Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Gyakorlatoznak a honvédek Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2015. szeptember 09.

Image

A Magyar Honvédség több ország katonai egységeivel közösen nemzetközi mentési gyakorlatot hajt végre szeptember 9-24. között. A zajhatással járó tréning Börgöndöt is érinti, így az ott élők türelmét és megértését kérik.

 

 

Az Európai Légi Csoport (European Air Group, EAG) az elmúlt évek során hatékony munkát végzett a személyi mentési eszközök integrációjának fokozása, valamint a különböző mentési technikák és eljárások egységesítésének terén. Az európai fegyveres erők éves kiképzési programjának nélkülözhetetlen részét alkotja a nemzetközi környezetben végrehajtott Összhaderőnemi Személyi Mentés Egységesítési Képzés (CJPRSC  Combined Joint Personnel Recovery Standardization Course), amely a személyi mentési szakterületen belül lehetőséget biztosít a többnemzeti és összhaderőnemi kiképzésre. Ennek célja, hogy alkalmazza, javítsa, finomítsa és egységesítse a különböző nemezetek és a nemzeti hadseregek haderőnemei közötti szakmai tevékenységet és a mentési feladatok tervezési, szervezési és gyakorlati eljárásait.

Az Európai Légi Csoport és az újonnan létrehozott Európai Személyi Mentési Központ (European Personnel Recovery Centre - EPRC)jelenleg a kilencedik CJPRSC megrendezését tervezi, amelyre ezúttal Magyarországon, az MH Pápa Bázisrepülőtéren kerül sor.Összhaderőnemi Személyi Mentés Egységesítési Képzés 2015névvel szeptember 9-24. között nemzetközi, valós repüléssel egybekötött tanfolyamot és gyakorlatot hajtanak végre. Ezen a kiemelt jelentőségű kiképzési programon – a nemzetek hadseregeinek szárazföldi-, légi-, és haditengerészeti erői mellett – a nemzetközi parancsnokságok is képviseltetik magukat.

Magyarországon túl Belgium, Németország, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Hollandia, Lengyelország és Svédország vesz részt a gyakorlaton. Hazánkban összesen 11 katonai egység érintett benne. 

A gyakorlat során olyan, ritkán látható légi járművek is részt vesznek a feladatokban, mint például a NATO egyik E3A AWACS repülőgépe.

A képzés során a katonák a bajba jutott légijármű személyzetek és utasok, valamint elszigetelődött személyek felkutatását és mentését (PR műveletek) fogják végrehajtani. Így harci helyzetek imitálására, mentőcsoportok szállítására, kirakására, sérültek légi úton történő szállítására, helyszínek helikopterrel, könnyű gép- és harcjárművekkel történő légi-, földi megközelítésére kerül majd sor.

Székesfehérvár térségében Börgöndöt érinti a nemzetközi gyakorlat megvalósítása, az ott élők számíthatnak majd esetleg a képzésben résztvevő gépek által keltett zajhatásra. A feladat-végrehajtások egyébként Pápa, Szentkirályszabadja, Újdörögd, Taszár, Kalocsa, Szombathely és Győr körzetében lesznek. Ezeken a területeken a levegőben megnövekedett légi forgalomra, az alacsonyan szálló légi járművek által keltett zajhatásra, a földön pedig katonák és katonai járművek, menetoszlopok megjelenésére, mozgására kell számítani, amelyek hanghatással járhatnak.

A gyakorlat sikeres végrehajtása érdekében a Magyar Honvédség a lakosság türelmét és támogatását kéri.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >