Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mobilitási hét - A Rácbányánál kirándultak a diákok Nyomtatás E-mail
Írta: Samu Miklós   
2015. szeptember 17.

Image

A Rácbánya területén szervezett kiránduláson vehették részt a Mobilitási hét Zöld Fehérvár programjához csatlakozó intézmények. Szerda délután a Bory Jenő, a Kossuth Lajos és a Munkácsy Mihály Általános Iskola növendékei a terület gazdag történetét, valamint jellegzetes növényeit és adottságait is megismerhették. Az iskolás csoportokat Sajtos Lajosné, illetve Varga János túravezetők kalauzolták.

 

 

A Mobilitási héten zajló Zöld Fehérvár programra a regisztrált diákcsoportok a város természeti értékeivel ismerkedhetnek meg. Az elmúlt napokban a fiatalok Sóstóra és az Aszal-völgybe is ellátogattak, ahol számos érdekességet fedezhettek fel. Szerdán ismét nagyszabású és interaktív túrán vehettek részt a Bory Jenő, valamint a Kossuth Lajos Általános Iskola növendékei. A Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség és a Gaja Környezetvédő Egyesület által szervezett, valamint Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával megvalósuló Mobilitási hét Zöld Fehérvár programjain a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület turistái kalauzolták a gyerekeket. Szerda délután Varga János és Sajtos Lajosné irányításával csodálhatták meg a város egyik legszebb részét. A Mobilitási hét kedvezményeit felhasználva, a Munkácsy Mihály Általános Iskola tanulói is a Rácbányánál kirándultak szerdán.

 


 

A Rácbánya pihenő park a Budai úti református templom mögött található, amelyet egy több évtizede bezárt kőbányából alakítottak ki. Az egykori bánya területét mára teljesen visszahódította a természet, 2012 óta pedig helyi védettség alá került. „A legfontosabb feladatunknak azt tekintjük, hogy az egyórás program során megismertessük a gyermekekkel a Rácbányát. Azt hiszem, hogy ez a csodálatos terület mindenképpen sok érdekességet kínál a tanulóknak, akik többek között olyan növényeket ismerhetnek meg, mint a galagonya, a vadkörte, vagy a csipkebogyó. A túra során természetesen arról is tájékoztatást kapnak tőlünk a diákok, hogy mire használják a mindennapokban ezeket a növényeket. A tavalyi és az idei tapasztalataink azt mutatják, hogy sajnos kevesen ismerik ezt a szép zöldterületet a városban, így feltétlenül szükség van az ilyen és ehhez hasonló kirándulásokra.” – tette hozzá Varga János túravezető. 

Sajtos Lajosné, a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület túravezetője szerint minél több emberrel kellene megismertetni a város kevésbé ismert zöldterületeit. „Nagyon örülünk annak, hogy a városban is nagy érdeklődés övezi ezt a rendezvényt! Az iskolásokat pontosan azért szerettük volna Székesfehérváron egy kicsit mozgósítani, hogy olyan területeket ismerjenek meg, amelyek szervesen hozzátartoznak a városhoz. Ezeket a csodálatos helyeket viszonylag kevés diák ismeri, jó példa erre, hogy a mostani csoportból még egyetlen fiatal sem járt itt korábban. Nekik mindenképpen sok érdekességgel szolgált ez a mostani túra, különösen az lehetett számukra újdonság, hogy egykoron murvabánya működött itt. A mai alkalmat is beleértve, összesen három zöldterületen kalauzoltuk a diákokat, a tapasztalataink pedig azt mutatják, hogy hozzájuk hasonlóan a pedagógusok is érdeklődőek és nyitottak voltak a programok iránt. Hatalmas boldogsággal tölt el minket, hogy ilyen fantasztikus értékeket is meg tudtunk mutatni a városból!” – mondta Sajtos Lajosné, aki hangsúlyozta: az ilyen zöldterületek a „város tüdejét” képezik.

 


 

A szerdai eseményen a Bory Jenő Általános Iskola 6. osztályos tanulói 26, míg a Kossuth Lajos Általános Iskola 3. osztályos növendékei 20 fővel vettek részt. A fiatalok nagy érdeklődéssel fedezték fel és vették birtokba a város közvetlen közelében lévő zöldterületet, ahol kiváló szabadidős programokat lehet szervezni. Az egyórás túra során a tanulók és kísérőtanáraik megismerkedhettek a Rácbánya területére telepített fafajtákkal (júdásfa, fenyőfa, gyalogakác, nyírfa, alpesi aranyeső, vadgesztenye, hársfa, vérszilvafa), emellett arról is információkat kaphattak, hogy az 1900-as évek elején erről a területről fejtették ki a ház-, valamint az útalapok számára a gránitmurvát. A két túravezető segítségével a diákok azt is megtudhatták, hogy a fokozottan védett gyurgyalag több évtizedig tekintette otthonának a Rácbányát.

Szerdán a Munkácsy Mihály Általános Iskola 3. a osztályos tanulói is ellátogattak, harminc fővel a Rácbányába. „Kihasználva azt a lehetőséget, hogy a Mobilitási hét keretében ingyen tudunk utazni, így olyan helyet választottunk, ahol maradandó emlékeket szerezhetnek a gyerekek. A diákok rengeteg élménnyel lettek gazdagabbak. Meglátogattuk a Rácbánya területén lévő tavat, kalandtúrát szerveztünk, emellett a terményekből bábokat is készíthettek a tanulóink. Bízom benne, hogy sokáig emlékezetes marad mindenki számára a mai kirándulás!” – közölte Fiedler Józsefné, az intézmény tanítója.

 


 

A Mobilitási hét Zöld Fehérvár programját a Városi Természetbarát Szövetség és a Gaja Környezetvédő Egyesület szervezi Székesfehérvár Önkormányzata támogatásával. A résztvevő gyerekek menetlevelet kaptak, amivel ezen a héten ingyenesen vehetik igénybe a helyi közlekedést a KNYKK (Volán) támogatásával a Sóstó Természetvédelmi Terület, a Rácbánya, a Csónakázó-tó és az Aszal-völgyi-árok felkeresésére.

A gyalogtúrákhoz kapcsolódnak a Mobilitási héten a „Zöld élet a szürke városban” – írásban, valamint „Zöld élet a szürke városban” – képekben meghirdetett programok: a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség a túrákon a diákok által készített fotókból októberben kiállítást szervez a Fehérvári Civil Központban, valamint a vezetett gyalogtúrákon résztvevő osztályoknak lehetősége van a túrák során szerzett ismeretekről írásban számot adni; a legjobb három osztály elismerésben részesül. Szeptember 19-én lesz a Zöld Fehérvár II - 3K kerékpáros túra, azaz a Kincskereső Kerékpáros Körtúra a város belterületén megtalálható érdekesebb fák felkeresésével.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >