Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Részegen ki visz majd haza? Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2015. szeptember 08.
Kegyes volt az időjárás a XVII. Csókakői Várjátékokhoz. Bár eleinte úgy tűnt, hogy szakadó esőben hallgathatja a közönség a programsorozatot nyitó Hungarica és Bikini koncertet, ám végül több csillag látszódott, mint felhő-takarta sötét égbolt, és a hűvösödő estet igencsak felforrósította a Bikini szólógitárosának lelkesedése és kitűnő játéka is. A többnapos rendezvényt zenei és kulturális bemutatók színesítették, és persze nem maradhattak el a szokásos „vásározós” programok sem.

 

Kosztis László szobrászművész kiállításának megnyitójával vett kezdetét az idei Csókakői Várjátékok. A Művelődési Házban helyet kapó tárlatot a Karaván Família Cigány Zenekar cigányfolklór autentikus zenei összeállítása követte, a vár alatti rendezvénytéren pedig az est fénypontjaként a Hungarica és a Bikini lépett színpadra. 

A 2006-ban alakult Hungarica 2007 tavaszán jelentette meg bemutatkozó albumát, amely a Moby Dick együttes két tagjának (Mentes Norbert gitáros és Hoffer Péter dobos) és a Romantikus Erőszak énekes-szövegírójának (Sziva Balázs) összefogásának eredményeként látott napvilágot. A nemzeti rock-metál formáció – bár az elmúlt években több személyi változást is megélt – a mai napig töretlen népszerűségnek örvend.

Csókakői fellépésük után D. Nagy Lajos kért – és kapott - helyet a színpadon (Szólt az „Adj helyet magad mellett!”), és az egyre sűrűsödő embertömeg közösen énekelte vele a már jól ismert számokat. Kétségtelen tény, hogy a Bikini szólógitárosa, Lukács Péter még mindig vonzza a tekintetet, és nemcsak (zenésztársaihoz képest) fiatalsága, hanem elképesztő lelkesedése, kiváló tehetsége miatt is. A zenekar 1982-es megalakulása óta – a 92-97-es szünetet leszámítva – mindig felvillanyozza a közönséget, így nem volt meglepő, hogy most is zsúfolásig telt a vár alatti tér a rajongókkal.

A Várjátékok következő két napja a középkorba varázsolta vissza a látogatókat. Haditorna-bemutatók, lovagi torna, korhű jelmezekbe öltözött hagyományőrző csoportok várták a vendégeket. Így például a Csőszi Történelmi Haditorna és Hagyományőrző Egyesület és az I. András Királyi Lovagrend lovagi fegyveres harci bemutatókkal szórakoztatta az érdeklődőket a Várban, ünnepi műsort adtak a Várbarátok, a Szelindek Zenekar, felléptek a Bandiera Zászlóforgatók, a Csókakői Barkócaberkenye Egyesület, középkori harcosok vonultak fel, volt hastánc bemutató, mese-előadások, átadták a Csókakőért érdemérmeket, kézműves foglalkozások is színesítették a programot, és nem maradhatott el a hagyományos utcabál sem.

A rendezvényen megjelent a Szent Donát Borrend is, a Csákberényi Csikósok, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a Megyer Sarja Hagyományőrző Egyesület, a Csókakői HUN-ok, s megannyi múltidéző program várta Csókakő vendégeit.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >