Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow A Vox Mirabilis Kamarakórus az EUROPA CANTAT-on
A Vox Mirabilis Kamarakórus az EUROPA CANTAT-on Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. augusztus 06.

Image

Immár tizenkilencedik alkalommal rendezték meg Európa legizgalmasabb kórusrendezvényét, melynek idén Magyarország volt a házigazdája. A program keretében mintegy ötezer kórusénekes érkezett Pécsre. - Köztük a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus Zemlényi Katica vezetésével.
 
 
Az EUROPA CANTAT az Európai Kórusszövetség háromévente megrendezésre kerülő 10 napos nemzetközi fesztiválja, amely a kórusvilág minden rétege számára kínál programokat. 57 énekes műhely, külön karnagyoknak és zeneszerzőknek szóló szakmai programok várták a kóruséneklés szerelmeseit.
 
A Vox Mirabilis Kamarakórus hónapokkal ezelőtt elkezdte a felkészülést erre a nagyszabású rendezvényre.
 

 
„Az orosz ortodox egyházi kórusmuzsika mindig is a kedvenceink közé tartozott. Nincs szükség különleges nyelvre, nem kell tolmács vagy fordító, hogy érthető legyen ez a zene." - nyilatkozta hírportálunknak Zemlényi Katica, a kórus karnagya -  "Ezt nem a fülünkkel halljuk, hanem a szívünkkel, és pont ezért az emberi lélek legbensőbb, legmélyebb igazsága ez, ezért is választottuk a „Vesperae Russica” kórusműhelyt. Aleksei Petrov fiatal professzor volt a műhely vezetője, aki a Moszkvai Kórusvezetők elnöke, a nemzetközi fesztiválok állandó meghívott vendége. Hihetetlen szakmai tudásának köszönhető, hogy a pillanatok alatt betelt a jelentkezés erre a programra. Óriási átéléssel, nagy lélekkel és különleges szakmai fogásokkal tanított minket. A záró koncerten beleborzongtunk a művek éneklésébe és a közönséggel egyszerre dobbant a szívünk! Felejthetetlen élmény volt!”
 
A Vox Mirabilis Kamarakórus lehetőséget kapott, hogy koncertet is adjon a fesztiválon.
 
A 300 főt befogadó templom zsúfolásig megtelt, volt, aki be sem jutott a koncertre. A fehérvári kórus előadását vastapssal ünnepelte a nemzetközi közönség.
 
"A fesztivál remek lehetőség volt a magyar kóruskultúra legjavának felmutatására, a más nemzetek vokális hagyományaival vagy éppen újításaival való találkozásra, nemzetközi kapcsolatépítésre, barátkozásra." - mondta Zemlényi Katica. 
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >