Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Együttműködési megállapodás Székesfehérvár és Hradec Kralové között Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. augusztus 24.

Image

Bővült Székesfehérvár partner- és testvérvárosi kapcsolatainak köre. A királyi város pénteken együttműködési megállapodást kötött a csehországi Hradec Kralové-val. Az új kapcsolat számos lehetőséget nyithat meg a jövőben többek között a kultúrában és az élet más területein is. A szerződést Zdeněk Fink és dr. Cser-Palkovics András polgármesterek látták el kézjegyükkel a Városházán.

 

 

Hradec Králové - középkori magyar nevén Királyvárad - Csehország keleti részén, az Elba és az Orlice folyók partján fekszik. Történelmi fejlődésében hasonló vonásokat hordoz Székesfehérvárral, örökségét tekintve a cseh királynők városa, püspöki székhely. A két város lakosságszáma is közel azonos számú. Hradec Králové ma Kelet-Csehország egyik központja, közlekedési csomópont, több állami hivatal székhelye. Az 1990-es évektől kezdve a folyamatosan fejlődő város kongresszusi központtal, üzletközpontokkal és egyetemmel gazdagodott. Kulturális intézményei közül jelentősek színházai, Modern Művészeti Galériája, a Hradec Králové Filharmonia és a Kelet-Bohémiai Múzeum. A helyiek zeneszeretetét bizonyítja, hogy Hradec Králové évente számos zenei fesztivált rendez. A város sportéletében fontos szerepet játszik a férfi és női futball, az utcai hoki, a jégkorong, a kosárlabda, vízilabda csapata, továbbá úszó és karate klubja. A polgármester, Zdeněk Fink meghívására 2011-ben Székesfehérvár delegációja látogatást tett Hradec Králové-ban, a találkozó célja volt, hogy elindítsák az együttműködés kiépítését. A 2013-as Szent István Emlékév augusztusi programjain a cseh város delegációja viszonozta a látogatást, melynek során kezdeményezték a kapcsolat hivatalos megerősítését.

 

 


Az együttműködési megállapodás megkötésére a Városházán került sor. Az aláírás előtt Zdeněk Fink polgármester elmondta: Hradec Králové és Székesfehérvár egyforma nagyvárosok, bár Fehérvár ezeréves történelméhez képest az ő városuk kissé fiatalabb. Számos felsőoktatási intézménnyel, köztük orvosi egyetemekkel büszkélkedhetnek, és nagyon sok embert foglalkoztat az elismert, jó hírű kórházunk, amely a térség legnagyobb egészségügyi intézménye. Jelentős a sportéletük, főként a futball. Zdeněk Fink hozzátette, egy partnervárosi kapcsolatot éppúgy ápolni kell, mint egy házasságot. A városvezető a holnap kezdeteként tekint az együttműködési megállapodás megkötésére.

 


A partnervárosi kapcsolatokat a közös tisztelet, egymás kulturális életének, napi problémáinak és nehézségeinek megismerése vezérli. Fontos, hogy a városok barátsággal viszonyuljanak egymáshoz. – hangsúlyozta az aláírás kapcsán dr. Cser-Palkovics Andráspolgármester. Elmondta: amikor Hradec Králové-ban jártak, egy nagyon hangulatos, szép várost ismerhettek meg. Szavai szerint a két ország nagykövetségei jól végezték munkájukat, mert valóban két hasonló város sorsát hozták össze, és minden adott ahhoz, hogy kitűnő együttműködés jöjjön létre. A városvezető ajánlotta, hogy aki csak teheti, menjen el a cseh városba, melynek nagyon komoly kulturális, oktatási, sportértékei és csodálatos belvárosi épületei vannak.

 

 

 


Székesfehérvár polgármestere úgy látja, az együttműködés nagyon jól alakulhat a kultúra területén, amit az is segíthet, hogy a városok viszonylag közel, könnyen elérhető távolságban vannak. Reményét fejezte ki, hogy a jövő évi Nemzetközi Néptáncfesztiválon már egy, a cseh városból érkező együttest is köszönthetünk. Szavai szerint az együttműködést valódi tartalommal kell megtölteni, és az is fontos, hogy ne csak a mindenkori vezetőik, hanem a civilek között is legyenek kapcsolatok.

 


A köszöntők után a polgármesterek aláírták a megállapodást. Az eseményen jelen voltak a városok alpolgármesterei, Anna Maclova,Brájer Éva, Róth Péter és Mészáros Attila, továbbá Östör Annamáriaegészségügyi és sporttanácsnok, önkormányzati képviselő is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >