Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megújul a Városház tér 2. számú épület
Megújul a Városház tér 2. számú épület Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. szeptember 02.

Image

Az „Új Belváros – Várkörút rehabilitációja” KDOP-3.1.1/D1-14-k2-2014-0002 jelű projekt részeként megújul a Városház tér 2. számú épület is. A tető- és homlokzati felújítás mellett akadálymentes lesz az ügyféltérben található vizesblokk és az épület bejárata is.

 

A jelenleg zajló munkákról, valamint a jövőben a Városháza főépületében folytatódó fejlesztésekről dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Bóka Viktor, Székesfehérvár jegyzője tájékoztatta a sajtó képviselőit.


Az „Új Belváros – Várkörút rehabilitációja” KDOP-3.1.1/D1-14-k2-2014-0002 jelű projekt részeként megújul a Városház tér 2. épülete, amelyet a Polgármesteri Hivatal 2. számú épületeként ismernek a székesfehérváriak.

„Székesfehérvár Önkormányzata elkötelezett abban, hogy a Városháza mindkét, a város főterén található gyönyörű műemlék épületegyüttesét rendbe tegye.” – hangsúlyozta a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a megyeszékhely polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András hozzátette: „Ez a folyamat már elkezdődött 2013-ban, amikor a Városháza Díszterme teljes egészében megújult, és ma már eredeti pompájában várja a Városházára érkezőket. Ezt a munkát folytatjuk most a Városháza 2. számú épületének felújításával, amely egy kb. nettó 60 millió forintos beruházás, a Várkörút rehabilitációjának egyik projekteleme. Ennek keretében újul meg részben a tetőszerkezet, illetve szépül a homlokzata az épületnek. Nyilván, ezt több ütemben lehet csak megvalósítani, és reméljük, a munkák befejeződnek a ciklus végéig.”  A polgármester kiemelte, ezek a munkák a jövőben nyílászáró-cserével folytatódnak mindkét épület tekintetében, hiszen a Városháza 1. számú épületében ugyanúgy szükség lesz a tetőszerkezet cseréjére, javítására, homlokzat-felújításra, nyílászáró-cserére. „Fontos hangsúlyozni, hogy műemlékekről van szó, így a legszigorúbb szabályok vonatkoznak a felújítására. Szeretnénk, hogy ezek az épületek a Belvároshoz méltó homlokzatot kapjanak.” – tette hozzá a polgármester.

A munkálatokról részletesen Székesfehérvár jegyzője, dr. Bóka Viktor számolt be. „Nagy szükség volt már erre a felújításra, hiszen az épületek tetején a szarufák megcsavarodtak, így gyakorlatilag födémig vissza kellett bontani a tetőszerkezetet. Mivel az ügyféltérben található vizesblokkok nagy igénynek vannak kitéve nemcsak a hétköznapokon, hanem a rendezvények ideje alatt is, így egy akadálymentesített mellékhelyiséget alakítunk ki, és ezzel együtt az épület bejárata is akadálymentes lesz.” Hozzátette, tekintettel arra, hogy az épület műemlék, így törekedni kellett az eredeti szerkezetek minél nagyobb mértékű megtartására. A tetőn teljes héjazatcsere történik, valamint a bádogos szerkezetek cseréje. A belső átrium jelenlegi acél szerkezetű fedése is cserére kerül, fa szerkezettel készül az új. „ A homlokzat felújítását falkutatás előzte meg, amely megállapította, hogy az épület eredeti színe valószínűleg fehér, illetve szürke árnyalatú lehetett, ezt tükrözi majd az új színezés is.”

Dr. Bóka Viktor a jövőbeni  fejlesztésekről szólva elmondta: „A tervek szerint 2016-ban a Városház tér 1-es számú épületben folytatódnak a munkálatok, és itt az összes, főtérre néző nyílászárót helyre fogjuk állítani. Ez a mostani összeghez hasonlóan ötven és hatvan millió forintos költséget jelent majd. Ezt követően kerül sor az épület homlokzatának és tetejének a helyreállítására. Ennek a kivitelezése átnyúlik majd a 2017-es évre.

Mivel ezek az épületek szigorúan és kiemelten védett műemlékek, ezért településvédelmi szempontból úgy kell kinézniük, ahogy azt a jogszabályok előírják, ezért csak a Városház tér 1. számú épületének homlokzat- és tetőfelújításnak tervezése, és annak jogerős engedélyhez jutása egy évet fog igénybe venni. A munkálatok a tervek szerint 2018-ban, a 2. számú épület nyílászáró-cseréjével zárulnak majd.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >