Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A 140 éves Teleki Gimnáziumnál tartották a városi tanévnyitót
A 140 éves Teleki Gimnáziumnál tartották a városi tanévnyitót Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. szeptember 01.

Image

A fennállásának 140. évfordulóját ünneplő Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolánál tartották a hagyományos városi tanévnyitó ünnepséget hétfő délután.

 

 

Székesfehérvár valamennyi oktatási intézményének részvételével megrendezett eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester, Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár és Szabó Gábor, a Teleki igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Holnaptól 1041 első osztályos kezdi meg tanulmányait a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartózó fehérvári általános iskolákban. 

Székesfehérváron szép hagyományai vannak a városi tanévnyitó ünnepségnek, melyet minden alkalommal egy jeles jubileumot ünneplő intézményben tartanak. A 2015/2016-os tanévet a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolánál, a város egyik legrégibb oktatási intézményénél nyitották meg, amely 1876-ban egyetlen osztály 45 tanulójával kezdte meg működését Községi Polgári Leányiskola néven. Számos átalakulást követően a Teleki Blanka Gimnázium és a Sziget Utcai Általános Iskola egyesülésével jött létre a jelenlegi működési forma 2005-ben.

 


 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartozó székesfehérvári általános iskolák és középfokú intézmények összesen 454 osztályában 10.307 diák tanul a 2015/2016-os tanévtől, az alapfokú oktatásban, 45 osztályban 1041 elsős kezdi meg tanulmányait holnaptól. A tanulói összlétszám az egyházi és az alapítványi iskolákkal együtt meghaladja a 15 ezer főt. A tanévnyitót igazán különleges helyszínen, a Várkörút és Budai út kereszteződésében tartották Székesfehérvár valamennyi oktatási intézménye részvételével.

„Bizony nehéz visszarázódni a nyári szünet után a szürke hétköznapokba, az iskolák csendjébe, vagy éppen a dolgozatok és felelések világába. Higgye el minden fiatal, hogy ezzel a felnőttek is pontosan ugyanígy voltak a diákéveikben. De arra is emlékszem, mindig nagyon vártuk, hogy találkozzunk a barátainkkal, az osztálytársainkkal, és néha – bevallva, vagy be nem vallva – még a tanárok is tudtak hiányozni. Miért? Azért, mert a diákévek az emberi élet egyik legfontosabb és legszebb időszakát jelentik! Rengeteg olyan élmény születik, amelyet az ember magával visz egész élete során.”
 – emelte ki köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester. Szavai szerint amikor a 2013-as Szent István Emlékévben elindították a városi tanévnyitó megrendezésének hagyományát, az volt a fő céljuk, hogy megmutassák: a város közneveléssel és oktatással foglalkozó intézményhálózata nagy, és az intézményekre jellemző különbségek ellenére is egységes. Egyetlen fő feladat van ugyanis, a fehérvári és a környékbeli fiatalok nevelése, oktatása, a nagybetűs életre történő felkészítése, mert a legfontosabb kincset a gyermekeink jelentik. A polgármester a város és az ország egyik legkomolyabb múlttal rendelkező iskolájának nevezte a 140 éves Teleki Gimnáziumot és Dr. Szentgyörgyi Albert alábbi soraival zárta gondolatait.

„Az iskola arra való, 
hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét,megízlelje az alkotás izgalmát, és megtalálja a munkát, amit szeretni fog.”


 


A 2015/2016-os tanévet Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár, a Teleki Gimnázium korábbi igazgatója nyitotta meg. Jelképesnek nevezte, hogy az eseményt a város két nagymúltú, eltérő fenntartású, egymás mellett mégis jól megférő intézménye, a Teleki, illetve a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda melletti kereszteződében rendezték meg. Elmondta: a köznevelés döntéshozóinak és magunknak is azt is üzeni a helyszín, hogy életünk kereszteződéseiben figyelnünk kell, merre megyünk tovább, közben pedig szükséges betartanunk a szabályokat. „Szakmai és társadalmi vita zajlik, és egyre inkább felerősödik ma Magyarországon arról, hogy milyen iskolát szeretnénk? Milyen a jó iskola? Annak nyolc, vagy kilenc általános iskolai évfolyama legyen? Öt, vagy hat évfolyamos legyen az alsó tagozat? Meddig tartson az iskola, és mit kínáljunk a gyerekeknek a szünetben? Milyen tartalmi megújulás legyen, egyáltalán mit és hogyan tanítsunk? A következő tanévben a hagyományos feladatokon kívül ezekre a kérdésekre is választ kell adnunk, mielőtt az útkereszteződésbe érünk, hogy onnan jó irányba, jó tartalmi szabályozással és a jó módszertannal mehessen tovább a magyar köznevelés.” – emelte ki köszöntőjében a helyettes államtitkár.

Ugyancsak köszöntötte a megjelenteket Szabó Gábor, a Teleki igazgatója. Beszélt többek között az iskola céljairól, melyek nem változtak az elmúlt 140 évben. A telekis pedagógusok és tanulók álmai és feladata továbbra is az, hogy a diákok mind szűkebb környezetük, mind hazájuk művelt, magasan képzett, korszerű ismeretekkel felvértezett, tenni akaró, környezetükért felelősséget vállaló fiatalokká váljanak. Teleki Blanka leánynevelésért tett erőfeszítései kézenfekvővé tették, hogy 1950-ben az akkori állami leánygimnázium felvegye nevét, amit azóta is szeretettel visel az iskola. „Elődeink több mint egy évszázados szellemi öröksége egyszerre büszkeség, és édes teher is, hiszen lelkiismeretünket szüntelenül arra sarkallja, hogy mi úgy végezzük munkánkat, hogy utódainknak ezt az örökséget átadhassuk. Ehhez a munkához kívánok valamennyi diáknak, pedagógusnak sikeres tanévet!” – zárta szavait az igazgató.

 


Biztató, kedves szavakat intézett a kezdő osztályokhoz Dominik Boglárka, a Teleki Blanka Gimnázium Diákönkormányzatának elnöke. Elmondta: „Telekisek lettetek, ez a jelző fog Titeket meghatározni a következő pár évben. Telekisnek lenni nemcsak azt jelenti, hogy az ország egyik legjobb iskolájának tanulói vagytok, hanem azt is, hogy egy összetartó, jó fej közösséghez tartoztok.”

A tanévnyitó ünnepi műsorában a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola tanulói működtek közre.  A Diákönkormányzat tagjai nyáron tanult össztánccal lepték meg a megjelenteket, majd Szabó Diána tolmácsolásában Szabó Lőrinc „Ima a gyermekekért” című versét hallották a résztvevők.  Az énekkar pataki népdalokat adott elő, Ferenczy-Nagy Boglárka, Kneifel Nóra, Kiss Balázs és Sebő Ferenc pedig megzenésített költeményekkel készültek. Három elsős kisgyermek szavalta el Kovács Barbara „Fontos dolgok” című versét, az Alba Regia Néptáncegyüttes és a TáncolKodó tagjai pedig bodrogközi táncokkal zárták a városi tanévnyitó.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >