Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Gálaesttel zárult a világ találkozója Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. augusztus 24.

Image

A Fehérvári királyok menetével és a Nemzetközi Néptáncfesztivál csoportjainak közös felvonulásával, gálával és tűzijátékkal zárult a Székesfehérvári Királyi Napok idei, tíznapos programsorozata.

 

 

Tartalmas napokkal a háta mögött a Fehérvári királyok menetével és a nemzetközi néptáncfesztivál csoportjainak fellépésével zárult a Székesfehérvári Királyi Napok. Augusztus 14-e és 23-a között Szent István városa szakrális és világi eseményekkel emlékezett meg több mint ezeréves történelméről. Az ünnepi rendezvények mellett a Koronázási Ünnepi Játékok ideje alatt középkori hangulatot varázsoltak Székesfehérvár Belvárosába, a Koronázási szertartásjátékon megidézték Könyves Kálmán életét, míg esténként a Fény utcán végigsétálva a kódexek lapjain szereplő királyi krónikát mutatták be a házfalakra vetítve. A Musica Sacra komolyzenei esten pedig a Nemzeti Emlékhelyhez méltóan csendült fel Puccini: Messa di gloria műve. A szokásokhoz hűen nemzeti ünnepünk előestéjén az Öreghegyi Mulatságba várták a fehérváriakat, majd felvonulással és gálával indult a Nemzetközi Néptáncfesztivál. Augusztus 20-án, az esős időjárás ellenére, élettel telt meg a Belváros, és igen nagy figyelem kísérte a „Táncra magyar!” című rendezvényt, amelyen határon túli táncegyüttesek léptek színpadra.

 


 

Az idén huszadik születésnapját ünneplő Nemzetközi Néptáncfesztivál öt napja alatt a világ népeinek színes népszokásaiból kaphattak ízelítőt a régi és új helyszínekre ellátogatók. Az elmúlt két évtized alatt szép hagyományokat teremtettek a szervezők, az Alba Regia Táncegyüttes, a város és sok száz önkéntes közreműködésével, ám ez a jubileum lehetőséget adott a megújulásra is. A fesztivált nyitó és záró gála új helyszínen, a Zichy színpadon zajlott, a Zichy liget szintén fesztiválhelyszínné alakult sok zenével, tánccal, gyermekjátszóval, de a látogatók már délelőtt várták a nemzetközi táncosokat a Mátyás király-emlékműnél, szívesen hallgatták a világ zenéit az Országalmánál, és örömmel készültek a Táncházi folkestekre.

 


 

Az eseménysorozat vasárnap este felvonulással és gálaműsorral zárult. A Fehérvári királyok menete a Belvároson át, míg a néptáncfesztivál fellépői a Táncháztól a Mátyás király körút érintésével érkeztek a Szent István térre, ahonnan együtt indultak a gálaest helyszínére, a Zichy színpadhoz. A Városház téren és a Fő utcán a hömpölygő tömeg örömmel kísérte a 13 óriásbábot és a 11 néptánccsoportot.

 


 

A fesztivált záró gálán dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a szervezőknek és az önkénteseknek munkájukért. Örömét fejezte ki, hogy a Királyi Napok eseményein több ezren vettek részt, és minden korosztály talált magának megfelelő programot az elmúlt tíz napban. Kiemelte, hogy a város büszke lehet erre az elmúlt másfél hétre is. A köszöntőt követően Majoros Andor fesztiváligazgatóval közösen adta át a fellépő csoportoknak a város és a Táncegyesület ajándékát.

Ám nemcsak a vendégeknek, hanem a házigazdának is tartogatott meglepetést az este. Egy fiatal, fehérvári alkotó, Kelemen Anna idén szerezte meg diplomáját. Diplomamunkájának témája a Nemzetközi Néptáncfesztivál volt. A képzőművész az Országalma formáját alapul véve a húszéves rendezvény legfontosabb pillanatait jelenítette meg az alkotáson, amelyet e jeles évforduló alkalmából Székesfehérvár polgármesterével közösen nyújtott át a fesztiváligazgatónak.

 


 

Az ünnepi pillanatokat követően Chile, Lengyelország, az erdélyi Hargita, Malajzia, a vajdasági Cirkalom, India, a felvidéki Ifjú Szívek, Tajvan, Szerbia, Oroszország és az Alba Regia Táncegyüttes táncosai léptek színpadra. Az előadásokat hatalmas tapssal és ovációval köszönte meg a közönség. Az este ünnepi tűzijátékkal zárult.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >