Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Fókuszban a rendszeres testmozgás
Fókuszban a rendszeres testmozgás Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. szeptember 07.

Image

Az elmúlt évben megszervezett MOVE Week programsorozat példájára, 2015-ben az Európai Bizottság egy még nagyobb szabású mozgást népszerűsítő kampányba kezdett, melynek neve Európai Sporthét. Érdekesség, hogy ez hazánkban Európai Sporthónap lesz, hiszen szeptember 7-től egészen 30-ig a teljes rendelkezésre álló időszakot kihasználva lehet eseményeket regisztrálni és azokon részt venni.

 

A programsorozathoz Székesfehérvár is csatlakozik, a helyi részletekről sajtótájékoztató keretében számolt be Östör Annamária, egészségügyi és sporttanácsnok, valamint Magony Tamás, a Civil, Ifjúsági és Sport Iroda munkatársa.


Az Európai Sporthét az Európai Bizottság legújabb kezdeményezése, amellyel egész Európában népszerűsíteni szeretnék a sportot és a rendszeres testmozgást. A rendezvény keretében az új tevékenységek mellett helyet kapnak az európai, tagállami, regionális, vagy helyi szinten már meglévő, sikeres kezdeményezések is. A nagyszabású programsorozat a résztvevő európai tagországokban szeptember 7-től 13-ig tart majd. Magyarországon sikerült kibővíteni a sportos program időtartamát, így az érdeklődők szeptember 7. és 30. között vehetnek részt a legkülönbözőbb sportfoglalkozásokon – többek között Székesfehérváron is.

Minden olyan, a testmozgás népszerűsítését célzó esemény az Európai Sporthét rendezvényévé válhat és felkerülhet Európa Sporttérképére, amely az oktatási környezet, a munkahely, a szabadban végzett mozgás, valamint a sportklubok és fitneszközpontok témájához és kínálatához illeszkedik. Lehet szó nyílt edzésekről, rendszeresen szervezett szabadidősport eseményekről, nem profitorientált részvételi díjas tömegsportrendezvényekről, valamint kisebb-nagyobb sporthoz kötődő szervezett összejövetelekről is. Az Európai Sporthetet minden év szeptemberében megrendezik a jövőben.

Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka kiemelte, hogy összesen harmincegy ország, köztük Magyarország is csatlakozott a nívós rendezvényhez. „Nagy örömmel csatlakozunk az Európai Bizottság kezdeményezéséhez, amely arra törekszik, hogy a kontinensen minél többen sportoljanak és mozduljanak meg. A tavalyi MOVE Week programsorozat mintájára egész szeptemberben várjuk a sportolni vágyókat Székesfehérváron. Nagy büszkeséggel mondhatom, hogy ez nem újdonság városunkban, hiszen a Nyitott Tornatermek gazdag programkínálata, a szépen felújított Halesz liget és a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központ ugyanis hihetetlen mértékben megnövelte a rendszeresen testmozgást végzők táborát Székesfehérváron. Remélem, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idei eseményen is sikeresen szerepelünk majd!” – zárta gondolatait Östör Annamária.

Az idei év szeptemberében közel hatszáz sportesemény várja a székesfehérvári lakosságot szeptember 7. és 30. között az Európai Sporthéten. Magony Tamás, a Civil, Ifjúsági és Sportiroda munkatársa a pénteki sajtótájékoztatón kiemelte, hogy már három hete elkezdődtek a szervezőmunkák az Európai Sporthét lebonyolításával kapcsolatban. „Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének döntései nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy kiváló egyensúlyba került egymással az utánpótlás-, a diák-, a szabadidő-, valamint az élsport. Nagy örömmel csatlakozunk ehhez a kezdeményezéshez, amely hazánkban Veress Réka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportügyekért felelős EU és nemzetközi referens koordinálásával, továbbá a Magyar Szabadidősport Szövetség támogatásával zajlik. A Közgyűlés döntéseinek köszönhetően a szabadidősport kiemelt jelentőséggel bír Székesfehérváron. Ez nem is véletlen, hiszen a Nyitott Tornatermek programsorozat keretében hetente több mint négyezer ember sportol rendszeresen városunkban. A nyári szünet utáni visszajelzések alapján az emberek már nagyon várták a nagysikerű sorozat indulását. Jó példa erre, hogy már most kilencven százalékos állapotban van a tornatermeink kihasználtsága. Az Európai Sporthét foglalkozásai a díjmentesen igénybe vehető Nyitott Tornatermek programjaira épülnek, amelyeken szakedzők és testnevelők tartanak órát.” – mondta Magony Tamás, aki azt is hangsúlyozta, hogy Székesfehérvár Önkormányzata minden szükséges eszközt biztosít a foglalkozásokon. Beszéde végén köszönetét fejezte ki a Humán Közszolgálati Szakbizottságnak, valamint dr. Cser-Palkovics Andrásnak, Székesfehérvár polgármesterének az eszközvásárlásban nyújtott segítségért.

A pénteki sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a foglalkozásokon sportöltözetben, a helyszínen felvett tiszta talpú sportcipőben, vagy tornacipőben, saját sporteszközzel – polifoam matraccal, asztalitenisz és tollaslabda ütővel – vehetnek részt a sportolni vágyók. Előzetes bejelentkezésre nincs szükség, az érdeklődők érkezési sorrendben foglalhatják el a tornatermeket a megadott helyszíneken és időpontokban. Fontos tájékoztatás, hogy mindenki saját felelősségére vehet részt az órákon! A foglalkozások előtt a háziorvossal történő egyeztetés ajánlott!

Aki szeretne rákerülni Európa Sporttérképére, vagy tájékozódni kíván a gazdag programkínálatról, az a http://www.europaisporthet.hu/ nevű oldalon találhat meg minden lényeges információt. A fehérvári programokat is feltöltik ide a szervezők, de ezekről ahttp://www.szekesfehervar.hu/ oldalon is rendszeres tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >