye, akik fő inspirációjukat a Motown ’tudomány’ hirdetőitől a „Funk Brothers”-ből merítik. Legutóbbi lemezük stúdiófelvételein, az Universal & Motown kiadó zenészei, többek között Ben Oncle Soul és C2C is közreműködtek.

 

 

A hétfő délutáni sajtóbeszélgetésen az Electro Deluxe tagjai a következőket nyilatkozták a sikeres zenei karrierrel kapcsolatban: „Nem követjük a mai trendeket, olyan zenét csinálunk, amit mi magunk is szívesen hallgatunk. Ez az első alkalom, hogy Magyarországon koncertezünk, és ez nagy megtiszteltetés számunkra. Európában bárhol szívesen fellépünk, Csehországban, Lengyelországban, Németországban, Szerbiában is koncerteztünk, rengeteg fellépésünk van – mindenhol szívesen látnak minket, számunkra ez valóban sokat jelent. Mindennap új arcokat látunk, és a zene nyelve segít egymás megértésében.” Arra a kérdésre, hogy tudatosan, tervezett módon választották-e a jazz-nek egy populárisabb, könnyen befogadható műfaját, azt válaszolták, hogy nem egy stílust játszanak, hanem zenéjükben szívesen mozognak a különböző stílusok között, és ebből egyfajta egyveleg alakul ki – aminek a stílusa ezért mindig különböző, a jazztől a twistig bármi előfordulhat. A kísérletezés és maga a zenélés a fontos számukra, és hogy a közönségnek ezen keresztül érzelmeket adjanak át.  Magyarországról még nem sokat tudnak, a Sziget fesztivált ismerik, valamint a Peet Project rajongói, részt vettek az együttes egyik Hollandiában rendezett koncertjén. 

A 2015-ös Alba Regia Feszt kedden és szerdán tovább folytatódik. Augusztus 4-én a Hotel Magyar Király előtti nagyszínpadon 17 órától a Hot Jazz Band, majd a Balázs Elemér Group lép fel, őket pedig a Pribojszki Mátyás Blues Band követi. A Kossuth udvarban 18 órakor kezdődnek a koncertek: a Z-Sharp, a Vörös-Gudics-Szumper Trio és a Kelemen Angelika Trio előadását élvezhetik a jazz rajongói.

Augusztus 5-én, szerdán, a fesztivál záró napján a nagyszínpadon az  In Line kezd 17 órától, aztán az alabamai Eric Essix’s Move Trio, majd pedig a Vörös Janka e-series ad koncertet. A Kossuth udvarban szintén 17 órakor kezdődnek a fellépések: a közönséget a Pozsár Trio, a Duola és a Borbély Műhely szórakoztatja ezúttal.

A szervezők minden zenekedvelőt szeretettel várnak, a szabadtéri koncertek mindkét helyszínen ingyenesek.

 

A fesztiválprogramokról részletes információ ahttp://www.albaregiafeszt.hu/program/ oldalon található.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >