Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kitüntetések és tudományos tanácskozás az Ápolók Napján
Kitüntetések és tudományos tanácskozás az Ápolók Napján Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 15.

ImageAz Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából egész napos ünnepséget és tudományos tanácskozást tartottak ma a Fejér Megyei Szent György Kórház Romhányi Auditóriumában. A program során kitűntetéseket adtak át a legkiválóbb ápolási szakembereknek, előadások hangoztak el a kórházhoz köthető témákban, s a hallgatóság egy vitafórumon is részt vehetett.

A Fejér Megyei Szent György Kórház Ápolási Igazgatósága, a Magyar Ápolási Egyesület Fejér megyei szervezete és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara területi szervezete az ápolók munkájának tiszteletére ünnepséget rendezett a megyei kórházban.

Az Ápolók Nemzetközi Napján Szabó Bakos Zoltánné ápolási igazgató mondta az ünnepi beszédet – amelyben megemlítette, hogy egy angol ápolónő, Florence Nightingale születésnapján emlékeznek meg az ápolókról -, majd Dr. Simon Gábor, az Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztály osztályvezető főorvosa állt a mikrofon elé.

Beszédében kiemelte: a gyógyításhoz, s a gyógyuláshoz elengedhetetlenül szükséges a simogatás és a jó szó. Ő maga soha sem fogja elfelejteni azokat a nővéreket, akik szabad perceikben a beteg gyermekeket dédelgetik, s hasonlóképp tett a legendás nővér, Frank Erzsébet is, aki a koraszülött osztályon a legelesettebb csecsemőket vette pártfogásába. Dr. Simon Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy az ápolók nemcsak a betegeknek segítenek, hanem a fiatal orvosoknak is. (Ezt személyes élményeivel támasztotta alá.) Éppen ezért teljesen egyenrangú munkatársként tekint rájuk, és mindig kikéri a véleményüket.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Ezt az emberséges szakmát azonban keserű hangok is árnyékolják: nemrég egy újságcikket olvasott arról, hogy hat éven belül elfogynak a betegápolók az ágyak mellől. A vészharang pedig jogos. Idén 85-en végezték el a főiskolán ezt a szakot, s jórészük – már most is látható – nem Magyarországot választják, ha ebben a szakmában akarnak elhelyezkedni. Az USA-ban vagy Nyugat-Európában ugyanis a többszörösét keresik meg annak, amit itthon tudnának. Itthon, ahol minimálbérért két-három műszakban gondoskodnak a betegekről.

„Az ápolók az egészségügyi ellátás alappillérei.” – zárta szavait az osztályvezető főorvos – „Nélkülük nem lehet megfelelő munkát végezni. Ezért tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ezt a munkát megfelelő számban és szakértelemmel tudják elvégezni.”

Ezt követően kitűntetéseket nyújtottak át: „Az év ápolója” –címet idén Taba Amália, a pszichiátriai osztály főnővére kapta, „Az év asszisztense” Kiberné Móri Mariann gyógyszertári asszisztens lett, tiszteletbeli ápolónak pedig Dr. Turi Tibor kardiológus főorvost választották meg. Ezen kívül köszöntötték azokat az egészségügyi szakdolgozókat is, akik az április 24-i Szent György-napon vehették át kitüntetéseiket, majd tudományos ülés vette kezdetét.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >