Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Varkocs György kapitány 472 éve halt hősi halált Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. szeptember 02.
Városi megemlékezés lesz szeptember 3-án, csütörtökön 11 órakor Varkocs György szobránál, a fehérvári várkapitány hősi halálának 472. évfordulóján. Az ünnepség hagyományosan a Hermann László Zeneiskola növendékeinek műsorával kezdődik, amit dr. Kovács Béla Sándor és Molnár Tamás önkormányzati képviselők koszorúzása követ.

 

Ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeznek a Belvárosban szeptember 3-án, csütörtökön 11 órakor Varkocs György szobránál arra, hogy a fehérvári kapitány 1543. szeptember 2-án hősi halált halt az oszmánok elleni küzdelemben.

 


A török sereg 1543. augusztus 23-án érkezett a város határába; az ostrom során elsőként a Sziget és Ingovány külvárosok estek el. Az oszmánok szeptember 2-án a várat is ostrom alá vették; ekkor esett el a Budai külvárosban rekedt Varkocs György várkapitány a Budai kapunál vívott küzdelemben. A város magisztrátusa ezután feladta a várat. A vár védői szabad elvonulást kaptak, de a törökök később megszegték ígéretüket: a város lakosságával kegyetlenül leszámoltak és a királysíroknak sem kegyelmeztek, Szapolyai János holttestét kidobták a királyi bazilikából.

A rendezvény a Fő utcai Varkocs szobornál lesz: a szökőkutakkal és díszvilágítással megújult belvárosi kis tér méltó helye a legendás fehérvári kapitány szobra melletti megemlékezésnek. Az ünnepi műsort hagyományosan a Hermann László Zeneiskola növendékei adják, majd az esemény koszorúzással folytatódik: Székesfehérvár Önkormányzatának nevében Varkocs György várkapitány szobránál dr. Kovács Béla Sándor és Molnár Tamás képviselők róják le tiszteletüket.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >