Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A Macher Kft az első KKV a stratégiai partnerek sorában Nyomtatás E-mail
Írta: Veres Richárd és Havasi Tímea   
2015. augusztus 26.

Image

A Sapa Profiles Kft., a VIDEOTON Holding Zrt., a DENSO Gyártó Magyarország Kft., az ARAK, az Emerson Process Management Magyarország Kft. után újabb stratégiai partnerrel bővül az Óbudai Egyetem.

 

 

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött az ország egyik legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézménye, az Óbudai Egyetem és a székesfehérvári KKV-k közül először a Macher Gépészeti és Elektronikai Kft-vel, amelynek neve az idők során egybeforrt városunkban a minőségi gyártás, a folyamatos megújulás, valamint a családbarát munkahely jelszavakkal.

 

 

 

A stratégiai partnerség számos együttműködési lehetőséget kínál. A Macher Kft. a székesfehérvári KKV-k közül elsőként kötelezte el magát az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális képzése mellett. A hamarosan induló (2015. év szeptember) Mérnök informatikus alapképzési szakon 1 fő hallgatót fogadnak vállalati partnerként. A cég 2016. év szeptemberétől duális gépészmérnök alapszakon 2 fő hallgató, duális villamosmérnök alapszakon 1 fő hallgató gyakorlati képzésében vesz részt. A hagyományos képzésben részt vevő hallgatók szakdolgozatot írhatnak, vagy nyári szakmai gyakorlatukat teljesíthetik a cégnél. 

A Macher Kft. 25 éves jelenlétével, munkájával, stabilitásával, valamint az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara jogelődintézményeivel közel 50 éves székesfehérvári életével, múltjával átérezve felelősségüket felismerték az innovációban, a gazdaságfejlesztésben meghatározó szerepüket, a megállapodás aláírásával fejezik ki hosszú távú stratégiai partnerségüket és elköteleződésüket Székesfehérvár és térsége társadalmi-gazdasági fejlődése iránt.

 

 


Az együttműködés létrejöttét méltatta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. „Mára elmondható, hogy Székesfehérvár a hazai duális képzés mintavárosa. Büszke vagyok arra, hogy mind az Óbudai Egyetem, mind az itt működő cégek nyitottak az újdonságokra, és az Önkormányzat partnerségével egyre szélesebb körű az együttműködés a jövő műszaki szakembereinek oktatásában. A Macher Kft. saját gazdasági tevékenységén túl mindig nyitott volt a helyi ügyekre, folyamatosan jelen vannak minden fontos fehérvári kezdeményezésnél, immár a duális képzés kiszélesítésében is partnereink.”  A polgármester minden közreműködő számára fontos és gyümölcsöző kapcsolatként értékelte a megállapodást. Mint mondta: Székesfehérvár és a helyi ipar ki van éhezve a műszaki képzés megtartására, erősítésére és a duális képzés meghonosítására. A városvezető megköszönte az Óbudai Egyetem vezetőinek, hogy az Alba Regia Műszaki Kar és a szeptembertől induló duális képzés kapcsán bíztak Fehérvárban, a helyi iparban, a gazdaságban és a vállalkozásokban. Hozzátette: hosszútávon lehet a fehérvári hallgatókat úgy képezni, hogy nagyon nagy számban maradjanak a helyi munkaerőpiacon, és ezzel új lehetőségeket adjanak a vállalkozásoknak.

 


Prof. Dr. Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora kiemelte: „Az Óbudai Egyetem a 21. század egyeteme, amelynek legfőbb erőssége a gyakorlatorientált képzés. Meggyőződésem, hogy  – a mai ipari trendek gyors technológiai változásainak következtében – ez megvalósíthatatlan anélkül, hogy prominens cégeket ne vonjunk be oktatási – kutatási – fejlesztési tevékenységünkbe. A mai megállapodás ugyanakkor szervesen illeszkedik abba a folyamatba, amelynek célja egy tudásalapú, magas hozzáadott értéket létrehozó ipar működésének segítése.”  A rektor hozzátette: nagyon büszke arra, hogy intézményük 1970 óta van jelen a városban, és tavaly eljutottak az önálló műszaki kar megalapításáig. Budapest közelsége még ma is reális veszélyt jelent a képzett munkaerő elvándorlása tekintetében, ám ezt a folyamatot jelentősen lassíthatják, hosszú távon pedig meg is akadályozhatják a duális képzés adta lehetőségek. Székesfehérvár városa számtalan fórumot biztosított a partnerek közötti párbeszédre, ezzel inspirálóan példát mutatott arra, hogy érdemes befektetni a duális képzésbe. 

 

 


Macher Endréné, a Macher Gépészeti és Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: „A cég sikere és fejlődése a képzett munkaerő biztosításán alapszik. A technika gyors fejlődése szükségességé teszi a kutatás-fejlesztés területén az együttműködést, amely a cég versenyképességének záloga. Ez az együttműködés megtisztelő, ugyanakkor felelősség és feladat is a cég számára, amelyet a fenti célok megvalósítása érdekében vállaltunk.” A cégvezető elmondta: ma Székesfehérvár további fejlődésének elengedhetetlen feltétele, hogy kellő mennyiségű, magas szinten képzett szakember álljon rendelkezésre, akiknek utánpótlását is biztosítják. A Macher Kft. számára megtiszteltetést és sok tanulnivaló tapasztalatot jelent, hogy részt vehetnek a duális képzésben. A céghez kerülő hallgató megtanulhatja, mit jelent különböző korú, más-más szakterületen tevékenykedő kollégákkal együttműködni, folyamat-orientáltan gondolkodni és csapatban dolgozni. Macher Endréné hisz abban, hogy a közösségnek ereje van, és a célokat nem egyéni teljesítményekkel tudják elérni. 

A beszédeket követően aláírták a stratégiai partnerségről szóló megállapodást, amelyet Prof. Dr. Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora, Macher Endréné, a Macher Gépészeti és Elektronikai Kft ügyvezető igazgatója és Dr. Györök György, az OE Alba Regia Műszaki Kar dékánja látott el kézjegyével. Az eseményen elhangzott: a duális képzésben biztosított 20 hallgatói helyből 18-at már betöltöttek, a megmaradt helyeken zajlik a kiválasztási eljárás. 

 


Az eseményen újságíró kérdésre válaszolva dr. Cser-Palkovics Andrásmegerősítette: a városnak szüksége van gazdasági, pénzügyi, gazdaságinformatikai, közgazdasági szakemberekre is, melynek kapcsán előrehaladott tárgyalások folynak a Corvinus Egyetem kihelyezett képzéseinek elindításáról. Az Óbudai Egyetem AMK és a Corvinus által nyújtott lehetőségek egymást erősíthetik majd a jövőben. „A város képes lesz azt üzenni a fiataloknak, hogy nem kell sem Budapestre, sem máshova menni ahhoz, hogy a legmagasabb szintű tudást és diplomát megszerezhessék. Elég lesz Székesfehérváron maradni, és a középiskola elhagyásával úgy belépni egy egyetemi képzésre, hogy közben egy fiatalnak megvan a munkahelye is. A XXI. században kevés ennél fontosabb dolog létezik egy család életében.” – zárta szavai Székesfehérvár polgármestere. 



Röviden a Macher Kft-ről

Az 1991-ben alapított Macher Gépészeti és Elektronikai Kft szakterülete a bonyolult, nagy hozzáadott értéket képviselő kábelek, kábelkötegek, komplex elektronikai rendszerek tervezése, fejlesztése, gyártása.

Megrendelőik számára innovatív, jövőbe mutató megoldásokat dolgozunk ki és valósítunk meg az elektronikai ipar kiemelt területein: orvos technológia, védelmi- és repülőipar, környezetbarát energia termelő berendezések,  különleges gépjárművek, professzionális nyomtatók.

Főbb kompetenciák: elektromechanikai fejlesztés, szerszám- és célberendezés gyártás, gyártástechnológiák kidolgozása, kábelkonfekcionálás, fröccsöntés, fémgőzölés.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >