Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Vértes vitéz a Városházán
Vértes vitéz a Városházán Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. szeptember 08.

Image

Szeptemberben is várja a látogatókat a Városháza, ahol a Szent Korona és az Országalma hiteles másolata, valamint a Díszteremben az új történelmi zászlók mellett már Vértes vitéz szobra is megtekinthető.

 

 

A Szent István Király Múzeumból áthozták a Városházára a fehérvári Vértes vitézt. A Riegele Alajos szobrászművész által hársfából készített szobrot Lyka Döme pázmándi nagybirtokos adományozta a városnak. Prohászka Ottokár megyéspüspök 1915. szeptember 8-án avatta fel a Városház téren. A szoborba 50 fillér adomány ellenében vasszöget lehetett verni, és a bevételt a hadiárvák, özvegyek és rokkantak támogatására fordították. Így vált a Vértes vitézt ábrázoló alkotás a nemzeti áldozatkészség szobrává.

 


 

A szobor most ideiglenesen, avatásának 100. évfordulója alkalmából a Városháza emeleti Díszfolyosóján látható. Akik kíváncsiak a szobor történetére és a száz évvel ezelőtti Székesfehérvár mindennapjaira, azoknak érdemes lesz a Kulturális Örökség Napjai keretében 2015. szeptember 20-án, vasárnap ellátogatni a Városházára, ahol 11.00 órától dr. Vizi László Tamás történésztől nagyon sok érdekességet hallhatnak.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >