Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megújult tűzoltószertár Lajoskomáromban
Megújult tűzoltószertár Lajoskomáromban Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó-Bisztricz Anett   
2015. augusztus 25.

Image

Kibővítették és korszerűsítették az önkéntes tűzoltó egyesület szertárát Lajoskomáromban. A megújult épületet ünnepélyes keretek között adták át. A rendezvényen megköszönték Paska Istvánnak, az egyesület tiszteletbeli elnökének több mint egy évtizedes áldozatos munkáját.
 
Lajoskomárom Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesülete 126 éves múltra tekint vissza. Az 1976-ban épült tűzoltószertárt az elmúlt tíz évben kisebb támogatásokból igyekeztek apró lépésekben a kor kihívásainak megfelelő állapotba hozni, valamint a mentőeszközök, autók biztonságos elhelyezését megoldani.
 
Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően 2014-ben az épület átfogó felújítása kezdődött meg. A több mint tizenhárom millió forintos támogatásból teljesen megújult a tetőszerkezet, a tetőtérben egy konya, egy pihenőhelyiség és egy közösségi szoba is helyet kapott.
 
Az energetikai korszerűsítés részeként leszigetelték a szertárt, megújult a fűtésrendszer, a földszinti mosdó és a tetőtérbe vezető lépcső. A felújítással nemcsak az épület fenntartási költségei csökkenek, hanem a szolgálatot ellátó önkéntes tűzoltók munkavégzésének feltételei is jelentősen javultak.
 
Az önkormányzat, a tűzoltók és a lajoskomáromi lakosok összefogásával a kibővített és korszerűsített új laktanyát Pirtyák Zsolt polgármester és Paska István, az egyesület tiszteletbeli elnöke adta át.
 
A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Boldog László, a lajoskomáromi önkéntes tűzoltó egyesület elnöke, Németi László tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Mihály János nyugállományú tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Tűzoltó Szövetség tiszteletbeli elnöke, Fejér megye díszpolgára.
 
Az ünnepségen közreműködött a Lajoskomáromi Evangélikus Rézfúvós Zenekar, valamint furulyán játszott Balogh Adrienn, akit Sándorné Takács Klaudia gitáron kísért. Az önkéntes tűzoltók mellett sorfalat álltak a székelyudvarhelyi huszárok. A rendezvényen megköszönték Paska Istvánnak, az egyesület tiszteletbeli elnökének több mint egy évtizedes áldozatos munkáját.
 
Paska István 2003-tól töltötte be az elnöki tisztséget. Megválasztása után két évvel már a tűzoltószertár állagmegóvó munkálatait koordinálta, nem sokkal később a parancsnoki feladatok ellátására is felkérték. 2007-ben az idősebb, tapasztalt tűzoltók mellett sok fiatal csatlakozott a szervezethez, a következő években energikusabb, és jóval hatékonyabb működés jellemezte az egyesületet.
 
2009-ben egy vízszállító járművet vásároltak, emiatt a szertárat is át kellett alakítani. A következő években a földszinti és az emeleti nyílászárókat is kicserélték. 2013-ban csatlakoztak a Fejér Önkéntes Mentőszervezethez, majd az enyingi járási önkéntes mentőcsoporthoz.
 
Részt vettek a márciusi hóvihar mentési munkálataiban és a Dunai árvíz védekezési feladataiban. A folyamatos fejlesztés és az áldozatos munka eredményeként a lajoskomáromi önkéntesek idén úgynevezett I. kategóriás egyesületté lépetek elő, vagyis a szervezetnek minden tűzoltó technikai felszerelése és felülvizsgálata megfelel az előírásoknak. A vonulós tagok egészségügyileg alkalmasak, és megfelelő szakmai végzettséggel rendelkezik.
 
Paska István 2015 májusában lemondott elnöki tisztségéről, úgy érzete már eleget tett a köz szolgálatáért, azonban a közgyűlés tiszteletbeli elnökké választotta. Az egyesület az ünnepélyes laktanyaavatáson Pista bácsinak sok erőt, kitartást, és boldogságot kívánt.
 
A lajoskomáromi önkéntes tűzoltó egyesületnek jelenleg huszonnyolc tagja van, köztük tizenhat vonulós önkéntes tűzoltó. A tűzoltószertárban egy gépjárműfecskendő és egy vízszállító állomásozik. 2013-ban harminckettő, 2014-ben tizenhét káreset felszámolásában vettek részt, idén eddig tizenöt alkalommal avatkoztak be.
 
Lajoskomárom mellett, Mezőkomárom-Szabadhidvég közigazgatási területére, Enying-Kabókapusztára, a 64-es főútra és a Déget Sommal összekötő út Fejér megyei szakaszára vonulnak segítve a hivatásos tűzoltók munkáját.
 
Az egyesület felkészültségének, szervezettségének köszönhetően több, közelben lévő káresethez elsőként érkeznek ki, és felderítésükkel, elsődleges beavatkozásukkal segítik a minél gyorsabb és hatékonyabb tűzoltást, műszaki mentést.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >