Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Duo Musiciens Liberes - gyertyafényes koncert a kastélyban
Duo Musiciens Liberes - gyertyafényes koncert a kastélyban Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek - Temesvári Márta   
2015. augusztus 06.

Image

Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész és Környei Miklós gitárművész duója varázsolt különleges dallamokat a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély díszudvarára. A gyertyafényes koncertet az amerikai nagykövet asszony, Colleen Bradley Bell is megtekintette.

 

A fehérvárcsurgói Károlyi Kastély díszudvarán tartott koncertet a Duo Musiciens Libres. A program során Bach, Rachmamninoff, Beethoven, Bartók, DeFalla, Granados, Boccherini, Eric Sessler műveit adták elő.

„Ezt a műsort már több helyen játszottuk és a visszhang döntően pozitív szokott lenni.” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Környei Miklós – „Az a tapasztalatunk, hogy mindig más és más művek tetszenek az adott közönségének, bár természetesen vannak olyan darabok, amelyek könnyebben elrabolják a hallgatóság szívét, mint például a spanyol szerzők művei, s azokon belül leginkább Enrique Granados Danza "Orientale" c. darabja.”

Image
.

 

Sikerük oka talán az is, hogy a duó igazi kuriózumot jelent! Ahogy Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi docense jellemzi őket:

„A két hangszer érzékeny együtt játéka, a kamarazenélés legmagasabb foka lenyűgöző. Ritkán hallhatunk ennyire magas szintű, minden részletre kiterjedő, hangszínekben ennyire gazdagjátékot, a hangszerek technikai virtuozitását ilyen magabiztossággal birtokló fiatal művészeket."

A művészek még gyerekkorunkban kezdtek el zenélni. A hangszerválasztás pedig valamelyest a zenész szülőkhöz „kötődik”: Násztya édasanyja hárfaművész, Miklós édesapja gitárművész.

 


 

A fiatalok 2011 óta játszanak együtt, mint duó, de emellett ugyanúgy adunak szóló koncerteket, és más kamarazenei projektekben is részt vesznek. Násztya például több alkalommal koncertezett szólóban a Károlyi Kastélyban, ám duóban csak most először jártak itt. Novemberben pedig Miklós tér vissza egy gitár-fuvola kamaraestre Bán Máté fuvolaművésszel.

„Egy zeneakadémiai tehetséggondozó programban ismerkedtünk meg 2010-ben, majd 2011 tavaszán volt az első közös koncertélményünk egy spanyol zeneszerző, Xavier Montsalvatge gitár-hárfa-darabjával. Ez volt az origó a duónk létrehozásában.” – emlékezett vissza a gitárművész –„Hozzáállásunk a munkához és mentalitásunk sok mindenben hasonlónak bizonyult, emellett már a kezdetektől sok pozitív visszajelzés érkezett a hallgatóságtól is.”

Image
.

 

Jöttek az újabb darabötletek, főleg zongoraművek, de gitár-duók és versenyművek hangszerelésén, átírásán is elkezdtek dolgozni. Például amikor Miklós a Rodrigo: "Fantázia egy nemes úr részére" című gitárversenyt játszotta, és arra gondoltak, hogy a zenekari kíséretet átalakíthatnák hárfa szólammá.

Ezzel kísérletezgettek, aztán múlt nyáron felvették lemezre is, egy jó pár spanyol tematikájú darabbal egyetemben. 2014 óta több nemzetközi kamaraversenyen jártak és mindegyikről hoztak haza díjakat.

 


 

Természetesen, mint minden ritka hangszerpárosítás esetén, a munkánkhoz nagy szükség van a kitartásra, pozitív hozzáállásra, kreativitásra. Szerencsére úgy tűnik, ezek mind megvannak, hiszen folyamatosan bővül a repertoárjuk, több nemzetközi díjjal büszkélkedhetnek és nem telik el hónap 2-3 koncert nélkül.

 


 

„Van egy vendégkönyvük, amelyet minden koncerten kirakunk, hogy a közönség megoszthassa velünk a véleményét.” – tudtuk meg a gitárművésztől – „A célunk ezzel az, hogy megpróbáljuk kimozdítani a közönséget abból a kicsit passzív állapotból, amiben a koncerten jelen vannak, és aktív részvételre invitáljuk őket. Mert véleménye általában mindenkinek van, de sokszor fel sem merül a hallgatóságban, hogy a művész kíváncsi lehet rá - a néző tapasztalataira. Úgy találjuk, hogy ennek az egyszerű gesztusnak köszönhetően az emberek kedvet kapnak ahhoz, hogy megszólítsanak minket a koncert után.”

Image
.

 

S, hogy milyen érzés volt a csurgói kastély udvarán zenélni?

„Természetesen minket is mindig befolyásol az adott helyszín és közeg. A Károlyi kastély gyönyörű, és ami még fontosabb talán - nagyon jó hangulatú - épületében gyorsan elszakadtunk a mindennapi rohanástól. Mintha visszarepültünk volna a múltba - de ezúttal nem csak a zene révén, hanem a hely szépsége révén is! Nagyszerű élmény volt!” – mondták a zenészek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >