Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Királyi Napok, immár huszadszor!
Királyi Napok, immár huszadszor! Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2015. augusztus 07.
Már csak bő egy hét és kezdetét veszi Székesfehérváron az egykori királyi székhely hagyományosan legnagyobb és legnépszerűbb eseménysorozata a Királyi Napok. Középkori vásári hangulat a Városház téren, izgalmas, korhű játékok, fényfestészeti műalkotások a Belváros házfalain, óriásbábok és Könyves Kálmán királlyá koronázásának ceremóniája a Nagyboldogasszony-bazilika romjai fölött, komoly-, könnyű- és katonazenei koncertek, szakrális ünnepek, konferencia és a huszadik születésnapját ünneplő néptáncfesztivál. Mindez augusztus 14-23. között vár mindenkit.

 

 

Augusztus 14-én, pénteken a Városi Levéltár és Kutatóintézettel közös szervezésben „Király és Városa” címmel szakmai konferenciával indul a 2015. évi Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata. Ezen a szakmai fórumon Székesfehérvár történetének feltárását célozzák meg az Árpád-ház Programhoz kapcsolódva. A konferenciát követően 12.15 órakor ünnepélyes keretek között nyitják meg az Osszáriumot a Nemzeti Emlékhelyen, amely augusztus 23-ig látogatható.

Mindezek Szűz Máriához és Szent Istvánhoz kötődnek. Augusztus 14-e Székesfehérvár fogadalmi ünnepe, augusztus 15-e Nagyboldogasszony napja. A szent család ereklyéit augusztus 14-én körmenettel viszik át a Székesegyházba, ahol 18 órakor kezdődik a szentmise.

„Koronázás, ahogy még nem látta” ez a Koronázási szertartásjáték idei szlogenje. Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója kiemelte: „Miközben évről évre megismételjük a koronázást egyre erőteljesebben előtérbe kerül a koronázott király élettörténete.” Mint mondta, Könyves Kálmánnal számos adósságunk van, hiszen Szent István és Szent László nagyságával együtt említhető királyról van szó. Annak idején a korabeli Európa egyik legstabilabb államát hozta létre. Az előadásokon, augusztus 15-én és 16-án pedig egy rendkívül drámai figura jelenik majd meg a Nemzeti Emlékhelyen.

Nagyon sok újdonság és élvezetes program várja a Koronázási Ünnepi Játékokra érkezőket. Augusztus 15-e és 17-e között idén is feltűnnek egykori királyaink és királynéink óriásbábjai a városban. Két új bábbal bővült a repertoár ebben az évben: Álmos herceg és Könyves Kálmán figurája is ott lesz a 13 óriásbáb között. A Városház téren ismét lesz középkori piactér a Szabad Színház és a Jancsárkert termelői piac árusainak részvételével, de nem marad el ebben az évben sem a Fény utca, ami idén Könyves Kálmánhoz kapcsolódik. A hagyományőrzők ismét részt vesznek a programokon, és újra visszahozzák a lovas helyszínt a Rác utca és Halász utca közötti területen, ahol a honfoglalást és a középkort állítják a fókuszba.

Augusztus 18-án délután négy helyszínen térzenével kezdődik a III. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál. Ebben az évben is négy egyenruhás zenekar ad majd műsort: a székesfehérvári, a kaposvári katonazenekar mellett a veszprémi és a szolnoki légierő zenekara érkezik Székesfehérvárra. Látványosak lesznek a szakalaki bemutatók is a Zichy színpad előtt, hiszen két kék és két barna egyenruhás zenekart láthatunk majd.”

Ezen a napon, augusztus 18-án egyébként abszolút a zenéé lesz a főszerep, hiszen egy különleges élményben lehet része mindazoknak, akik jegyet váltanak a Musica Sacra koncertre. A 2015-ös zenei rendezvény komponistája Giacomo Puccini. A népszerű olasz zeneszerző elsősorban az operáiról ismert, azonban a székesfehérvári közönség most egy másik arcát ismerheti meg: egyházzenei alkotásai hangzanak el.  Az est fő műsorszáma a Messa di Gloria, az olasz zeneszerző legismertebb egyházi műve.  A koncert előadói az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, valamint egy egyesített, több mint 200 fős kórus – a város, a megye és budapest neves kóristáinak részvételével – a bariton szólót Kálmándy Mihály, a tenort pedig László Boldizsár énekli. Az est sztárvendége Carlo Ponti Jr. lesz, aki a koncertet dirigálja; a hangverseny zenei igazgatója pedig Drahos Béla.

Augusztus 19-én a Bory-vár előtt 15.00 órakor kezdődik a 24. Öreghegyi Mulatság, míg augusztus 20-án 19.00 órakor a határon túli táncegyüttesek gálaműsorával kezdődik a jubileumi Nemzetközi Néptáncfesztivál. A kerek évfordulón a külföldi csoportok felhozatala is kuriózumnak számít, hiszen Székesfehérvár jóvoltából idén a világ szinte minden tájáról tudtak csoportokat invitálni. Határon túlról a felvidéki Pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház, Csíkszeredából a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, valamint Vajdaságból a Cirkalom Táncegyüttes is ellátogat Fehérvárra. Az idei évben új helyszínen, a Zichy-liget és a Táncház közötti részen alakítják ki a fesztivál ligetet.” A XX. Nemzetközi Néptáncfesztivál újdonságai között meg kell említeni az augusztus 20-i „Táncra Magyar” elnevezésű programot.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >