Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Felelős polgári magatartással a banki tartozások ügyében
Felelős polgári magatartással a banki tartozások ügyében Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2015. augusztus 31.
ImageA devizaszerződések aktuális megoldásairól tartottak sajtótájékoztatót a Fehérvári Civil Központban a Devizaszerződés Kezelő Iroda szervezésében. A felvetett témakörök között szerepeltek többek között a peres és végrehajtási eljárások, a magáncsőd és a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. megoldásai, az egyezségi lehetőségek, valamint a forintosítás.

 

 

A sajtótájékoztatón részt vett Törteli Zoltán, a MOST Cselekvők Egyesületének elnöke és Róth Péter alpolgármester.


„A bankok részéről az eddiginél sokkal nagyobb rugalmasságot tapasztalunk a megsokasodott peres eljárások kapcsán.” – kezdte a devizaszerződések aktuális megoldásairól tartott sajtótájékoztatót a Fehérvári Civil Központban Törteli Zoltán, a MOST Cselekvők Egyesületének elnöke. A 2012 óta működő civil szervezet a korábban felvett hitelek miatt rossz helyzetbe került polgárokon segít olyan szolgáltatásokkal, amelyek jogi és financiális kérdésekben nyújtanak támogatást, hogy az adott problémákra megoldást találjanak – például értékesítéssel, peres eljárással, vagy egyezséggel. Az egyesület elnöke a természetes személyek adósságrendezéséről, a magáncsődről szóló, szeptemberben hatályba lépő törvény fontosságát és a Nemzeti Eszközkezelő Zrt-re vonatkozó jogszabályok változását hangsúlyozta, hiszen ezek a nehéz helyzetben lévő, eladósodott ügyfelek élethelyzetének megfelelő megoldási lehetőségeit bővítik.

 


 

Róth Péter alpolgármester emlékeztetett, hogy alig egy éve annak a törvényjavaslatnak a kapcsán tartottak sajtótájékoztatót, amely a pénzügyi intézményeknek a fogyasztóikkal szembeni elszámolásáról szólt, a múltbeli túlfizetéseket illetően. Ez volt a második kölcsönszerződéseket érintő elfogadott jogszabály. „Most ismét több új lépésnek vagyunk tanúi. Tanulsága az elmúlt évnek, hogy a bankok pozitívabb hozzáállása mellett fontos tényező a magánszemélyek hozzáállása a kölcsönszerződésekkel kapcsolatos problémákhoz: létezik olyan többfordulós jogi eljárás, amelynek során felülvizsgáltathatjuk a banki elszámolásokat.  Nemrég bejelentették az autó- és a személyi hitelek forintosítását, ami önkéntes átváltási lehetőség az ügyfelek részére. Komoly megtakarításokat és pénzügyi biztonságot jelenthet az embereknek, ha figyelemmel követik ezeket az alternatívákat.” – hangsúlyozta Róth Péter. Kiemelte továbbá, hogy a nemsokára belépő magáncsőd intézménye többéves, komoly fegyelmet kívánó gazdálkodást jelent, de ez a program a megszorítások ellenére mindenképpen több lehetőséget ad, minthogy egy élet munkáját veszni hagyja valaki. Ezáltal újabb lehetőség kínálkozik arra, hogy a banki tartozásoktól néhány év alatt megszabaduljanak a problémákkal küzdő emberek. Az alpolgármester kifejezte annak a fontosságát, hogy Székesfehérváron létezik olyan civil szervezet, amely szakmai segítséget tud nyújtani, és hogy szakembertől segítséget kérni mind jogi, mind financiális kérdésekben nem szégyen, hiszen ez a továbblépés záloga lehet adott esetben. Róth Péter bizakodását fejezte ki abban a tekintetben, hogy néhány év múlva a devizaszerződésekkel kapcsolatos folyamatok lezárulnak, és ezzel a társadalom egy nagyon nehéz évtizeden lesz túl.

Törteli Zoltán megköszönve a város támogatását, együttműködését elmondta, hogy tapasztalataik alapján a lakossági aktivitás elsődlegesen fontos a banki ügyek rendezésében, hiszen azok számára, akik segítségért folyamodtak, rendszerint találtak megoldást. A Devizaszerződés Kezelő Iroda komoly szakmai apparátussal áll az ügyfelek rendelkezésére: ügyvédek, pénzügyi szakértők, ingatlanértékesítő szakemberek dolgoznak azon, hogy a felmerült problémák potenciális megoldási lehetőségeit feltérképezzék. „Fontos tudni, hogy sem a magáncsőd, sem az Eszközkezelő eljárása, sem az egyéb megoldások nem jelenthetik azt, hogy egy hónap alatt lezajlanak a jogi és anyagi kérdések miatt indult ügyek. Komoly feltételeknek és szabályoknak kell megfelelni, és mindig személyre szabottak a megoldási lehetőségek. Szeretnénk eljuttatni az emberekhez, hogy a peres és más jellegű hivatalos eljárásokhoz mindig nyitottságra és bátorságra van szükség. A problémás szerződésekkel a megfelelő szervhez, a bírósághoz kell fordulni, hiszen az együttműködő és segítséget kérő ügyfelek számára ez valódi megoldást jelenthet.” – mondta Törteli Zoltán. A MOST Cselekvők Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy még a végrehajtási ügyek esetében is van lehetőség a bajba jutottak számára megoldást találni, ez azonban aktív hozzáállás, nyitottság és szakmai segítség nélkül nem megy.

„A fő üzenetünk a lakosságnak, hogy ne féljenek kiállni az érdekeikért! Valójában a felelős polgári magatartásról van szó: nem szabad szégyellni, hogy felvállaljuk a problémáinkat, és azt sem, hogy a megoldásokhoz segítséget kérjünk.” – foglalta össze a sajtótájékoztató mondanivalóját Róth Péter alpolgármester.

A MOST Cselekvők Egyesület többek között a következő aktuális problémákkal foglalkozik, illetve nyújt szolgáltatást:

Forintosítás

Az alapelve lényege, hogy a lakosság ne legyen kitéve a devizaárfolyam ingadozásoknak. Az átváltások is okozhatnak problémákat, és eredményezhetnek újabb rossz szerződéseket.

Új szerződés

Új szerződés kötésekor már az ügyfelek is és a bank is sokkal körültekintőbb, megváltoztak a jogszabályok is – egy szakember felügyelete itt is ajánlott.

Peres eljárás

Azokban az ügyekben, ahol vagy az ügyfél nem áll szóba a bankkal vagy a banknál nincs semmilyen hajlandóság egyezségre, megoldáskeresésre, vagy olyan nagymértékben irreális pénzügyileg a szerződés – peres eljárás útjára terelődik az ügy.

Egyezség:

A legideálisabb megoldás, amikor a bank partner abban, hogy egyezség szülessen egye-egy ügyben az ügyfelekkel.

Értékesítés

Az ingatlan eladása, amihez a bank hozzájárulása szükséges.

Fizetési meghagyás:

Jó, gyors és egyszerű módszer, hogy behajtsuk kintlévőségeinket, vagy rajtunk behajtsák a tartozásokat, amit ma már a közjegyzőknél is lehet kezdeményezni.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >