Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Aszal-völgyi gyalogtúra a Mobilitási héten Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2015. szeptember 16.
Aszal-völgyi gyalogtúrára indultak kedden a Bory Jenő és a Munkácsy Mihály Általános Iskola tanulói a Mobilitási hét keretében. A Zöld Fehérvár programban résztvevők a város természeti értékeit keresik fel. Az iskolás csoportoknak Sajtos Lajosné, a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület túravezetője mutatta meg a jellegzetes növényeket, természeti jelenségeket.

 

A Mobilitási héten az iskolások számára hirdették meg a Zöld Fehérvár programot, amelynek keretében a regisztrált diákcsoportok felkeresik a város természeti értékeit. Kedden a Bory Jenő és a Munkácsy Mihály Általános Iskola kirándult az Aszal-völgybe két turnusban. A gyalogtúrákon Sajtos Lajosné, a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület túravezetője mesélt a gyerekeknek a növényvilágról, az álatokról és a megfigyelhető természeti jelenségekről. A kirándulásra a csoportokat elkísérte Horváth István is, a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség titkára.

 

 


Az Aszal-völgyben van a város ivóvízbázisának nagy része, ami Fehérvár északi, észak-keleti részét látja el. Az árok végighúzódik tulajdonképpen az egész városon: végigkíséri az Erzsébet utcát, a Halesz ligetet és a Fiskális utca házainak a kertjei alatt elhaladva a Videoton mellett hagyja el a várost, a természetvédelmi terület.

„Az Aszalvölgyi-árok a Bakony és a Vértesalja élővilágának folytatása, sajnos kevesen ismerik ezt a helyet Fehérváron, pedig nagyon érdekes, hiszen két hegység növényvilágát hozza be a városba. Sokáig művelt terület volt, most egy kicsit elhanyagoltabb állapotban van; a régi időkben legeltetés folyt ezen a területen, ezért sokkal tisztább volt, azóta nagyon sok cserje és fa jelent meg. 5 km-rel kijjebb van ennek az ároknak egy védett része, amelyen több védett növény is nyílik, általában tavasszal: ilyen a gyönyörű szép sárga virágú tavaszi hérics, a pusztai meténg, amiből itt nemcsak kék, hanem a ritkább fehér is terem. Ezen kívül jellegzetes itt a sárga, a lila és a kék apró nőszirom – tavasszal színpompás látványt nyújtanak.” – mondta el Sajtos Lajosné. Klári néni az úton a gyerekeknek megmutatta többek között a mezei iringót vagy ahogy elterjedt, a szélhajtotta ördögszekeret, a galagonyát, miközben kitért arra is, milyen hasznos gyógynövények ezek. A terület bővelkedik olyan növényekben, amiket gyomnövényként tartanak számon, pedig gyógynövényként kiválóan alkalmazhatóak, hasznosíthatóak.


Juhász Zoltánné, a Bory Jenő Általános Iskolából érkező 4. osztályosok kísérő tanítónője elmondta: „Ez az iskola egyik öko-osztálya, így a Zöld Fehérvár gyalogtúrája nagyon jól beleillik a programunkba. Itt még nem jártunk velük, és mivel éppen környezetismeret óra lenne, ennél nem is lehetne jobb elfoglaltság mára. Az iskolában a látottakat megbeszéljük, feldolgozzuk majd. Nagyon örültünk a lehetőségnek, hogy a helyi járaton ingyen utazhattunk, ha máskor lesz ilyen alkalom kirándulásra, biztosan kihasználjuk.”

A résztvevő gyerekek lelkesek voltak, szívesen kérdeztek a túravezetőtől, és osztották meg saját élményeiket. „Én zámolyi vagyok, és gyakran kirándulunk az erdőben. Nagyon szeretem, mert sok az állat, a növény és jó a levegő. Még kisebb voltam, amikor volt egy kalandom két őzzel: nagyon közelről láttam őket, kicsit meg is ijedtem, amikor a fák közül kirontott egy bak, aztán egy suta is. Ha jól emlékszem, éppen párzási időszak volt. Egyébként lelkes természetvédő vagyok.” – mesélte Éles Anna. „Sok érdekes dologról tanulunk a kirándulásokon, és szerencsére gyakran járunk. Én ezeket nagyon szeretem!” – fűzte hozzá Bokányi Viktória

A Mobilitási hét Zöld Fehérvár programját a Városi Természetbarát Szövetség és a Gaja Környezetvédő Egyesület szervezi Székesfehérvár Önkormányzata támogatásával. A résztvevő gyerekek menetlevelet kaptak, amivel ezen a héten ingyenesen vehetik igénybe a helyi közlekedést a  KNYKK (Volán) támogatásával a Sóstó Természetvédelmi Terület, a Rácbánya, a Csónakázó-tó és az Aszal-völgyi-árok felkeresésére.

 

 


A gyalogtúrákhoz kapcsolódnak a Mobilitási héten a „Zöld élet a szürke városban” – írásban, valamint Zöld élet a szürke városban” – képekben meghirdetett programok: a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség a túrákon a diákok által készített fotókból októberben kiállítást szervez a Fehérvári Civil Központban, valamint a vezetett gyalogtúrákon résztvevő osztályoknak lehetősége van a túrák során szerzett ismeretekről írásban számot adni; a legjobb három osztály elismerésben részesül. Szeptember 19-én lesz a Zöld Fehérvár II - 3K kerékpáros túra, azaz a Kincskereső Kerékpáros Körtúra a város belterületén megtalálható érdekesebb fák felkeresésével.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >