Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Finn testvérvárosi látogatás egy nemes célért Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. augusztus 11.

Image

Székesfehérvár testvérvárosából, Kemiből érkezett vendégeket köszöntött Róth Péter alpolgármester. A baráti találkozóra a Csónakázó-tó mellett, annál a horgonynál került sor, melyet harminc évvel ezelőtt Kemi ajándékozott a városnak. Az adományozást ismertető emléktáblának évekkel ezelőtt nyoma veszett, ám hamarosan pótolják. A gesztus egy újabb lépés lesz arra, hogy erősödjenek a városok és polgáraik közötti kapcsolatok. – hangzott el a találkozón.

 

 

A Csónakázó-tó délkeleti partján található horgonyt 1984 augusztusában, az Alba Regia Napok alkalmából ajándékozta Kemi testvérváros Székesfehérvárnak. A 2500 kilogrammos horgony egy görög kereskedelmi hajóhoz tartozott, 1962-ben azonban eltűnt, csak évekkel később találták meg és emelték ki a tengerből Kalajoki település közelében, néhány száz kilométerre Kemitől. A horgonyt rendbe tették, és ’84-ben Székesfehérvárra hozták. Az ajándékozást egy kétnyelvű emléktábla is jelezte, melynek azóta nyoma veszett. A kemi-i delegáció látogatásának célja, hogy a szövegezés ismét kerüljön vissza a horgonyra.

 

 


Székesfehérvár számos testvérvárosi kapcsolatot ápol, melyek közül a Kemivel fennálló a legkorábbi, 1957-ben jött létre. A finn-magyar kapcsolatokat gondozó, korábbi fehérvári szervezet 2014-ben alakult újjá SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre néven. Egyik tagja, Kövi Gyula volt az, aki az emlékművek, köztéri alkotások iránti érdeklődése során felkutatta a horgony történetét is.

A napokban Székesfehérvárra érkezett finn delegációt Róth Péteralpolgármester köszöntötte a tóparton. A találkozón jelen volt többek között Veikko Kumpumäki, a Finn-Magyar Társaság kemi-i elnöke és Heikki Koivisto nyugalmazott lelkész, akik egyébként Székesfehérvár díszpolgárai is. Veikko Kumpumäki a testvérvárosi kapcsolat fontosságáról és egymás kultúrájának megismeréséről beszélt. Mint mondta: nagyon különleges, hogy a finn és a magyar városok közül Székesfehérvár és Kemi voltak az elsők, melyek hivatalosan is kapcsolatot alakítottak ki egymással. Heikki Koivisto kiemelte, a világi mellett egyházi kapcsolatokat is ápolnak. Nagyon hálásak magyar barátaik vendégszeretetéért, melyet remélhetőleg viszonozni tudnak majd Kemiben. Ugyancsak részt vett a programon Prépost Károlyné, a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Körének elnöke, aki köszöntőjében beszélt a horgony történetéről és a felirat visszahelyezéséről.

 


Székesfehérvár alpolgármestere, Róth Péter a találkozón hangsúlyozta: szép személyes élményei, emlékei vannak Finnországról, Kemiről és környékéről, ahol nagyon barátságos embereket ismerhetett meg. Hozzátette: két éven belül megújul a Csónakázó-tó és környéke, és ezen beruházás keretében megteremtik annak lehetőségét is, hogy a horgonyra visszakerüljön az ajándékozást ismertető felirat. Ez a gesztus egy újabb lépés lesz arra, hogy erősödjenek a városok és polgáraik közötti kapcsolatok.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >