Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az Országalma hiteles másolata is megtekinthető a Városházán
Az Országalma hiteles másolata is megtekinthető a Városházán Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. augusztus 12.

Image

A Szent István-i szellemiséghez méltó kezdeményezés jegyében a Szent Korona mellé került az Országalma hiteles másolata Székesfehérváron. Az ereklyéket immár együtt tekinthetik meg az érdeklődők augusztus 14-től, a Székesfehérvári Királyi Napok kezdetétől a Városháza emeleti Díszfolyosóján.

 

 

A másolatokat készítő Metal-Art Nemesfémipari Zrt. és a város együttműködése folytatódik, a jövőben a jogarral egészül ki a koronázási ékszercsalád a királyi városban. A részletekről a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Bóka Viktor jegyző és dr. Szalai Gábor, a cég vezérigazgatója.  



A Szent Korona hiteles másolata a 2013-as Szent István Emlékév legfőbb programjára, az augusztusi Királyi Napokra érkezett Székesfehérvárra. A  városvezetés célja volt, hogy az ereklye végleg itt maradhasson, ennek jegyében közadakozás indult, és összegyűlt a megvásárláshoz szükséges mintegy 13 millió forint.  Az ereklyét a Városháza Díszfolyosóján, az Aba Novák secco előtt egy speciális, a látogatók által körüljárható széfben helyezték el, megtekintésére azóta igen nagy az érdeklődés.

 


Mától egy újabb darabbal, az Országalma hiteles másolatával gazdagodott a város, melyet a koronához hasonlóan szintén a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. szakemberei készítettek kizárólag kézi megmunkálással, mintegy öt hónap alatt. A koronázási jelvényegyüttes újabb darabját dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Bóka Viktorjegyző és dr. Szalai Gábor, a cég vezérigazgatója jelenlétében helyezték a korona mellé. Az ereklyéket augusztus 14-től, a 2015. évi Székesfehérvári Királyi Napok nyitó napjától bárki megtekintheti a Városházán.


„A Metal-Art Zrt. ötvös mestereinek köszönhetjük a Szent Korona másolatot, amely nagyon sok látogatót vonzott az elmúlt két évben a Városházára. Már korábban megfogalmaztuk, hogy szeretnénk a céggel történő együttműködést folytatni, és együtt látni a koronázási ékszercsaládot Székesfehérváron. Egy újabb darabként helyeztük el az Országalma másolatát a korona mellé. Nem véletlen, hogy az év ezen időszakában tettük mindezt, mert egyértelműen jelezni kívánjuk, hogy augusztus 20-i ünnepek Székesfehérvárhoz kötnek mindenkit, aki ismeri és tiszteli a magyar történelmet. Az Országalma egyszerre nemzeti és székesfehérvári szimbólum is.” – emelte ki a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. Bejelentette, hogy a város az ékszercsalád újabb darabjaként a királyi jogar másolatát is megrendeli. Pontos műleírás hiányában ennek elkészítése nehezebb lesz, így elsőként tudományos feltárásokat kell végezni, melyhez megtették a szükséges lépéseket a Nemzeti Múzeum felé.
Dr. Cser-Palkovics András tisztelettel és szeretettel invitált minden székesfehérvári polgárt, látogatót és zarándokot a Városházára, ahol a Királyi Napok teljes ideje alatt megtekinthető a korona és immár az országalma másolata is.

Az újabb koronázási jelképet dr. Bóka Viktor jegyző mutatta be. Elmondta: a másolat 17,9 cm magas, 8,9 centiméter széles, 925 ezrelék finomságú ezüstből, arany borítással készült az eredetivel teljesen azonos módszerrel, két félgömb összeillesztésével. Súlya mintegy 300 gramm, a gömbrész oldalát a négyszer vágott pajzs díszíti az Árpádok és az Anjouk címerével. „A jogarral kiegészülve egészen unikálissá válhat a koronázási ékszercsalád, hiszen valamennyi jelkép hiteles másolata megtalálható lesz Székesfehérváron.” – zárta szavait a város jegyzője.

 


„Az újabb együttműködés nemcsak Székesfehérvárnak, hanem a Metal-Art Zrt.-nek is nagyon fontos. Magyarországon és szerte Európában a kézművesség sajnos már nem tartozik a leginkább megbecsült szakmák közé. Az ilyen közös munkák nagyon sokat segítenek abban, hogy mesterségünket megőrizhessük. Cégünk mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy jövőre a jogart is át tudjuk adni Székesfehérvárnak.” – mondta dr. Szalai Gáborvezérigazgató.

Az eseményen Székesfehérvár polgármestere bejelentette továbbá, hogy ettől az évtől kezdve a város Díszpolgárai egy városi címerrel díszített gyűrűt is kapnak elismerésük jeleként. A díjak átadására augusztus 20-án, a Szent István téren rendezett Ünnepi Közgyűlésen kerül sor. Egy újabb szimbolikus fejlesztés jegyében Székesfehérvár megvásárolta a történelmi zászlók másolatait is, melyek folyamatosan megtekinthetőek a Városháza Dísztermének karzatán.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >