Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow TÖBB NŐT FOGLALKOZTATNA A NŐK A TUDOMÁNYBAN EGYESÜLET
TÖBB NŐT FOGLALKOZTATNA A NŐK A TUDOMÁNYBAN EGYESÜLET Nyomtatás E-mail
Írta: Bácskay Gergely   
2015. augusztus 27.

Image

Növelné a nők számát a férfiasnak tartott szakmákban a Nők a Tudományban Egyesület. Ennek érdekében Székesfehérváron már képzési rendszert is indítottak, amely keretében helyi vállalatokkal működnek együtt, jelenleg a mérnökképzés területén. Szigeti Fanni, a Nők a Tudományban Egyesület vezetője szerint elsősorban a mérnöki, informatikai és technológiai területekre kell felhívni a fiatal lányok, a 12-15 éves korosztály figyelmét.
 
 
A Nők a Tudományban Egyesület célkitűzése, hogy a még pályaválasztás előtt álló korosztályt arra ösztönözzék, hogy ne csak a klasszikus pályákban gondolkodjanak, hanem az ilyen, esetleg fiúsnak, nehéznek tartott szakmákat is megismerjék.
 
A Nők a Tudományban Egyesület vezetője, Szigeti Fanni kiemelte, hogy sok lány erőssége a fizika, a biológia, a különböző természettudományos tárgyak, ezért úgy gondolják, hogy egyértelműen az orvosi pálya adott számukra, ám tudásanyaguk lehetőségeket kínálna más területeken is.
 
Az egyesület által indított programokkal szeretnék megmutatni, hogy több választási lehetőségük is van. Szigeti Fanni arról beszélt, hogy a probléma nemzetközi szinten jelen van, Magyarországon pedig kifejezetten jellemző az a konzervatív hozzáállás, amelyet a szülőktől, pedagógusoktól látnak a gyerekek, ez pedig nincs jó hatással a pályaválasztásukra sem.
 

 
„Sokszor eltántorítják őket az ilyen területekről, mivel nincs még komoly hagyománya Magyarországon annak, hogy valaki nőként mérnök, vagy informatikus legyen. Azonban ez egyre nagyobb számban előfordul és fontos, hogy példaképeket mutassunk ezeknek a lányoknak” – tette hozzá.
 
A Nők a Tudományban Egyesület egy olyan tízhónapos projekten dolgozik, amelynek keretében a nyár folyamán Székesfehérváron egy úgynevezett árnyékprogramot indítottak. Ez azt jelenti, hogy egy teljes napon át "árnyékként" követheti egy-egy fiatal lány a vállalat egyik munkatársát. Részt vesz a megbeszéléseken, a különböző munkafolyamatokba beleláthat, ismerkedik a munka világával.
 
A júniusban indult programról nagyon jók a visszajelzések, mindkét oldalról. A program versennyel folytatódik: a résztvevőktől egy tapasztalataikat összefoglaló pályamunkát kérnek, a legjobbakat pedig 2015 őszén díjazzák.
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >