Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Egy példakép, aki úszva menekült a pokolból Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. szeptember 15.

Image

Hatalmas sikert ért el a közelmúltban megrendezett kazanyi szenior úszó világbajnokságon a Hullám 91 sportolója, Sáringer Károly. A székesfehérvári veterán úszó az 55-59 évesek mezőnyében előbb 12. helyen végzett 100 méteres mellúszásban, majd egyéni csúccsal 17. lett 50 méteres pillangóúszásban, utolsó számában, 50 méter mellen pedig a szintén előkelő 6. helyen zárt.

 

A szép eredményhez Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András gratulált az úszónak. A városházi köszöntésen Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok is megjelent.


Az úszás gyerekkorától kezdve végigkísérte Sáringer Károly életútját. Édesapjával már egészen pici korától kezdve rendszeresen megfordult az Árpád Fürdőben, ahol az első karcsapásokat is megtette. Óriási hatással volt rá az uszoda sajátságos és egyedülálló világa, még a vasárnapjait is kedvenc sportágának szentelte. Nem véletlen, hogy 1974-től kezdve már versenyszerűen űzte az úszást, tehetségét pedig számos megmérettetésen bizonyította. Három évvel később már ifjúsági magyar bajnoknak mondhatta magát. 1980-ban aztán egyik pillanatról a másikra felhagyott az úszással, és nyolc évig nem is ment a medence környékére. 1988-ban tíz nap erejéig újra szoros kapcsolatba került a vízzel: Sárdi Istvánnal közösen úszták át hosszában a Duna magyarországi szakaszát. Az embert próbáló 417,6 km megtétele után azonban huzamosabb ideig újra felhagyott az úszással.

 


 

Magánéleti problémáit leküzdve, Sáringer Károly 2013-ban újabb nagyszabású tervbe fogott. Huszonöt évvel a Duna magyarországi szakaszának teljesítése után tízezer méter leúszására vállalkozott. A saját határait feszegetve négy hónapig készült kőkemény, emberfeletti munkával, és végül sikerült is teljesítenie a távot. Azóta több hazai és nemzetközi versenyen is sikert-sikerre halmozott a megyei Príma díjas író-újságíró.

Legutóbb a kazanyi Masters úszók világbajnokságán ért el kiváló eredményt Sáringer Károly, aki az 55-59 évesek mezőnyében előbb 12. helyen végzett 100 méteres mellúszásban, majd egyéni csúccsal 17. lett 50 méteres pillangóúszásban, míg utolsó számában, 50 méter mellen – 0:36,28-as legjobb saját időeredményével – a nagyon előkelő 6. helyen csapott célba.

A hétfői sajtóeseményen Sáringer Károly több ízben is kiemelte azt a lelki támogatást, amelyet dr. Cser-Palkovics Andrástól, Östör Annamáriától és Székesfehérvártól kapott a legnehezebb időkben. Hálája jeléül a kazanyi vb-n elnyert érmét ajándékozta Székesfehérvárnak. „Azt gondolom, hogy Sáringer Károly egy önálló fejezetet kap Székesfehérvár sporttörténetében. Akik ismerik, azok pontosan tudják, hogy honnan indulva érte el ezt a fantasztikus sportsikert. Már önmagában ahhoz is hatalmas akaraterő kellett, hogy egyáltalán elinduljon ezen az úton. Az pedig külön Sáringer Károly emberi nagyságát dicséri, hogy ez a vállalása sportsikerekben is megmutatkozik. Külön öröm számunkra, hogy nem elégszik meg az eddig elért eredményekkel, hanem folyamatosan a következő kihívásokat keresi. Azt gondolom, hogy a jövőbeli céljai is érdemessé teszik arra Sáringer Károlyt, hogy példaképként állítsuk sorstársai, valamint minden sportot kedvelő egyén elé.” – zárta gondolatait dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

 


 

„Nem a pokol kapujából, hanem szó szerint a pokolból tértem vissza.” – emlékezett vissza a múlt megpróbáltatásaira Sáringer Károly, aki akaraterejének és eltökéltségének köszönhetően talált vissza újra a helyes útra. „Nyugodtan mondhatom, hogy egyáltalán nem maradt bennem hiányérzet a kazanyi világbajnoksággal kapcsolatban. Két okból is úgy érzem, hogy a maximumot adtam ki magamból. Egyrészt az addigi legjobb időeredményemmel zártam ezt a világversenyt, amit lehetett, megtettem a sikerért. Másrészt a legcsekélyebb mértékben sem éreztem úgy a hazafelé tartó úton, hogy jobban is úszhattam volna. Sokkal nehezebben ment a felkészülés a mostani viadalra, mint fiatalkoromban, de nem elsősorban azért, mert 56 éves vagyok. A nehézséget az okozta, hogy elfelejtettem hogyan kell edzeni, hogy kell pihenni, hogyan reagál a testem a terhelésekre, emellett a múltban az étkezésre sem figyeltem oda. Az első időkben szó szerint azért kellett edzenem, hogy edzeni tudjak. A körülményeket illetően elképesztő tapasztalatokat szereztem Kazanyban! A szervezők folyamatosan lesték a hatezer versenyző minden kívánságát, a legapróbb részletekre is odafigyeltek. Az is külön kuriózumot jelentett, hogy a himnuszokat élőzenekar adta elő, emellett népviseletbe öltözött hölgyek vezették fel az összes futamot.” – mondta Sáringer Károly, aki számára óriási megtiszteltetést jelentett, hogy igazi klasszisok ellen mérettethette meg magát. A sportoló köszönetét fejezte ki Székesfehérvárnak és Sárdi Ákosnak, a Hullám 91 szakmai vezetőjének, hogy a legnehezebb időkben is mellé álltak.

A keddi sajtóeseményen Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka is megjelent, aki szerint Sáringer Károly nemcsak az idősebb, hanem a fiatalabb generáció tagjai előtt is igazi példaképként szolgálhat. Mint azt Östör Annamária elmondta: az 56 éves sportoló életútja kiváló példát jelent arra, hogy sohasem késő tenni az egészségünkért.

 


 

Az eddig elért sikerek további kihívásokra ösztönzik Sáringer Károlyt. A következő év februárjában egyhetes móri edzőtáborral készülne fel három-négy hazai versenyre, a nagy cél pedig a jövő nyári londoni szenior Európa-bajnokság. Sárdi Ákos, a Hullám 91 szakmai vezetője kiemelte, hogy további kemény munkával még jobb eredményeket produkálhatna a soros versenyeken Sáringer Károly.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >