Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Elektromos kisbuszra hirdettek adománygyűjtést
Elektromos kisbuszra hirdettek adománygyűjtést Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. szeptember 16.

Image

Új elektromos kisbusz elindításával könnyítenék meg azoknak az idős és mozgáskorlátozott embereknek a közlekedését, akik rendszeresen járnak ki a Béla úti temetőbe. A közel tíz kilométeres úthálózattal rendelkező temetőnél naponta több alkalommal indítanának járatokat, így a buszmegállótól a temető legtávolabbi pontjai is könnyen elérhetőek lennének.

 

A részletekről sajtótájékoztatón számolt be dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Bozai István városgondnok, valamint Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumának elnöke. A tájékoztatón a Béla úti temetőben megvalósuló közeljövőbeli fejlesztésekről is szó esett. 


Az új elektromos járműbe 72V-os rendszert építettek, így nagyobb akkumulátor-kapacitás is járul a teljesítmény mellé, mellyel nagyobb hatótáv érhető el. A kisbusz ponyvakabinnal lesz felszerelve, így rosszabb időjárási körülmények között (szél, eső, hidegebb idő) is használható lesz. További érdekesség a gépjárművel kapcsolatban, hogy lassú járműként helyezik forgalomba, így amellett, hogy közúton is használható lesz, a fenntartási költsége minimális.

 


 

Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt a keddi sajtótájékoztatón, hogy közadakozást indítanak szeptember 15. és 30. között az új eszköz megvásárlásáért. „A mostani kezdeményezésünkkel olyan példát szeretnénk mutatni a város polgárainak és vállalatainak, amellyel Székesfehérvár fejlődését szolgálhatjuk. Egy még élhetőbb és jobb környezetet szeretnénk mindenki számára teremteni, ezért is érezzük kulcsfontosságúnak a mostani tervünk megvalósítását. Az alapítvány kuratóriumának több ülésén is felvetődött az a probléma, hogy a Béla úti temető olyan nagyra nőtt, hogy az idős és mozgáskorlátozott embereknek egyre nagyobb gondot jelent néhai szeretteik sírjának meglátogatása. A tanácskozásokon megvizsgáltuk, hogy milyen megoldást tudnánk találni ennek a problémának a megoldására. Szerencsére az alapító okiratunkban foglalt „szociális”, valamint az „életvezetést könnyítő szolgáltatás nyújtása” nevű tevékenységek teljes mértékig illeszkednek a mostani célhoz. Egy olyan környezetbarát eszközzel szeretnénk körjáratot indítani a Béla úti temetőben, amellyel akár a legtávolabbi pontok is elérhetőek lesznek a buszmegállóból. Éppen ezért egymillió forintot ajánl fel kuratóriumunk egy ilyen közlekedési jármű telepítésére és üzemeltetésére.” – mondta Laufer Tamás, aki reményét fejezte ki, hogy a város polgárai értékelik és támogatják majd ezt a kezdeményezést.

A Magyarországon jelenleg forgalmazott hasonló járművek közül ez egyedüliként – AC (aszinkron) elektromotor hajtással rendelkezik, így az erősebb teljesítmény mellett „fogyasztásuk” is alacsonyabb, ezért költségkímélőbb az üzemeltetésük: 100 kilométert hozzávetőlegesen 300 forint fajlagos áramköltséggel tud megtenni (mely a töltési költség mellett a kopóalkatrészek kilométerre leosztott költségét is tartalmazza). A közlekedési eszköz fokozatmentes váltóval rendelkezik, így nincs kuplungszerkezet, illetve bármilyen olyan ehhez tartozó plusz alkatrész, amely a busz tömegét és egyben a karbantartási igényét növeli. Az NRG S-szériás buszok mindegyike a legmodernebb automata váltóval készül.

 


 

Bozai István városgondnok kiemelte, hogy a Béla úti temetőt 1982-ben adták át, amely napjainkban már hatalmas területtel és közel tíz kilométeres úthálózattal rendelkezik. „A közelmúltban rengeteg lakossági levelet kaptunk azzal kapcsolatban, hogy nagy távolságokat kell megtenni a buszmegálló és a temető távolabbi pontjai között. Ettől függetlenül kiemelendő, hogy a Béla út kiváló infrastruktúrával rendelkezik, hiszen az utak jól járhatóak. Úgy gondolom, minden feltétel adott ahhoz, hogy biztonságosan és kényelmesen kialakíthassuk ennek a belső járatnak az útvonalát és a megállóhelyeit. Mindenképpen úgy gondoljuk, hogy a XXI. században egy korszerű és nagyon gazdaságosan üzemeltethető elektromos járművet kellene vásárolnunk. Éppen ezért esett a választásunk erre a tizennégy személyes kisbuszra, amely már az ötödik elektromos hajtású járműve lesz a Városgondnokságnak. Legalább napi négy járatot tervezünk indítani - kettő délelőttit és kettő délutánit -, amelyek ráadásul mindenképpen igazodnak majd a helyi és a távolsági közlekedéshez. Tapasztalataink szerint nagy segítséget jelent majd ez az eszköz, hiszen tavaly Mindenszentekkor már négy napig működött elektromos kisbusz a Béla úti temetőben, amelyet szintén nagyon sokan használtak.” – közölte Bozai István, aki azt is hozzátette, hogy a Béla úti temető üzemeltetőjeként a Városgondnokság is egymillió forinttal járul hozzá a beszerzéshez, továbbá a Fejér Megyei Önkormányzatok Kegyeleti Központ Kft. is támogatja egymillió forinttal. A tervek szerint Mindenszentek ünnepére szeretnék üzembe helyezni az új járművet, amelynek végleges beszerzési ára körülbelül ötmillió forint.

A keddi sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumának a nemes kezdeményezésért és az ahhoz kapcsolt fejajánlásért. „Természetesen mi is szeretnénk a közadakozás sikeressége érdekében a tőlünk telhető legtöbb segítséget nyújtani. Elsősorban azt kívánjuk elérni, hogy minél több emberhez eljusson ennek a közadakozásnak a híre. Egy olyan lakossági igényre találhatunk most közösen megoldást, amely már régi kérése volt azoknak, akik rendszeresen járnak ki a temetőbe. Ennek az elektromos járműnek az üzemeltetését az Önkormányzaton keresztül a Városgondnokság biztosítani tudja. Egy olyan nemes, mindenki számára felvállalható célt szeretnénk közösen elérni, amelyben teljes az egyetértés, mivel az alapítvány kezdeményezése minden embert és családot megszólít. Nagyon fontos, hogy ne csak szavakban, hanem tettekben is gondoljunk az idős emberekre, akik szeretteik sírját szeretnék meglátogatni.” – mondta dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere arra kért mindenkit, hogy akinek lehetősége van segíteni, az támogassa az alapítványt ennek a célnak a megvalósításában.

A keddi sajtóeseményen Bozai István városgondnok azt is bejelentette, hogy további fejlesztésekre kerül sor a Béla úti temetőben. „Székesfehérvár Önkormányzata, amikor elfogadta a Városgondnokság üzleti tervét, közel negyvenmillió forintot biztosított a Béla út infrastrukturális fejlesztéseire. Idén Mindenszentek ünnepére szeretnénk ennek az első ütemét átadni a Béla úti központi ravatalozó belső, illetve a ravatalozó udvar felújításával. Jövő héttől négy hétre leállítjuk a ravatalozó udvar működését, helyette egy ideiglenes ravatalozónál lesznek a kegyeleti szertartások. Terveink szerint megújul a ravatalozó külső és belső környezete is.” – tette hozzá Bozai István

A központi ravatalozóban megtörténik a használat során megkopott gránit padlóburkolat polírozása, a falak, nyílászárók festése, a beépített kopolit-üveg kupola tisztítása, a beázások megszüntetése. Felújításra kerül az elektromos hálózat és a koporsóemelő hidraulika. Új megjelenést kap a halotti pódium, a hátfal és a lámpatestek. Új bútorzat fogadja majd a szertartásra érkezőket. A ravatal előtti tér térkő burkolata és a külső világítás is felújításra kerül. A zöldtetőn a meglévő locsoló rendszer életre keltése szerepel a tervekben.

A fejlesztés során megtörténik a papi öltöző komplett felújítása is. A rendszeres beázások következtében jelentős károk keletkeztek ezen épületegység állagában, így szükségessé vált az épület szigetelési rendszerének, a megrongálódott burkolatoknak és nyílászáróknak a teljes cseréje. A zöldtető helyett lapostető lesz kialakítva, az oldalfalak mentén pedig szivárgó rendszert építenek ki. Ezzel együtt a teljes gépészeti rendszer felújítása is megtörténik. Bozai István azt is hangsúlyozta, hogy a torterem akadálymentes megközelíthetőségének érdekében rámpa készült.

A felajánlásokat a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány bankszámlaszámára: 12023008-01198277-00100004 várják, aB/1/2015/001 projektkód feltüntetésével.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >