Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Vidi: ez egyre kínosabb... Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2015. augusztus 10.
A bajnoki címvédő Videoton a legutóbbi ezüstérmes Ferencvárost fogadta a labdarúgó NB I 4. fordulójában. A formáját hasztalan kereső fehérvári együttessel hatalmasat fordult a világ néhány hét alatt. Ebben a szezonban már az is bravúrnak számít, ha gólt lő, legalábbis az ellenfél kapujába, mert a sajátját már kétszer sikerült bevennie, sőt!

 

Most harmadszor is! Heffler balszerencsés megmozdulásán kívül még kétszer betalált a listavezető, ráadásul Vinícius kiállíttatta magát már az első félidőben, így a Fradi különösebb gond nélkül nyert 3-1 -re.

Az első 45 perc nagy részében a Videoton elképzelés nélkül erőlködött, a Ferencváros pedig nagyobb lendület nélkül nélkül focizgatott. Megtehette, mert már a 11. percben egy olyan öngóllal szerzet vezetést, amin csak a hazai drukkerek nem tudnának röhögni... Sokadszor sült el rosszul a Videoton lestaktikája, Böde kilépett a védők közül, de a kapujából remekül kirepülő Danilovics bravúrral hárított. Igen ám, de a lesre játszásnál beragadó Heffler szó szerint belerohant visszafelé futtában a kipattanó labdába, s az a 16-osról róla pattant saját kapujába! Pontosabban a kezeiről, mert azokat reflexből a teste elé rántotta, 0-1! Ekkora malacra azért nem szorulna rá a Fradi, mégis megkapta.

A folytatásban a vendégek nyugodtan passzolgathattak saját térfelükön, ugyanis a hátrányban lévő fehérvári egylet nem ment előre! Aztán jött Vinícius, aki egy átlagos belépő után kapott egy sárga lapot, amiért majdnem levette a Andó-Szabó játékvezető fejét. A bíró pedig fel is mutatta neki a pirosat! Bravó! Még aztán a számonkérő Danilovicsnak is majdnem nekiment a felbőszült bekk, alig tudták szétszedni őket...

A Fradi néhány kontra után veszélyeztetett, de nem erőltette meg magát. Nem kellett... A Vidinek a 44. percig nem volt veszélyes lehetősége! Ekkor Ivanovszki tört be bal oldalon lendületesen a 16-osra, majd középmagas lövését Dibusz védte. Ennyi volt az első félidő. A Fradi kapott egy ajándék gólt, a Videoton pedig képtelen volt bármit is kezdeni a labdával és az ellenféllel.

A szünet után Feczesin állt be a szinte láthatatlan Soumah helyére. Ő legalább csatár, és a legutóbbi idényben Nikolics mögött a második legjobb góllövője volt a piros-kékeknek. Egy hónapot hagyott ki sérülése okán, éppen a Ferencváros elleni Szuperkupa meccsen kapott rúgást a lábára. Szerencsét is hozott csapatának, igaz semmi köze nem volt a fehérvári egyenlítő találathoz.

A 49. percben Szolnoki tört be bal oldalon egy Ivanovszkitól kapott labdával, majd beadását Dibusz éppen a macedón csatár elé ütötte, aki furcsa, de szép mozdulattal kanalazta 7 méterről a kapuba a Vidi gólját, 1-1!! Végre betalált Ivanovszki, akinek ez volt a 12. bajnokija a Vidiben, s mindössze a második találata. Csatártól nagyon vékonyka termés...

A gól után az emberelőnyben játszó Ferencváros elkezdte csipkedni magát, a Vidi pedig visszább állt. Ez meg is bosszulta magát, mert hamar visszavette a vezetést a zöld-fehér gárda: Dilaver adott be jobbról, Danilovicsról kijött a labda, Böde pedig bekotorta, 1-2! Ez is határeset volt, de magadható. Megint nagyon nehéz helyzetben találta magát a címvédő. Túl könnyen visszaadta a terepet a Fradinak, mintha neki elég lenne gyászos helyzetében az egy pont is.

De már erre sem volt esélye a folytatásban, mert az egyenlítésen túl egy-egy pontatlanul befejezett kontrán kívül a kapu közelébe sem tudott kerülni a Vidi, ráadásul a 82. percben Hajnal jobb oldalról a fehérváriak térfelének közepéről ívelte fel a labdát Böde irányába, s mivel senki sem vette fel a hazai védők közül a támadót, ő könnyedén befejelte a meccset végleg lezáró gólt, 1-3!

A végére még beállt a Videotonba az újonc Sejben Viktor, de ezen kívül nem sok öröme telt benne, mivel csapata simán kikapott, s négy fordulót követően címvédőként mindössze 3 ponttal, a második legkevesebb rúgott góllal szégyenszemre a 9. helyen áll, mindössze jobb gólkülönbségével előzi meg a már kieső pozícióban zónázó, szintén nagy bajban lévő Diósgyőrt!

Nem az a baj, hogy így áll a Vidi, hanem az, ahogy! Ennek a csapatnak sem arca, sem fazonja nincs. A játékosok közül kizárólag Danilovics kapus hozza azt, amit egy bajnokcsapatban hozni kell. Akarati tényezőkben is ő az, akin leginkább látszik az igyekezet. Rajta kívül Ivanovszki az, aki gólt ugyan alig lő csatár létére (most legalább betalált), de hajt, küzd. Mindenki másnak maximum fellángolásai voltak eddig, de még az átlagos szintet sem érte el a produkciója egyik fehérvári labdarúgónak sem!

Lehet szajkózni, hogy a bajnokcsapat meggyengült, de kérem, belegondolt már valaki abba, hogy ebben a "gyenge" együttesben éppen egy csapatra való magyar válogatott játszik (Szolnoki, Heffler, Juhász, Lang, Simon, Kovács, Pátkai, Gyurcsó, Koltai, Feczesin és Rudolf), valamint Ivanovszki a macedón nemzeti csapat tagja, tehát több, mint egy csapatra való felnőtt válogatottja van?! Emellett minőségi légiósai (Vinícius, Oliveira, Danilovics, Trebotic mindenképpen ebbe a kategóriába tartozik), tehát akkor minimum 16 remek focistával miért is lenne ez gyenge keret??? Ezzel a hazai mezőnyben senki sem veszi fel a versenyt! A Ferencvárosnak 9, a Debrecennek 7 felnőtt válogatottat megjárt focistája van!

Ez a "meggyengült keret" szöveg csak fedő púder, nem más! Ennek a csapatnak nem a 9. helyen kellene szerénykednie, hanem a dobogón trónolnia! Megkerülhetetlen téma a vezetőedző, Bernard Casoni alkalmatlansága, s megkerülhetetlen arról beszélni, hogy a vezetők alaposan melléfogtak újjáépítési stratégiájukkal! A baj az, hogy ezt az illetékesek nem ismerik el. Vagy hallgatnak, vagy mellébeszélnek! Ez nem mehet tovább! Rendet kell tenni!

A játékosokat láthatóan kezelni képtelen, taktikailag továbbra is sötétben tapogatózó Casoninak mennie kell! Ez nem lehet kérdés, mivel számára 2 hónap közös munka és 9 tétmérkőzés sem volt elég ahhoz, hogy bármi is látszódjék elképzeléseiből, egyáltalán bármiféle tudatosság rajzolódjon a május végén még bajnokként ünnepelt egyleten. Az sem lehet kérdéses, hogy a klubhoz kétségtelenül ezer szállal kötödő, játékosként legenda klubigazgató, Burcsa Győző azzal tenne jót saját magának és a Vidinek, ha levonná a rossz döntések utáni konzekvenciát. Ő egy intelligens, széles látókörű ember, biztosan érzi, hogy jobb emelt fővel felállni, mint a szurkolók állandó céltáblájának lenni.

A tulajdonosnak, Garancsi Istvánnak pedig el kell döntenie, mit is akar? Milyen Videotont szeretne? Amennyiben egy eredményeset, akkor sürgősen edzőt kell váltania, frissítenie a vezetőségen, s egy igazi, vérbeli befejező csatár szerződtetésére keretet biztosítani a menedzsment számára. Amennyiben ezt meglépi, még talán menthető a szezon hazai és nemzetközi szintéren is. Amennyiben csak vár és az idő megy, marad a vergődés, folytatódik a morális és szakmai mélyrepülés.

Most nem lesz hétközi meccs, lehet cselekedni! A Vasas elleni bajnokit idegenben is meg kell nyernie a Videotonnak (augusztus 15, 18:00), majd jöhet a Poznan elleni EL-párharc első ütközete. Nagyon nem mellékes, hogy egy minden szempontból padlón lévő társulat utazik Lengyelországba, vagy egy friss impulzusokkal, új erőre kapó gárda!

Nagy a tét Fehérváron! Vajon a felelősséget érzik, akiknek kell?...

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >