Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Jubileumi bélyegkiállítás lesz Fehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2015. szeptember 03.

Image

A 90 éves Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör jubileumi bélyegkiállítást rendez a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban. A Városi Kör elnöke, Szabó Mátyás beszélt az évfordulóalkalmából tervezett ünnepi kiadványról és a rendezvényekről. A sajtótájékoztatón Székesfehérvár önkormányzatát Róth Péter alpolgármester képviselte.

 

Fennállásának 90. évfordulóját ünnepli a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör. Róth Péter alpolgármester a sajtótájékoztatón örömét és büszkeségét hangsúlyozta, hogy a városban mennyire színes a civil paletta, és ezek a körök mennyire sokféle értékes és érdekes elfoglaltságot kínálnak a lakosok számára. A 90 éve születésnapjukat ünneplő Körnek boldog születésnapot kívánt, és a rendezvényekre invitálta a fehérváriakat. Hangsúlyozta, hogy egy olyan tevékenységről van szó, ami újra és újra feltámadva színes, érdeklődésre számot tartó programokkal tud megjelenni a városban, miközben fontos kulturális missziót tölt be. „A bélyeggyűjtés kultúraformáló tevékenység. A bélyegek maguk is nem egy esetben művészi színvonalat képviselnek, és valamilyen kulturális emléket örökítenek meg: olyan személyeket, vagy tárgyi emlékeket mutatnak be, olyan eseményekről beszélnek, amelyek részei a magyar történelemnek, kultúrának.” – fogalmazottRóth Péter 

 

A jubileumhoz kapcsolódó kiadványról és rendezvényekről Szabó Mátyás, a Kör elnöke beszélt. A megalakulás évfordulójára tervezett kiadványban megemlékeznek az elmúlt évtizedek tevékenységéről és eseményeiről, valamint megörökítik a székesfehérvári bélyeggyűjtés történetét is. Szeptember 8-tól 12-ig a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban regionális bélyegkiállítást rendeznek, amelyre a megyéből és a régióból a Bélyeggyűjtő Körrel baráti kapcsolatot ápoló bélyeggyűjtő körök gyűjtőit is meghívták. A kiállításon 11 gyűjtő 50 keret oldalon mutatja be a bélyeggyűjtés szépségeit. A kiállítás megnyitójának napján, szeptember 8-án alkalmi posta működik majd 15 és 18 óra között: „A Városi Kör saját jubileumi borítékot és bélyeget ad ki, alkalmi bélyegzővel, ami a postán megvásárolható lesz az idei magyar bélyegekkel együtt. A megnyitóra az ünnepi kiadványunkkal érkezünk, ami a fehérvári bélyeggyűjtés történetét meséli el, bemutatva ezt a nemes szenvedélyt. A kiállítás 10 órától 18 óráig lesz megtekinthető, szeretettel várjuk az érdeklődőket. Bízunk benne, hogy sok fiatal is eljön, és közülük többen kedvet kapnak majd a bélyeggyűjtéshez”. – mondta Szabó Mátyás. 

A Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör jubileumi kiadványának megjelenését és a kiállítást a város önkormányzata támogatja, a kiállítást dr. Cser-Palkovics András nyitja meg szeptember 8-án, kedden 17 órakor.


A Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör történetéről

Székesfehérváron már az 1900-as évek elején voltak bélyeggyűjtők, akik elsősorban a budapesti LEHE (Levélbélyeg-gyűjtők Első Hazai Egyesülete) keretein belül működtek. Az első fehérvári székhelyű önálló egyesület 1925-ben alakult meg Székesfehérvári Bélyeggyűjtők Egyesülete néven – ez volt a jogelődje a mai Városi Bélyeggyűjtő Körnek. 

A város első bélyegbemutatójára 1931-ben került sor, amikor a LEHE vezetősége is a városba látogatott. Ezen a rendezvényen több előadást is tartottak, valamint budapesti gyűjtők érdekes gyűjteményeket mutattak be a helyi érdeklődőknek. A II. világháború előtti időkben a Székesfehérvári Bélyeggyűjtők Egyesületének vezetője Szentgyörgyi Ferenc gimnáziumi igazgató volt, aki a világégés után újra megszervezte a városi egyesületet. Az első kiállításra már 1946-ban sor került.

1952-ben alakult meg a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége, a MABÉOSZ, melynek tagjaként 447. sz. Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör néven becsatlakozott a fehérvári egyesület is. Az 1960-70-es években élte a város a bélyeggyűjtés virágkorát: évente követték egymást a kiállítások, a bélyegbemutatók. A városi kör létszáma ebben az időben a 800 főt is elérte, melyet 11 fős vezetőség irányított. Emellett több üzemi, munkahelyi kör és szinte minden iskolában bélyeggyűjtő szakkör működött.

Az 1980-as évek közepétől a bélyeggyűjtés népszerűsége csökkenni kezdett, az iskolai és munkahelyi körök egymás után szűntek meg. Ennek dacára a városi kör tevékenysége aktív maradt, és a tapasztalt gyűjtők által alkotott mag baráti közösséggé kovácsolódott, és sikeres rendezvények sorát szervezték meg továbbra is. Ezek csúcspontja a 2000-ben megrendezett „Ezer éves a magyar állam” országos kiállítás és a 73. Bélyegnapi ünnepség, amely egybeesett a városi kör 75 éves évfordulójával. Székesfehérvár királyi város tekintélye és a városi bélyeggyűjtés munkájának elismeréseként 2013-ban a Szent István Emlékév eseménysorozatának részeként a város volt a házigazdája a 86. Bélyegnap rendezvényeinek és a HUNFILA 2013 Nemzetközi Bélyegkiállításnak. 

Mára a kör létszáma 100 fő alá csökkent. Kisebb vezetőség és szerényebb anyagi lehetőségek mellett évente szerveznek bemutatókat, ezzel is hozzájárulva a város kulturális életéhez.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >