Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Meghitt percek a Gyergyó emlékparkban
Meghitt percek a Gyergyó emlékparkban Nyomtatás E-mail
Írta: Kész Mónika   
2015. szeptember 10.

Image

A második világháborúban életüket vesztett katonahősöknek a Gyergyó emlékparkban tavaly állított emlékkő előtt rótták le tiszteletüket a fehérváriak. Az ünnepségen Vargha Tamás államtitkár mondott beszédet.

 

„Ez a nap a 159 hősi halált halt fehérvári honvéd előtti tiszteletadás napja, a gyász napja.” – kezdte gondolatait Vargha Tamás a Magyar Királyi 3. Szent István Gyalogezred 71 évvel ezelőtt, Gyergyószentmiklóson elesett katonahőseinek tiszteletére rendezett megemlékezésen, amit a Gyergyó Emlékparkban tartottak. Ahogy az államtitkár fogalmazott: „Hetvenegy esztendő távlatából emlékezünk a soha vissza nem tértekre itt Székesfehérváron és a Gyergyóban élő magyarság körében. Megrendítő, hogy kitartásuk, elkötelezettségük, hazájuk iránti elhivatottságuk évtizedeken keresztül nem kaphatott megbecsülést.” Majd azzal zárta gondolatait, hogy ezért kötelességünk vigyázni múltunkra.

 


 

Az 1944. szeptember 7-én a Gac oldalban meghalt 159 katona tiszteletére a tavaly átadott emlékparkban a gyergyószentmiklósiak által felajánlott kopjafa áll, valamint Sukoró Önkormányzatának felajánlásában egy emlékkő. Ennek megkoszorúzására került sor az ünnepség keretében.

 


 

Vargha Tamás államtitkárral közösen Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében Deák Lajosné, a terület önkormányzati képviselője helyezett el koszorút, míg Fucsku Sándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka Szabó  András ezredessel, parancsnoki irodavezetővel közösen koszorúzott. A megemlékezésen jelenlévő tisztségviselők, szervezetek és egyesületek képviselői szintén koszorúkkal, illetve egy-egy szál virág elhelyezésével rótták le tiszteletüket a hősök előtt. Köztük dr. Simon László, kormánymegbízott, dr. Kovács Zoltán, megyei jegyző, dr. Varga Péter r. dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány, valamint Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere.  

 


 

Mint ismeretes, a II. világháborúban a Gac oldalban elesett magyar katonák temetéséről a tiltás ellenére gondoskodtak a gyergyóiak, akik generációkon át megőrizték a fehérvári honvédek hősi helytállásának emlékét. Ezt a szép hagyományt elevenítette fel Székesfehérvár Önkormányzata tavaly, amikor a hősök előtt fejet hajtva egy emlékparkot adott át, s elhatározta, hogy ezentúl minden évben méltó megemlékezést tart a Gyergyószentmiklóson hősi halált halt fehérvári fiatalemberek tiszteletére.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >