Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Ejtőernyősök XXIII. Sárpentelei Találkozója Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2015. augusztus 08.
Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a Székesfehérvári Repülő és Ejtőernyős Emlékműnél tegnap 10 órakor, majd baráti találkozóra került sor a Börgöndi repülőtéren. A programot a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete szervezte az Ejtőernyősök XXIII. Sárpentelei Találkozója alkalmából.

 

 

Az ünnepi megemlékezésen dr. Boda József rendőr dandártábornok mondott beszédet, Székesfehérvár Önkormányzatát Viza Attila tanácsnok képviselte. 


 


A hazaszeretet és a kötelességtudat szellemében rendezi meg minden évben a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete (VREFME) azt a megemlékezést, amelyen Székesfehérvár közéleti személyiségei mellett megjelennek a magyar repülés és ejtőernyőzés aktív és veterán tagjai. Augusztus 7-én, pénteken ünnepségre és koszorúzásra került sor a Székesfehérvári Repülő és Ejtőernyős Emlékműnél az Ejtőernyősök XXIII. Sárpentelei Találkozója alkalmából.A hagyományokat ápoló veteránok e rendezvénnyel őrzik emlékét a második világháború után újjászervezett ejtőernyős alakulatnak, amely 1951-től 1954-ig Székesfehérváron vált ismertté. Az alakulat meghatározója a magyar katonai és sportejtőernyőzés fejlődésének és ma elért eredményeinek.

 


A 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj emlékére egybegyűlteket Szabó József nyugállományú repülős alezredes, a VREFME elnökhelyettese köszöntötte. A megemlékezésen jelen volt Viza Attila önkormányzati képviselő, Dr. Boda József rendőr vezérőrnagy, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Tanácsadó Testületének elnöke, az Összhaderőnemi Parancsnokság képviseletében Kozula Ferenc alezredes, a Kiegészítő Parancsnokság és a Toborzóiroda részéről megjelent Németh Andor őrnagy, a Magyar Veterán Repülő Szövetség elnöke, Gál István nyugállományú ezredes, valamint a budapesti veteránok és a veszprémi társszervezet küldöttsége. Szabó József külön köszöntötte a 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj megjelent tagjait.

 

 


A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Boda József. A vezérőrnagy elsőként a zászlóalj egyik jelenlévő volt tisztjét, Juhász József nyugállományú ezredest üdvözölte, aki éppen 63 évvel ezelőtt, augusztus 6-án hajtotta végre a csóri rét felett élete első ejtőernyős ugrását, majd a zászlóalj különleges századának parancsnokaként még negyvenkétszer ugrott, amit aztán még több mint 2000 ugrás követett. Boda József emlékbeszédében Sáray Bertalan rehabilitált ejtőernyős, hegyivadász ezredes a magyar ejtőernyőzés történetéről írott könyvéből azt a fejezetet idézte fel, amely a 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóaljról szólt az 1951-es megalakulástól az 1954-es feloszlatásig.

A város és a résztvevő szervezetek képviselői koszorút helyeztek el az emlékműnél, majd a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete  által szervezett program a Börgöndi repülőtéren folytatódott.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >