Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Bővül a kerékpárút-hálózat Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. szeptember 09.

Image

1880 m hosszú kerékpárút épül Székesfehérváron a 8. számú főút kiváltására a Japán utca – Amerikai fasor – Holland fasor mentén az Európai Unió támogatásával. A projekt keretében Székesfehérvár területén, a Japán utca - Amerikai fasor - Holland fasor szakaszain kerékpárút építés, valamint a Japán utcai szakaszán közvilágítás-fejlesztés és csapadékcsatorna-fejlesztés, kapcsolódó előkészítési munka valósul meg.

 

 

A munkaterület átadásával hivatalosan is elkezdődött a nagyszabású fejlesztés. „Az 1880 méter hosszú kerékpárút többféle, zömében a járdával közös útszakaszokból épül majd. A munkálatok során a járdák kiszélesítését hajtjuk végre, illetve lesznek olyan szakaszok is – például a Japán utca – Amerikai fasor – Holland fasor mellett –, ahol a csapadékcsatorna kiépítése miatt az árkok kerülnek lefedésre. A szükséges jogi előírásoknak eleget téve a mai nappal adjuk át a munkaterületet a kivitelezőnek. A mostani eseményen átbeszéljük az előttünk álló feladatokat, továbbá a kivitelező elkészíti a kiviteli terveket, amelynek köszönhetően napokon belül elindulhatnak a földmunkák. A munkálatokat szakaszosan végzik majd, de valószínűleg egyszerre több helyen. Ilyen érintett terület lesz például a Holland fasor és a Japán utca is, ahol csapadékcsatorna-fejlesztésre kerül sor, emellett néhány helyen a közműkiváltást is el kell végezni a burkolatkiépítés előtt.” – mondta Nagy Zsolt a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője, aki azt is hozzátette, hogy a fejlesztés ideje alatt hetente egy alkalommal tartanak majd egyeztetést a munkálatok aktuális fázisairól.

 


 

A kerékpárútra az előírásoknak megfelelően „Gyalogos” és „Kerékpárosok” piktogramok kerülnek felfestésre.

A forgalom Vásárhelyi útra történő biztonságos kivezetése érdekében a Japán utca – Vásárhelyi út kereszteződésében, az útpálya felületen burkolati jellel jelölt kerékpárforgalmi létesítményt hoznak létre felfestéssel a projekt részeként.

A kerékpárforgalmi létesítmény fenntartásához pedig egy önjáró multifunkciós gép beszerzését is tartalmazza a projekt.

A projekt közvetlen célja a 8. sz. főúttal párhuzamosan, az Alsóvárosi kerékpárút és a Vásárhelyi út között hiányzó kerékpárút-hálózati kapcsolat megteremtése belterületi, hivatásforgalmi célú kerékpárforgalmi létesítmények kialakításával a Sóstó Ipari Park kerékpáros megközelítését szolgálva és a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtése érdekében.

A Sóstói Ipari Park főbb üzemei a projekt segítségével kerékpárral is biztonságosan elérhetővé válnak: Brunswick Magyarország Kft., G.E.B.E. Kft., Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft., DENSO Gyártó Magyarország Kft, Grundfos Magyarország Gyártó Kft., JÜLLICH GLAS Holding Zrt., Győri Keksz Kft., Alba Zöchling Kft., Emerson Process Management Kft., stb.

A projekt segítségével a Sóstó Ipari Parktól Székesfehérváron át egészen Iszkaszentgyörgyig összefüggő kerékpárút-hálózat, észak-déli tengely jön létre. 

A fejlesztés kiváltja a 8-as sz. főút kerékpárforgalmát, illetve a 7. sz. főút kerékpárforgalmához kapcsolódóan, annak alternatívájáról szól.

 


 

A projekt eredményeképp biztosítottá válik a hálózati kapcsolat a már meglévő, belterületi Alsóvárosi, valamint Székesfehérvár – Iszkaszentgyörgy kerékpárút szakaszokkal, és megalapozottá válik a hálózati kapcsolat a tervezett Vásárhelyi utat érintő fejlesztéshez. Harmadsorban a projekt illeszkedik a tervezett Tác-Gorsium külterületi, valamint a Budapest – Balaton kerékpárút fejlesztéséhez.


A projekt főbb tevékenységei:

- projekt keretében megvalósítandó előkészítési munka, kiviteli terv az építési engedély köteles kerékpárútra, a csapadékvíz-elvezetésre és a közvilágítási kiviteli terv elkészítésre;
-  Holland fasor – Amerikai fasor szakaszán kerékpárút kialakítása;
-  Vásárhelyi úti kapcsolódás, felfestéses kialakítása.



A projektet Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatavalósítja meg.


A projekt megvalósításának időtartama: 2015. szeptember 4 – 2015. december 31.


Összköltsége:
 200.000.000 Ft
Támogatás összege: 200.000.000 Ft
Önerő összege: 0 Ft

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >