Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow ARAK-os aranyéremmel indult az Atlétikai Magyar Bajnokság
ARAK-os aranyéremmel indult az Atlétikai Magyar Bajnokság Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. augusztus 08.

Image

Elkezdődött a 120. Atlétikai Magyar Bajnokság a székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban. A küzdelmek a férfi és női selejtezőkkel indultak, amelyet az ünnepélyes megnyitó követett. Ezután a 100 méteres síkfutás mindkét nemében hirdettek győztest. Az egész hétvégén ingyenesen látogatható Atlétikai Magyar Bajnokság vasárnap estig tart majd, amelyen a hazai atlétika legnagyobb klasszisai mérettetik meg magukat.

 

 

A júliusban megrendezett Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj, valamint több nemzetközi verseny után újra rangos eseménynek ad otthont a mostani hétvégén Székesfehérvár és a tavaly átadott Regionális Atlétikai Központ. A 120. Atlétikai Magyar Bajnokságon 283 férfi egyéni, valamint 248 női versenyző vesz részt, amely összesen 17 férfi és 13 női váltót jelent. Ezen a hétvégén a sportok királynőjének olyan hazai nagyágyúi szerepelnek a székesfehérvári viadalon, mint az olimpiai bajnok Pars Krisztián, az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán, a fedett pályás Európa-bajnok Márton Anita, a múlt héten riói szintet elérő Baji Balázs, vagy az U23-as atlétikai Eb-n aranyérmet szerző hétpróbázó, Krizsán Xénia.

 


 

Pénteken délután a férfiaknál a magas- és a távolugrás selejtezőjét, a hölgyeknél pedig a kalapácsvetés és a gerelyhajítás selejtezőjét tartották meg. Ezen kívül a 400 méteres síkfutás előfutamaiban is bizonyíthattak a férfiak és a nők egyaránt. A hölgyek a rúdugrást, a hármasugrást, a gerelyhajítást és a súlylökést is elkezdték, de ezekben a számokban a döntőket majd csak szombaton rendezik meg. A háromnapos esemény – amelyen a 38 versenyszám egyúttal emlékezés az egykori klasszisokra is – az utolsó lehetőség a szintteljesítésre a pekingi világbajnokság előtt.

 


 

Az ünnepélyes megnyitón Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, valamint Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere üdvözölte a versenyzőket és a szurkolókat. „Nagy öröm számunkra, hogy nyolc éven belül harmadszor, itt, a Regionális Atlétikai Központban pedig egymás után másodszor lehetünk házigazdái az Alba Regia Atlétikai Klubbal közösen a nagy múltú Atlétikai Magyar Bajnokságnak. Nagyon bízom benne, hogy a tavalyi pozitív tapasztalatok alapján idén is élvezetes és izgalmas versenyeket láthatunk.” – mondta Mészáros Attila, aki köszönetét fejezte ki a Magyar Atlétikai Szövetségnek, hogy Székesfehérvár és az ARAK ismét kiérdemelte a verseny rendezési jogát, valamint sok sikert kívánt minden egyes sportolónak.

 


 

Beszédében Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke kiemelte, hogy az országos bajnokság a magyar atlétika legfontosabb hazai versenye, amely nagy tradícióval rendelkezik. A verseny időrendjének kialakításában a nemzetközi megmérettetéseket modellezik, hogy az atléták a nemzetközi események hangulatát élhessék át három napon keresztül. Köszöntőjében Gyulai Miklós végül reményét fejezte ki, hogy minél többen tudják majd teljesíteni a pekingi vb-hez szükséges szinteredményt.

 


 

A megnyitót az első döntők követték, melynek keretében előbb a női, majd a férfi 100 méteres síkfutás fináléja következett. A hölgyeknél Kaptur Éva, a Gödöllői EAC versenyzője lett az első, megelőzve Reizinger Fannit és Csóti Jusztinát – ugyanebben a futamban Frey Virág, az ARAK atlétája az ötödik lett. A férfiaknál az ARAK tehetsége, Szabó Dániel bearanyozta a napot: miután magabiztosan, 10.66-os időeredménnyel kvalifikálta magát a döntőbe, csodálatos vágtával és 10.65 másodperces eredménnyel szerezte meg élete első felnőtt magyar bajnoki címét! A hármasugrás női selejtezőjében Huszár Kitti az ötödik helyen zárt.

 


 

Ezt követően is kimondottan jól folytatódott a pénteki küzdelem fehérvári szempontból, hiszen 4x100 méteren az ARAK váltója (Huszár Kitti, Pálinkás Dóra, Zsiga Mónika, Frey Virág) ezüstérmes lett. Első a Gödöllői EAC, míg harmadik helyezett a VEDAC lett. A 120. Atlétikai Magyar Bajnokság szombaton reggel 10.00 órától a női diszkoszvetéssel és a magasugrással folytatódik. A szervezők szombaton és vasárnap is sok szeretettel várják a sportszerető közönséget a Regionális Atlétikai Központban, ahol ingyenesen tekinthetik meg az országos bajnokság legizgalmasabb pillanatait.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >