Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ősfehérvár városkártya - új kedvezmények!
Ősfehérvár városkártya - új kedvezmények! Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna, Havasi Tímea   
2015. szeptember 18.

Image

Az elmúlt hetekben postázták a 18. életévüket betöltött székesfehérvári polgároknak az új típusú Ősfehérvár városkártyát, amely a korábbihoz képest további, immár önkormányzati kedvezményeket is biztosít a tulajdonosok számára. Az ingyenes kártya így komoly megtakarítást és ezáltal könnyebbséget jelent a székesfehérvári családoknak. A tervek szerint a kedvezményrendszert még inkább kiterjesztik a közeljövőben új együttműködő partnerek bevonásával.

 

Székesfehérvár Önkormányzata a polgárok életminőségének javítását, mindennapjainak megkönnyítését tartja egyik legfontosabb feladatának. Ennek céljából hozták létre évekkel ezelőtt az ŐsFehérvár kártyát, amely kedvezményes vásárlást tett lehetővé közel kétszáz városi és városkörnyéki elfogadóhelyen. A tapasztalatok szerint a fehérváriak megismerték, megszerették a rendszert, és kihasználták annak lehetőségeit. Az önkormányzat döntése nyomán idén megújították és kibővítették a városkártya rendszert. Az állandó székesfehérvári lakcímmel rendelkező, nagykorú székesfehérvári polgárok az elmúlt hetekben kapták kézhez azt az új típusú, immár ingyenes ŐsFehérvár városkártyát, amely a korábbinál is több kedvezményt biztosít a tulajdonosoknak, megkönnyítve ezzel a székesfehérvári családok mindennapjait.

 

 


Az önkormányzati kedvezményrendszerben első lépésként a fehérváriak 50 százalékos kedvezményt kapnak a Szent István Király Múzeum összes kiállítóhelyén az állandó és időszaki kiállítások belépődíjából. A Vörösmarty Mihály Könyvtárban jelképes összegben, 100 forintban határozták meg az éves beiratkozási díjat az Ősfehérvár városkártyával, vagy érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők számára, a pedagógusok és a közművelődési intézmények dolgozói pedig mentesülnek a beiratkozási díj megfizetése alól. A vonatkozó jogszabályban meghatározott díjmentes, vagy kedvezményre jogosító látogatást továbbra is biztosítják mindkét intézményben. A belépődíjas önkormányzati rendezvények esetében is kedvezményben részesülnek a fehérváriak, ennek mértékéről mindig esetileg döntenek a szervezők és tájékoztatják a helyi közösségeket.

Az önkormányzat szándéka szerint a rendszert még inkább kiterjesztik a közeljövőben újabb együttműködő partnerek bevonásával. A tervek szerint ez érinti majd a Csitáry G. Emil Uszoda és a Hiemer-házban található Fehérvári Ajándékbolt szolgáltatásait, valamint a Fehérvár Médiacentrum lakossági hirdetéseinek tarifáit is. A csatlakozásra az önkormányzati tulajdonban álló sportlétesítményeket használó spotszervezeteket, klubokat is felkérték annak érdekében, hogy a városkártyával a közeljövőben kedvezményesen legyenek látogathatóak a legnépszerűbb, legtöbb nézőt vonzó mérkőzések és egyéb sportrendezvények. Hasonló megkereséssel élt a város az önkormányzati támogatásával működő Barátság mozi felé is, a belépőjegyekből biztosított esetleges kedvezmény érdekében.

 

Fontos tudni, hogy az önkormányzati kedvezmények kizárólag a városkártyával és érvényes lakcímkártyával vehetőek igénybe!

 

A témával kapcsolatban  a könyvtár Olvasótermében rendezett sajtótájékoztatón az alábbiak hangzottak el:  

„A kedvezményrendszer nyújtotta szolgáltatásokat a polgárok nagyon kedvelik. Szeretnénk elérni, hogy ne szociális alapon dőljön el, ki tudja, és ki nem tudja használni a városkártyát. Éppen ezért emeltük a már ismert kártyarendszert egy következő szintre.”
 – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András rendkívül fontosnak nevezte annak ösztönzését, hogy a Székesfehérváron megszerzett bevételeiket elsősorban itt költsék el a családok. Az elmúlt évben Fehérvár lett a legnagyobb vásárlóerővel rendelkező magyarországi település, de kívánatos lenne, hogy még több bevételt tudjanak itthon tartani, ezzel is segítenék a munkahelyteremtést és a helyi kereskedelmet. Az is cél, hogy a várost szerető és építő helyi lakosokat minél inkább támogassák. A polgármester beszélt az önkormányzati kedvezmények bevezetéséről, későbbi bővítéséről, és felvetette annak lehetőségét, hogy a jövőben okoskártyára cserélnék a városkártyát. Adott esetben ezzel a buszjegyeket és -bérleteket is megvásárolhatnák, illetve kiválthatnák. A polgármester elmondta, a Vörösmarty Mihály Könyvtárra vonatkozó kedvezményeket a szakma képviselői javasolták, hogy minél vonzóbbá tegyék az intézményhálózatot és a könyvtári szolgáltatásokat. Fontos, hogy ne az anyagiakon múljon a beiratkozás a fehérvári családok számára. Dr. Cser-Palkovics Andrásbízik abban, hogy a következő hetekben, hónapokban máris érezhető lesz a kedvező hatás, és egyre több olvasót köszönthetnek a könyvtárban.

A városi és megyei könyvtár 2013-as összevonása után több probléma merült fel a beiratkozási díjak és könyvtári rendszerek eltérései miatt. Számos olvasónak problémát okozott az összeg, így fokozatos változásokat vezettek be, amit Székesfehérvár Önkormányzata tett lehetővé. Elsőként a pedagógusoknak és közművelődésben dolgozóknak tették ingyenessé a könyvtárhasználatot, illetve 1.500 forintra csökkentették az éves díjat. A kibővült városkártya rendszer lehetővé tette a 100 forintos beiratkozási díj bevezetését, ami reméljük, senkinek nem fog problémát okozni. További kedvezményt jelent, hogy a nem Székesfehérváron lakó felnőttek beiratkozási díját 500 forintra csökkentették, valamint a diákok egységesen 100 forintért iratkozhatnak be – mondta el a sajtótájékoztatón Vasné Borsos Beáta Bíborka, a könyvtár igazgatója, és megköszönte Székesfehérvár Önkormányzata támogatását.Hozzátette: tavaly 12 ezer olvasójuk volt, és remélik, hogy ez a szám növekedni fog. A könyvtári dokumentumok száma eléri a 600 ezret, a 400 különböző folyóirat egy része a tagkönyvtárakban kölcsönözhető, továbbá bárhol megkérhetőek a Zsolt utcai Tagkönyvtárban lévő DVD-gyűjtemény darabjai. Egyetlen olvasójeggyel összesen nyolc helyen, a Központi Könyvtárban és a tagkönyvtárakban is igénybe vehetőek a szolgáltatások. A Könyvtárban lehetőség van fiókközi kölcsönzésre, amivel az adott részleget vagy tagkönyvtárat látogató olvasók számára biztosítják, hogy helyben kapják meg az általuk kért dokumentumot, anélkül, hogy más részleget vagy tagkönyvtárat fel kellene keresnie. Több helyen akadálymentesítéssel támogatják a mozgáskorlátozottak bejutását.


Az október 5-11. között megrendezésre kerülő Országos Könyvtári Napok keretében újabb szolgáltatásokat is elindítanak a Könyvtárban, többek között az Arcanum Digitális Tudománytár bevezetését minden részlegben és tagkönyvtárban és e-book kölcsönzési lehetőséget a Széna téri Tagkönyvtárban. A Budai úti Tagkönyvtárban a babaszoba kialakításával várják a kisgyermekes családokat. Lépésekben felújítások is zajlanak a Vörösmarty Mihály Könyvtárban, az Olvasóterem felújítása után most a Zsolt utcai Tagkönyvtárban korszerűsítik a fűtést és kicserélik az ablakokat.

Az ŐsFehérvár kártyarendszert hat évvel ezelőtt vezették be a város támogatásával azzal a céllal, hogy közelebb hozzák a fehérvári kereskedőket, szolgáltatókat, egyben munkaadókat és a város lakóit. A program kiállta a próbát, jól vizsgázott, most pedig egy újabb fejezetéhez érkezett a városkártya ingyenessé tételével. Az ŐsFehérvár program lehetőségeit a környező településeken élő, a városban dolgozó polgárok is igénybe vehetik, számukra a kártya megvásárolható a Fehérvári Ajándékboltban és a Lénia 2 Kft-nél, a Pozsonyi út 23. szám alatt. – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón a programot gondozó Lénia 2 Kft. ügyvezetője. Posch Ede elmondta: egyre többen használják az új típusú kártyát, a visszajelzésekből kitűnik, hogy látványosan megnőtt az elfogadóhelyek forgalma, látogatottsága.


Az ŐsFehérvár kártya abban tér el a máshol megszokott kártyáktól, hogy pontok gyűjtése helyett direkt vásárlási kedvezményt biztosít, ami jelentős, akár évi több tízezer forint megtakarítást is jelenthet a tulajdonosoknak, így mindenképpen érdemes kihasználni a rendszer nyújtotta lehetőségeket. Az elfogadóhelyekről és kínálataikról a FehérVár hetilapban megjelentő ŐsFehérvár magazinban olvashatnak, illetve a  www.osfehervar.hu portálon napi szinten frissítik az információkat.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >