Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Konferencia a 110 éve született Dr. Romhányi György emlékére Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2015. szeptember 03.
Dr. Romhányi György professzor születésének 110. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak Székesfehérváron. A résztvevők megkoszorúzták az Oskola utcában található Romhányi-emléktáblát, majd a Hiemer-házban kezdődő konferencián átadták a Romhányi Díjat.

 

 

A Vörösmarty Mihály Könyvtár épületén elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával kezdődött a Prof. Dr. Romhányi György születésének 110. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés szerdán. A város nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester, az egykori tanítványok képviseletében Dr. Gógl Árpád, Dr. Simon Kornél és Dr. Móricz István helyezte el az emlékezés virágait, majd a professzor szellemiségét ápoló intézmények nevében a Székesfehérvári Képzés, továbbképzés és szociális Alapítvány kuratóriumi elnöke, Dr. Altorjay András, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, Dr. Csernavölgyi István és a Magyar Orvosi Kamara nevében Dr. Solt István koszorúzott. 

 


 

A program emléküléssel folytatódott a Hiemer-házban, ahol Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Dr. Cser-Palkovics András kiemelte, hogy minden közösség számára fontosak a példaképek, akik felkészülten érkeznek egy-egy szakterületre, képzik magukat minden nap és szem előtt tartják, hogy emberi és szakmai tudásukat átadják az utánuk jövőknek. A polgármester köszönetet mondott Dr. Romhányi György egykori tanítványainak, a professzor emlékét ápoló szervezeteknek és az egészségügyi dolgozóknak, hogy minden évben megszervezik az emlékülést a nagy előd emlékének tiszteletére.

A köszöntőt követően a "Romhányi Díj 2015" átadására került sor. Mint arról Dr. Altorjay András, a Székesfehérvári Képzés, továbbképzés és szociális Alapítvány kuratóriumi elnöke beszámolt, 1999-ben alapították a Prof. Dr. Romhányi György-díjat, amelyet évente egyszer, mindig Fejér megyei orvosoknak ítélnek oda. A Nagy Benedek szobrászművész által készített bronzérmet idén Dr. Gervain Judit, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház I. számú Belgyógyászat részlegvezető főorvosa vehette át. A méltatásban elhangzott, hogy sokoldalú orvos, aki példa lehet a pályakezdő orvosok előtt is.

 


 

Dr. Gervain Judit Székesfehérváron született, és a József Attila Gimnáziumban töltött évek után Szegeden, az Orvostudományi Egyetemen folytatta tanulmányait. Több mint 40 évvel ezelőtt kezdte meg munkáját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, és lát el osztályos, szakrendelői és laborvezetői feladatokat az I. Belgyógyászat részlegvezető főorvosaként. Megszállottja az orvosi hivatásnak. Orvosi laboratóriumi vizsgálatok, belgyógyászat és gasztroenterológiai szakorvosi vizsgával rendelkezik, valamint 2003-ban PhD tudományos fokozatot is szerzett, 2012 óta a PTE címzetes egyetemi docense. Munkáját többek között Szent György Emlékéremmel és Batthyány-Strattmann László-díjjal ismerték el. 2014-ben "Pro Civitate" díjban részesült.  Romhányi professzor szellemiségét követve kiemelt szívügyének tekinti a szakdolgozók, orvostanhallgatók, rezidensek elméleti és gyakorlati képzését, oktatását. Példaértékű orvosi hivatása a betegek iránti szolgálatát is jelenti a mindennapi betegellátásban. Számára a gyógyítás, a tudományos munka és a család harmóniája jelenti a teljes, boldog életet.

 


 

Dr. Gervain Judit nagy megtiszteltetésnek és az osztály munkájának elismerésének nevezte, hogy idén ő vehette át a díjat. „A kollégáink is úgy érzik, hogy orvosainkkal, nővéreinkkel, és az összes dolgozónkkal együtt jól visszük tovább a belgyógyászatot, hiszen ez valóban egy csapatmunka. A betegek visszajelzése is pozitív. Minden erőnkkel és tudásunkkal a szakmát szolgáljuk.”

 


 

Romhányi György 1905. szeptember 15-én született a Fejér megyei Szár községben. A szári három osztálytermes római katolikus elemiben tanult meg írni, olvasni és számolni, majd a székesfehérvári Ciszterci Rendi Szent István Katolikus Főgimnázium növendéke lett. Érettségit követően a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi fakultására iratkozott be. Pályafutása Pécsen teljesedett ki, 1951. október 16-án foglalta el a Pécsi Orvostudományi Egyetem Kórbonctani Intézetének katedráját. Romhányi György legszélesebb körben oktatói tevékenységével vált legendává. A tisztelt és szeretett professzor legfontosabb üzenete a hallgatók iránti feltétel nélküli szeretet volt, emiatt tudott szigorúságában is inspiráló lenni. Utánozhatatlan előadói készségének egyik legfontosabb vonása az volt, hogy hallgatóival személyes kapcsolatot alakított ki.  Székesfehérváron a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermének falán 2005 óta emléktábla hirdeti Romhányi professzor örökségét, míg a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 2006-ban az auditórium elnevezésével tisztelgett a neves előd emléke előtt.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >